Bij het organiseren van activiteiten waarbij verkeer betrokken is, spelen verkeersregelaars een cruciale rol in het waarborgen van de veiligheid. Ze helpen bij het reguleren van het verkeer en zorgen ervoor dat deelnemers en toeschouwers veilig kunnen bewegen.
Soorten verkeersregelaars #
De inzet van verkeersregelaars vereist specifieke kennis, vaardigheden en bevoegdheden. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende soorten verkeersregelaars die ingezet kunnen wordenelk met hun eigen verantwoordelijkheden en vereisten:
- Verkeersbrigadiers,
- Beroepsverkeersregelaars,
- Transportvrijwilligers,
- en Evenementenverkeersregelaars.
Evenementenverkeersregelaars
Evenementenverkeersregelaars zijn individuen die vanaf 16 jaar onder politietoezicht verkeer regelen bij evenementen.
Bevoegdheden en instructie van verkeersregelaars #
In de Regeling Verkeersregelaars 2009 staan de bevoegdheden van verkeersregelaars. De regeling bevat informatie over: de opleiding of instructie, de aanstelling, de examinering en de uitrusting van verkeersregelaars. De mensen die als verkeersregelaar optreden volgen de gratis E-Learning op de website van Stichting Verkeersregelaars Nederland. Hij en de organisatie krijgen een instructieverklaring, geldig voor een jaar. De verkeersregelaar krijgt een pasje thuisgestuurd dat één jaar geldig is. Het volgen van de E-Learning duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.
Verzekering verkeersregelaars #
De verzekering moet dekking geven voor de volgende onderdelen: wettelijke aansprakelijkheid, zaak- en persoonsschade en huishoudelijke hulp. In de meeste gevallen zijn alle vrijwilligers verzekerd bij de collectieve vrijwilligersverzekering vanuit de gemeente.
Inzetten van verkeersregelaars #
Bij het inzetten van verkeersregelaars voor evenementen zijn er sinds 1 oktober 2017 nieuwe regels van toepassing:
- Gemeenten regelen zelf de aanstelling van verkeersregelaars voor evenementen.
- De organisator van een evenement moet verkeersregelaars aanmelden bij de Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL).
- De lokale gemeente stelt verkeersregelaars aan, die verplicht een online instructie moeten volgen.
- Verkeersregelaars krijgen een aanstelling voor 12 maanden, in plaats van voor een enkel evenement.
- De organisator zet de verkeersregelaars in voor het evenement.
De aanstelling is geldig voor maximaal een jaar en is alleen van kracht in de gemeente van aanstelling. De aanstellingspas is niet meer vereist. Voor een evenement wordt een inzetlijst opgesteld met alle bevoegde en aangestelde verkeersregelaars.
Volgens de Wegenverkeerswet moeten verkeersregelaars: #
- Een jaarlijkse instructie (E-Learning) bij de politie volgen.
- In bezit zijn van een geldig verkeersregelaarspasje.
- Door de burgemeester voor de duur van het evenement worden aangesteld.
- Tijdens het evenement verzekerd zijn.
- Een reflecterende hes dragen.
Voor meer gedetailleerde informatie over de regels en de examenprocedure voor verkeersregelaars, kun je de website van de Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL) raadplegen.