
Een goede opslag van voedsel is essentieel om de kwaliteit en veiligheid van het eten te waarborgen, zeker in een omgeving waar regelmatig voor groepen gekookt wordt. Hier volgt een geoptimaliseerde uitleg voor het opslaan van producten:
Bij aankomst: #
Zorg ervoor dat je gekoelde en diepvriesproducten direct na aankomst opbergt. Dit helpt om de kwaliteit te behouden en bacteriegroei te voorkomen.
Gebruik het FiFo-systeem (First-in-first-out) in je koelkast
Plaats oudere producten vooraan zodat je deze eerst gebruikt. Dit helpt om voedselverspilling te verminderen (over datum gaan van producten) en te zorgen dat je altijd verse producten gebruikt.
Houdbaarheid #
Voedingsmiddelen verliezen na verloop van tijd aan kwaliteit als ze te lang worden bewaard. Het is daarom belangrijk om regelmatig de houdbaarheidsdata te controleren. Deze data worden vaak aangeduid als ‘ten minste houdbaar tot …’, wat aangeeft dat de fabrikant tot die datum de kwaliteit van het product garandeert. Na deze datum kan de kwaliteit van het product afnemen.
Houd er rekening mee dat de houdbaarheid van een product alleen gegarandeerd is zolang het nog niet is geopend en de bewaarinstructies correct zijn opgevolgd. Als de bewaarinstructies niet nauwgezet worden gevolgd, kan het product eerder bederven dan de aangegeven houdbaarheidsdatum.
Op producten die snel bederven, zoals vers vlees, verse vis, kip, voorgesneden groenten en koelverse maaltijden, staat vaak de vermelding ‘te gebruiken tot …’. Deze datum is belangrijk omdat deze producten snel kunnen bederven en nauwkeurige opslag bij de aanbevolen temperatuur vereisen. Na de vermelde datum is het niet veilig meer om deze producten te gebruiken.
Voor sommige verse producten, zoals vleeswaren, wordt mogelijk geen houdbaarheidsdatum vermeld. In deze gevallen is het verstandig om de verkoper te vragen naar de houdbaarheid, vooral als je van plan bent het product niet direct te gebruiken. Noteer zelf de aanbevolen houdbaarheidsdatum op de verpakking voor toekomstige referentie.
Houdbaarheid en gebruik #
Producten die niet meer helemaal vers zijn, bederven sneller dan verse. Om te voorkomen dat producten onnodig de houdbaarheidsdatum overschrijden, is het aan te raden om rekening te houden met het verbruik ervan.
Voorbeeld koffiemelk
Bij het kopen van producten zoals koffiemelk, overweeg de hoeveelheid die je werkelijk gebruikt. Als je maar weinig koffiemelk nodig hebt, is het verstandiger om kleinere flessen of individuele melkcups aan te schaffen. Dit voorkomt dat een grote fles koffiemelk bederft voordat deze volledig is gebruikt. Door producten in kleinere hoeveelheden te kopen, zullen ze minder snel bederven.
Voedsel bewaren na openen van de verpakking #
Zodra de verpakking van een voedingsproduct geopend is, begint de houdbaarheid ervan te verminderen. Raadpleeg het etiket voor de beste bewaarmethoden na opening om bederf te minimaliseren. Bij producten die uit een blik komen, is het aan te raden deze over te brengen naar een apart bakje voor opslag, omdat voedsel dat in een open blik bewaard wordt, kan reageren met het metaal, wat kan leiden tot ongewenste chemische veranderingen.
Over het algemeen zijn producten na opening nog drie dagen houdbaar.
Het is belangrijk om regelmatig, bijvoorbeeld wekelijks, de koelkast te controleren op restjes. Gooi restjes die er langer in staan dan drie dagen weg.
Voor lang houdbare producten zoals augurken, zilveruitjes en jam, die zuur of suikerrijk zijn, gelden andere bewaaradviezen. Deze producten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard. Na opening kun je ze ongeveer een maand in de koelkast bewaren. Let op tekenen van bederf, zoals witte slierten in azijnproducten of schimmel op de etenswaren.
In het geval van schimmel moet het product meestal in zijn geheel worden weggegooid, behalve bij harde kaassoorten, waarbij je de schimmel ruim kunt wegsnijden en de rest nog kunt eten.
Bewaren van bereide gerechten #
Wanneer je bereide gerechten wilt bewaren, is het belangrijk om ze eerst volledig af te koelen en daarna goed af te dekken in de koelkast. Gebruik schone lepels om de kliekjes in afsluitbare bakjes te doen en zorg dat ze goed afgedekt zijn. Dit voorkomt kruisbesmetting met bacteriën van andere producten in de koelkast.
Voeg geen nieuwe restjes toe aan oude en bewaar ze niet langer dan twee tot drie dagen. Als je bereide maaltijden in de vriezer bewaart na afkoeling, kunnen ze ongeveer een maand goed blijven.
Wees echter voorzichtig met het bewaren van restjes van gerechten met nitraatrijke groenten; deze kun je beter niet bewaren. Vis, zowel vers als bereid, is bijzonder bederfelijk. Bewaar restjes vis niet langer dan een dag om voedselveiligheid te garanderen.