Wanneer je bevroren vlees wilt ontdooien, is het belangrijk om de juiste methode te kiezen. Als vlees bij kamertemperatuur wordt ontdooid, kan het gevaar van bacteriegroei ontstaan. Dit komt doordat de temperatuur aan de buitenkant van het vlees sneller oploopt dan in het midden, waardoor bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen.
Vlees kun je het beste in de koelkast laten ontdooien. De temperatuur loopt dan niet zo hoog op en je geeft bacteriën geen kans.
Plaats bevroren vlees op een diep bord of schaal om het dooiwater op te vangen. Na het ontdooien, spoel je dit water weg en reinig je het bord en de gootsteen met heet water. Gebruik keukenpapier om gemorst dooiwater op te nemen en maak daarna het aanrecht schoon met een vaatdoekje, dat je meteen wast. Bewaar vlees onderin de koelkast om te voorkomen dat lekvocht op andere producten druppelt. Plaats groenten en fruit daarom bovenin.
Je kunt vlees en andere voedingsmiddelen ook ontdooien in de magnetron. Zorg ervoor dat het helemaal tot in de kern ontdooid is. Bereid de producten daarna meteen.
Opwarmen van ontdooide gerechten #
Wanneer je eerder bereide en ingevroren gerechten wilt gebruiken, is het belangrijk om deze veilig en volledig te ontdooien. Vervolgens moet het gerecht goed doorverhit worden. Houd in gedachten dat, hoewel bacteriën zich niet vermenigvuldigen in de vriezer, ze ook niet afsterven. Door het voedsel grondig te verhitten, kun je eventueel achtergebleven bacteriën doden. Dit zorgt ervoor dat het gerecht veilig is om te eten.