Als je met je groep op pad gaat, is het belangrijk dat het vervoer goed en veilig geregeld is. Dit roept verschillende vragen op:
- Hoeveel personen mag je vervoeren?
- Waar moeten ze zitten?
- Wat zijn de regels voor autogordels?
- Zijn kinderzitjes noodzakelijk?
- Hoe zorg je voor een veilige in- en uitstap?
- Is er een verzekering nodig?
- En wie is verantwoordelijk voor wat tijdens het vervoer?
Een essentieel punt om rekening mee te houden is de gordelplicht. Sinds 2008 gelden er strengere regels voor het vervoeren van personen in personenauto’s. Hier zijn enkele belangrijke richtlijnen:
- Autogordels: Er mag niemand vervoerd worden op zitplaatsen zonder autogordels. Iedereen moet een eigen zitplaats en autogordel hebben.
- Gebruik van autogordels: Het is niet toegestaan om twee personen in één autogordel te vervoeren, en gordels mogen alleen gebruikt worden zoals bedoeld.
- Kinderzitjes: Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje zitten. Let op: in sommige buitenlandse landen is deze lengtegrens 1,50 meter.
- Veiligheidsgordels voor kinderen en volwassenen: Kinderen vanaf 1,35 meter en volwassenen moeten altijd de veiligheidsgordel gebruiken.
- Kinderen onder de drie jaar: Kinderen jonger dan drie jaar moeten altijd in een kinderbeveiligingsmiddel vervoerd worden en mogen niet los zitten.
- Kinderen onder de 12 jaar: Zij mogen nooit zonder gordel of kinderbeveiligingsmiddel op de voorbank zitten.
Het is belangrijk om deze regels nauwgezet te volgen voor de veiligheid van iedereen in het voertuig.
TIP: Laat kinderen op een veilige plaats in- en uitstappen. Aan de stoeprand, of als deze er niet is aan de rand van de weg. Stap zelf ook altijd uit.
Voorbeeld van een verkeerssituatie #
Stel je voor: het is zaterdagochtend en je rijdt een groep kinderen naar hun voetbalwedstrijd. In je auto is het rumoerig door het enthousiasme op de achterbank. Door dit kabaal raak je heel even afgeleid en voordat je het weet, bots je tegen de auto voor je aan. Gelukkig zijn de kinderen ongedeerd, maar de schade aan beide auto’s is aanzienlijk. Daarnaast begin je een scherpe pijn in je nek te voelen.
Misverstanden over autoverzekeringen in ongevalscenario’s #
Niemand wil in een situatie belanden waarbij je betrokken raakt bij een auto-ongeluk. Mocht dit toch gebeuren, dan zou je denken dat een uitgebreide autoverzekering en WA-verzekering de financiële zorgen zouden verlichten. Echter, er bestaat een veelvoorkomend misverstand over wat dergelijke verzekeringen dekken.
Zelfs met de meest uitgebreide autoverzekering ontvang je als bestuurder geen letselschadevergoeding of vergoeding voor schade aan persoonlijke eigendommen als je zelf een aanrijding veroorzaakt. Terwijl inzittenden hun schade kunnen claimen via de WA-dekking, valt de bestuurder buiten deze bescherming. Dit komt doordat je jezelf niet aansprakelijk kunt stellen voor veroorzaakte schade.
Volgens de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen (WA) is elke automobilist verplicht zich te verzekeren tegen schade die aan derden wordt toegebracht. Dit is een belangrijk aspect om in gedachten te houden, zowel voor jouw veiligheid als voor die van je passagiers.
Aanvullende verzekeringen: #
- Ongevallen-inzittendenverzekering: keert een vooraf vastgesteld bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit door een ongeval.
- Schade-inzittendenverzekering: vergoedt de werkelijk geleden schade van bestuurder en passagiers bij een ongeluk. Naast medische kosten worden ook zaken als huishoudelijke hulp, vervoer van de plek van het ongeval en schade vergoed.
Ga in de polisvoorwaarden na wat daarin is bepaald over het vervoer van personen en de dekking bij een ongeval.