Wanneer je activiteiten organiseert is sociale veiligheid van groot belang. Daarom wil je een veilige en respectvolle omgeving creëren waarin iedereen kan meedoen.
Niet alleen zorg je dat de locatie waar je dit doet veilig en toegankelijk is. Maar dit betekent ook dat je actief aandacht moet besteden aan verschillende vormen van ongewenst gedrag. Denk aan pesten, discrimineren, racisme, ongewenste aanrakingen, en het omgaan met alcohol, drugs en roken. Ook het zorgvuldig omgaan met vervoer, het beschermen van persoonlijke gegevens en het waarborgen van voedselveiligheid zijn hierbij belangrijk.
Het omgaan met deze situaties kan uitdagend zijn, en het is begrijpelijk dat jij je soms afvraagt hoe je hiermee om moet gaan. Daarom hebben we de veiligheidsmap uitgebreid met specifieke hoofdstukken die dieper ingaan op de diverse aspecten van sociale veiligheid.
Deze hoofdstukken bieden praktische handvatten en richtlijnen voor het omgaan met specifieke situaties zoals pesten, het voorkomen van ongewenst gedrag, het maken van afspraken over alcoholgebruik, en het positief omgaan met deelnemers. Zo kun je sneller vinden wat te doen in bepaalde situaties en ben je beter voorbereid op het creëren van een veilige en inclusieve omgeving voor alle deelnemers