Meld je aan voor de Themabijeenkomst: Hoe herken je een onveilige thuissituatie? op 5 februari 2025!
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Veiligheid Binnen Handbereik!​

Veiligheid is heel belangrijk, vooral voor organisaties die met jeugd en jongeren werken. Dan kan het best ingewikkeld zijn om alles goed te regelen, daarom helpt Jeugdwerk Limburg jouw organisatie. Samen zorgen we voor een veilige plek voor iedereen.
Veiligheid in jeugdactiviteiten​

Veiligheid is een belangrijk onderwerp

Binnen vrijwilligersorganisaties wordt veiligheid een steeds belangrijker onderwerp. Dit project richt zich op het minimaliseren van risico’s en het ondersteunen van vrijwilligers bij het veiliger maken van hun activiteiten. Hierdoor verbeteren we niet alleen de kwaliteit van de activiteiten, maar ook de werkomstandigheden van vrijwilligers.

Een belangrijk initiatief dat we promoten is: ‘In Veilige Handen’, dat als doel heeft grensoverschrijdend gedrag binnen vrijwilligersorganisaties te voorkomen. Dit omvat pesten, seksuele intimidatie, agressie en discriminatie. We faciliteren ook in het laagdrempelige leggen van contact met vertrouwenscontactpersonen, zodat betrokkenen weten waar ze terecht kunnen voor ondersteuning en advies.

Versterken van Veiligheid in het Jeugdwerk

Jeugdwerk Limburg streeft naar het veiliger maken van activiteiten en organisaties als geheel. We moedigen het gebruik van de Risico-inventarisatie en -evaluatie aan, waarbij per activiteit of deel van de organisatie de risico’s worden geïdentificeerd en geëvalueerd. Dit helpt bij het creëren van een veilige werkomgeving. Organisaties die hun zaken goed op orde hebben, kunnen het Veiligheidsvignet van Jeugdwerk Limburg aanvragen als erkenning van hun inzet voor veiligheid.

Daarnaast richten we ons op beleidsniveau, waarbij we aandacht besteden aan de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). Deze wet heeft tot doel wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten binnen verenigingen en stichtingen te voorkomen.

We besteden ook aandacht aan andere aspecten van veiligheid, zoals organisatie, bedrijfshulpverlening, omgangsvormen, gebouwen en buitenterreinen, activiteiten, verkeer en voedselveiligheid. Door bewustwording en het implementeren van passende maatregelen streven we ernaar een veilige en beschermende omgeving te creëren waarin iedereen zich veilig voelt en waarin risico’s tot een minimum worden beperkt.

Welke thema’s pakken we aan?

In veilige handen

Het bevorderen van bewustzijn en het nemen van preventieve maatregelen om risico’s en grensoverschrijdend gedrag te minimaliseren. Dit draagt bij aan het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving.

Veiligheidsbeheer

Het beheren van veiligheidsaspecten binnen de organisatie d.m.v. beleidsontwikkeling, protocollen en procedures. En daarnaast ook het versterken van de capaciteiten van vrijwilligers en betrokkenen via praktijkgerichte scholingen.

Veilig online

Het aanpakken van veiligheidsaspecten met betrekking tot het online gedrag van jongeren, zoals cyberpesten, privacybescherming, veilig gebruik van sociale media en bewustwording van online risico’s.

Veiligheid in jeugdactiviteiten

Het waarborgen van veiligheid door het opstellen van protocollen, het trainen van vrijwilligers in EHBO en het zorgen voor een veilige omgeving. Zo kunnen jongeren onbezorgd deelnemen aan sportevenementen, kampen en andere activiteiten.

Heb je tips voor dit project?

Deel ze met ons! We zijn benieuwd naar jouw suggesties om het project nog effectiever te maken.

lid
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.