Om te checken of een zwembad veilig is en voldoet aan de wettelijke eisen, kun je letten op bepaalde keurmerken en regels:
- Keurmerken: Controleer of het zwembad het ‘Veiligheidscertificaat Zwembaden’ van het Keurmerkinstituut heeft, of het keurmerk ‘Veilig en Schoon’ van de Stichting Zwembadkeur. Dit laatste is een samenwerkingsverband van de Landelijke Coördinatiecommissie Zwembadtechnieken (LC) en de RECRON.
- Zwembadregels: Let op de specifieke regels die het zwembad hanteert. Sommige zwembaden hebben bijvoorbeeld een leeftijdsgrens voor kinderen die zonder begeleiding mogen zwemmen. Bij water dieper dan 1.40 meter is het belangrijk dat de toezichthouder bekwaam is in reddend zwemmen.
- Blauwalg controle: In de voorbereiding op een zwemactiviteit is het ook verstandig om de zwemlocatie te controleren op blauwalgen. Dit kan door de locatie in te voeren op websites zoals zwemwater.nl, waar actuele informatie te vinden is over de waterkwaliteit.
Het is altijd beter om te voorzichtig te zijn als het om waterveiligheid gaat, vooral als je verantwoordelijk bent voor een groep kinderen.
Blauwalgen
Blauwalgen, ook bekend als cyanobacteriën, zijn microscopische organismen die wereldwijd voorkomen in zoet water. Sommige soorten blauwalgen kunnen giftig zijn. Zwemmen in water dat besmet is met deze giftige blauwalgen kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. De giftige stoffen kunnen via de mond het lichaam binnendringen, wat vooral riskant is voor kinderen. Kinderen zijn kwetsbaarder en kunnen onbewust water inslikken, waardoor ze sneller ziek kunnen worden door blootstelling aan deze toxines.
Waterglijbaan #
Met de trend van het bouwen van snellere en langere waterglijbanen neemt ook het risico op ongevallen toe. Ongelukken op waterglijbanen variëren van stoten tijdens het glijden tot struikelen bij de uitgang. Ook kunnen bezoekers zich stoten bij het aankomen in het zwembad of zich bezeren aan scherpe randen van de glijbaan.
Als vrijwilliger is het belangrijk om te controleren of je samen met een kind van een hoge glijbaan af mag gaan. Deze informatie vind je doorgaans op borden bij de glijbaan. Bij lagere glijbanen, die minder dan twee meter hoog zijn, moet je opletten of de glijbaan niet te steil eindigt. Blijf in de buurt om toezicht te houden.
Indien je als vrijwilliger een glijbaan als onveilig ervaart, is het belangrijk dit te melden bij het zwembadpersoneel. Veiligheid staat altijd voorop, vooral bij activiteiten met kinderen.
Tips als je met de groep gaat zwemmen
- Kinderen tot en met 6 jaar mogen niet alleen zwemmen, zelfs als ze een zwemdiploma hebben. Zorg altijd voor direct toezicht bij deze leeftijdsgroep.
- Laat oudere kinderen niet het toezicht houden op jongere kinderen.
- Blijf altijd waakzaam en bedacht op mogelijke risico’s.
- Kinderen koelen snel af in water. Let op tekenen van onderkoeling zoals blauwe lippen en rillen, en handel snel door het kind af te drogen en warme kleding aan te trekken.
- Wacht minstens een half uur na het eten voordat kinderen weer gaan zwemmen.
- Als het erg warm is, koel dan eerst borst en armen af met water voordat je volledig in het water springt.
Privé zwembaden en opblaasbaden op eigen terrein #
Ook in het jeugdwerk heb je te maken met privébaden. Ongeacht of kinderen nu in een opblaasbaar zwembad of in een privé-zwembad spelen, het is belangrijk om altijd de volgende veiligheidsmaatregelen in acht te nemen:
- Zorg dat er constant een volwassene toezicht houdt op de kinderen.
- Laat het toezicht nooit over aan oudere kinderen.
- Maak heldere afspraken met andere vrijwilligers over wie op welk moment verantwoordelijk is voor het toezicht.
- Wees alert op tekenen van onderkoeling bij kinderen, aangezien ze snel afkoelen in het water.
- Gebruik zwemhulpmiddelen, vooral bij jongere of onervaren zwemmers.
Stormbaan #
Een recente trend zijn stormbanen, die zowel op het gras als op het water erg populair zijn. Bij deze activiteit is vaak een speciale badmeester aanwezig die toezicht houdt.
Daarnaast gelden er extra veiligheidsregels voor de stormbaan, zoals een maximum aantal kinderen dat tegelijkertijd mag deelnemen en het verplicht dragen van een zwemvest voor wateractiviteiten.