Na het bereiden van eten is het belangrijk om het aanrecht en de gebruikte spullen, zoals snijplanken, messen en schalen, goed schoon en droog te maken. Dit helpt om te voorkomen dat bacteriën via kruisbesmetting op andere voedingsmiddelen terechtkomen.
Na het bereiden van vlees en eieren is het extra belangrijk om grondig schoon te maken. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak bacteriën die ziektes kunnen veroorzaken.
Aanrecht en keukengerei #
Nadat je rauw vlees hebt bereid, is het belangrijk om alle gebruikte materialen eerst af te spoelen met heet water en ze daarna klaar te zetten voor de afwas. Als je dezelfde materialen meteen weer voor iets anders wilt gebruiken, was ze dan grondig af met sop en heet water.
Om niet steeds tussendoor te hoeven afwassen tijdens het koken, is het praktisch om meerdere snijplanken te gebruiken. Zo kun je een gebruikte snijplank, na deze afgespoeld te hebben, bij de afwas zetten en een schone snijplank pakken.
Tips voor keukenhulpmiddelen
Keukenhulpmiddelen zoals gardes, staafmixers of blikopeners kunnen lastiger zijn om schoon te maken. Daarom is het slim om ze eerst in een handwarm sopje te zetten voordat je ze afwast. Door ze een tijdje te laten weken, wordt het makkelijker om ze grondig schoon te maken. Zorg ervoor dat deze hulpmiddelen volledig droog zijn voordat je ze weer opbergt.
Vaatdoekjes #
Vaatdoekjes worden voor allerlei klusjes gebruikt. Hierdoor raken deze behoorlijk besmet met bacteriën, die zich in de vochtige doekjes eenvoudig kunnen vermenigvuldigen. Spoel vaatdoekjes daarom na gebruik altijd goed uit, wring ze uit en hang ze op om te laten drogen. Pak regelmatig schone vaatdoekjes en doe de vuile in de was; 60°C in de wasmachine met een totaalwasmiddel.
Tip: Gebruik vaatdoekjes alleen voor het schoonmaken van bijvoorbeeld aanrecht en tafel. Niet voor vuile klussen zoals de vloer, gemorst vleesnat of melk. Daarvoor kun je het beste keukenpapier gebruiken.
Sponsjes #
In de keuken worden vaak sponsjes gebruikt, maar deze kunnen problematisch zijn omdat ze lang vochtig blijven en moeilijk volledig te reinigen zijn. Dit kan leiden tot een toename van bacteriën. Daarom is het beter om geen sponsjes te gebruiken in de keuken. Als je toch iets nodig hebt voor schrobwerk, overweeg dan het gebruik van schuurlapjes. Deze drogen sneller en zijn daardoor minder vatbaar voor bacteriegroei.
Afval #
Het is belangrijk om keukenafval, zoals verpakkingsmaterialen, fruit- en aardappelschillen, weggesneden groentedelen en etensresten, snel op te ruimen. Dit soort afval kan ongedierte aantrekken en biedt een goede omgeving voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Gooi afval daarom direct weg in een goed afgesloten vuilnisemmer, en plaats deze niet te dicht bij de kookgelegenheid.
Beperk contact met de afvalbak tijdens het koken
Elke keer dat je de afvalbak aanraakt, kunnen er bacteriën op je handen komen, zowel van het afval als van de bak zelf. Probeer daarom het aanraken van afval en de afvalbak te beperken. Het is handig om tijdens het koken het afval op te sparen en het dan in één keer weg te gooien, in plaats van telkens apart. Zo verminder je het contact met bacteriën.
Na contact met het afval of de afvalbak is het belangrijk om je handen te wassen. Maak ook regelmatig de afvalbak schoon, vooral het deksel dat vaak wordt aangeraakt. De grote gft-bak kan het beste buiten staan. Als dit niet mogelijk is, kan het soms beter zijn om het afval niet te scheiden. Bewaar ook geen restjes eten als je deze niet gekoeld kunt bewaren.