Veel jeugdclubs beschikken over speeltoestellen op hun buitenterrein, zoals klimrekken, handbaldoelen of zandbakken. Deze toestellen dienen te voldoen aan specifieke veiligheidseisen. Het is belangrijk om ze regelmatig te onderhouden, want slecht onderhouden speeltoestellen kunnen een gevaar vormen. Regelmatige inspectie en onderhoud zijn essentieel om de veiligheid van de toestellen te garanderen.
Voorbeelden van slecht onderhoud #
- Uitstekende bouten of spijkers;
- Verrotte balken;
- Een slecht onderhouden ondergrond.
Daarnaast kan de constructie van het speeltoestel onveilig zijn.
Voorbeeld van onveilige constructie #
Een voorbeeld van een onveilige constructie bij speeltoestellen is het gebruik van rondhout dat ‘koud’ aan elkaar bevestigd is. Dit betekent dat de houten palen op elkaar worden gelegd en vervolgens met een bout en moeren worden vastgezet. Deze manier van bevestigen kan gevaarlijk zijn omdat de uitstekende bouteinden met moeren letsel kunnen veroorzaken.
Bovendien bestaat er een risico op verstrikking, doordat kinderen vast kunnen komen te zitten aan de verbindingen van de palen. Het is dus belangrijk om dergelijke constructies te vermijden of extra maatregelen te nemen om deze risico’s te minimaliseren.
Wie is verantwoordelijk? #
In de regel is de beheerder verantwoordelijk:
‘De beheerder van een speeltoestel zorgt ervoor dat het toestel zodanig is geïnstalleerd, gemonteerd en zodanig is beproeft, geïnspecteerd en onderhouden en zodanig van opschriften is voorzien dar er bij gebruik geen gevaar voor de gezondheid of veiligheid van personen bestaat.’
De organisatie is verantwoordelijk voor onder andere het installeren, onderhouden en inspecteren van de speeltoestellen. Vervolgens dient van elk speeltoestel een logboek te worden bijgehouden.
Wat houdt deze verantwoordelijkheid in? #
De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van speeltoestellen houdt in dat je als beheerder zelf regelmatig inspecties uitvoert.
Inspecteren betekent dat je controleert of de speelplek op dat moment voldoet aan de veiligheidsnormen. Tijdens zo’n inspectie kijk je naar eventuele gebreken, zoals uitstekende spijkers, loszittende bouten, scherpe objecten in of onder het speeltoestel, en andere potentieel gevaarlijke voorwerpen. Daarnaast beoordeel je de slijtage van onderdelen zoals de ophangingen van schommels, bevestigingen, verbindingen, netten, en de ondergrond.
Door deze inspecties regelmatig uit te voeren, kun je de veiligheid van de speeltoestellen waarborgen en eventuele risico’s tot een minimum beperken.
Voorbeeld jaarlijkse inspectie
Bij de jaarlijkse inspectie van speeltoestellen dien je de volgende aspecten zorgvuldig te controleren:
- Sterkte en stabiliteit: Controleer of het toestel stevig en stabiel is.
- Vrije ruimte: Zorg dat er voldoende vrije ruimte is op en rond het toestel.
- Veilige toegang: Controleer of de toegang tot het toestel veilig is.
- Valbeveiliging: Beoordeel de effectiviteit van eventuele valbeveiliging.
- Beklemmingsgevaar: Controleer op mogelijke plekken waar kinderen bekneld kunnen raken.
- Scherpe randen en punten: Inspecteer op scherpe randen en punten die verwondingen kunnen veroorzaken.
- Valruimte: Beoordeel de veiligheid van de ruimte waar kinderen kunnen vallen.
- Bodem van/onder het toestel: Inspecteer de bodem in en onder het toestel op veiligheid en geschiktheid.
- Productinformatie: Controleer de beschikbare productinformatie voor eventuele specifieke veiligheidsinstructies.
Inspectie door de gemeente #
Gemeenten voeren jaarlijks grondige inspecties uit op alle speeltoestellen in de openbare ruimte. Vaak wordt dit werk uitbesteed aan gespecialiseerde inspectiebureaus. Dit houdt in dat, in de meeste gevallen, de speeltoestellen op het terrein van jouw organisatie, mits openbaar toegankelijk, jaarlijks door de gemeente worden geïnspecteerd. De gemeente heeft immers een belang bij het waarborgen van veilige speelplekken binnen haar grenzen.
Het is aan te raden om zelf een logboek bij te houden van de staat en onderhoud van de speeltoestellen.
Logboek #
Het logboek is een essentieel document waarin je alle informatie over het onderhoud en de inspecties van speeltoestellen bijhoudt. Voor elk speeltoestel bevat het logboek een kopie van de resultaten van de veiligheidskeuringen, wat helpt om aan te tonen dat de toestellen veilig zijn en voldoen aan de normen. Daarnaast kunnen er andere belangrijke documenten in worden opgenomen, zoals gebruiksaanwijzingen.
In het logboek vind je de volgende onderdelen:
- Basisgegevens: Dit bevat algemene informatie over elk speeltoestel, zoals de fabrikant, het type, de installatiedatum en de locatie.
- Inspecties en reparaties: Hierin worden alle controles en eventuele reparaties gedetailleerd beschreven, met vermelding van de data en de aard van de werkzaamheden.
- Keuringen: Overzicht van alle formele keuringen, inclusief de resultaten en eventuele aanbevelingen.
- Ongevallen: Een overzicht van eventuele ongevallen die hebben plaatsgevonden in relatie tot de speeltoestellen, met details over het incident en vervolgacties.
Een goed bijgehouden logboek is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor het bieden van belangrijke informatie bij externe controles of in geval van incidenten.