Ga naar de inhoud
Meld je aan voor de 2e Algemene Ledenvergadering – werkplan + begroting 2026 op 10 september
Jeugdwerk Limburg
  • Home
  • Wat we doen
    • Gratis kennisbank
    • Netwerk en uitwisseling
    • Advies en maatwerk
    • Beleidsondersteuning
    • Praktijkgerichte scholingen
    • Onze projecten
  • Over ons
    • Historie Jeugdwerk Limburg
    • Ontmoet het team
    • Onze samenwerkingspartners
    • Onze leden
  • Doe mee
    • Evenementen Agenda
    • Word lid van Jeugdwerk Limburg
    • Word partner van Jeugdwerk Limburg
    • Praktijkgerichte scholingen
  • Word lid
  • Kennisbank
    • Nieuws
    • Veiligheidswijzer
    • Programmatips
    • Geldtips
    • Bivak- en kampaccommodaties
    • Maatschappelijke organisaties
  • Contact
  • Home
  • Wat we doen
    • Gratis kennisbank
    • Netwerk en uitwisseling
    • Advies en maatwerk
    • Beleidsondersteuning
    • Praktijkgerichte scholingen
    • Onze projecten
  • Over ons
    • Historie Jeugdwerk Limburg
    • Ontmoet het team
    • Onze samenwerkingspartners
    • Onze leden
  • Doe mee
    • Evenementen Agenda
    • Word lid van Jeugdwerk Limburg
    • Word partner van Jeugdwerk Limburg
    • Praktijkgerichte scholingen
  • Word lid
  • Kennisbank
    • Nieuws
    • Veiligheidswijzer
    • Programmatips
    • Geldtips
    • Bivak- en kampaccommodaties
    • Maatschappelijke organisaties
  • Contact

Inleiding

2
  • Aanleiding voor de veiligheidsmap
  • Voorschriften van de overheid

Organisatie

16
  • Het idee van de organisatie
  • Rechtsvorm kiezen
  • Aansprakelijkheid
  • Vrijwilligersverzekering
  • Taken, verantwoordelijkheden, bevoegdheden
  • Statuten
  • Huishoudelijk Reglement (HR)
  • Notaris
  • Inschrijven Kvk Handelsregister
  • SBI Code
  • UBO-registratie
  • Aanvragen bankrekeningnummer
  • Aanvragen ANBI status
  • Aanvragen eHerkenning
  • Aanvragen verzekering
  • Aanmaken website en sociale media

Activiteiten

22
  • Draaiboek maken
  • Werken met gereedschap
  • Spelen met en bij het water
  • Naar het zwembad
  • Naar de zee en recreatieplassen
  • Naar de speelplek
  • Kampvuur
  • Buitenactiviteiten
  • Verkeersregelaars bij activiteiten
  • Bar geopend tijdens activiteiten
  • Koken en/of bakken
    • Veilige voedselbereiding en -opslag
    • Inkoop goederen – verpakking
    • Ontvangst goederen
    • Opslaan producten
    • (Voor)bereiden gerechten – Hygiëne
    • (Voor)bereiden gerechten – schoonmaken
    • (Voor)bereiden gerechten – Ontdooien
    • Bereiden van gerechten
    • Presenteren en serveren
    • Afruimen
    • Barbecueën
    • Gezonde voeding

Vrijwilligersbeleid

7
  • Wat houdt een vrijwilligersbeleid in?
  • Bezinnen: Kijk kritisch naar je organisatie
  • Vrijwilligers binnenhalen
  • Begeleiden vrijwilligers
  • Attentiebeleid ter beloning
  • Behouden van vrijwilligers
  • Beëindigen

Veiligheidsbeleid

31
  • Waarom is een veiligheidsbeleid nodig?
  • Fysieke veiligheid
  • Sociale veiligheid
  • Wanneer is er sprake van ongewenst gedrag?
  • Wat is preventief beleid?
  • Hoe kan ik het preventieve beleid vormgeven?
  • Preventief beleid opstellen
    • A. Omgangsregels opstellen
    • B. Voorlichting en trainingen verzorgen
    • C. Aanname gesprek
    • D.  Risico’s in kaart brengen en vastleggen
    • E. Gedragscode opstellen
    • F.  Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vragen
    • G. Meldprotocol opstellen
    • H. Vertrouwens(contact)-persoon
    • I. Interne coördinator/ adviseur voor veiligheidskwesties
  • Maatregels voor fysieke veiligheid
    • Verbandtrommel
    • Insectenbeten
    • Bescherming tegen de zon
  • Omgaan met sociale onveiligheid
    • Wat zijn uitdagingen voor de sociale veiligheid?
    • Omgaan met ongewenst gedrag
    • Ethiek
    • Omgaan met pesten
    • Omgaan met discriminatie en racisme
    • Positief omgaan met deelnemers
    • Omgaan met alcohol = Alcoholwet
    • Omgaan met drugs = Drugsbeleid
    • Omgaan met roken = tabakswet
    • Omgaan met vervoer = gordelplicht
    • Omgaan met fietsveiligheid
    • Omgaan met gegevens = AVG
    • Omgaan met voedselbereiding = HACCP

Het gebouw

8
  • Een veilig gebouw
  • Huisregels
  • Calamiteitenplan
  • Legionellabacterie
  • Ontruimingsplan en signaal
  • Brandblusmiddelen
  • Brandveiligheid met checklist
  • Faciliteiten
  • Home
  • Veiligheidswijzer
  • Activiteiten
  • Koken en/of bakken
  • (Voor)bereiden gerechten – schoonmaken
Categorieën bekijken

(Voor)bereiden gerechten – schoonmaken

veiligheidswijzer-56-(Voor)bereiden gerechten schoonmaken-min

Na het bereiden van eten is het belangrijk om het aanrecht en de gebruikte spullen, zoals snijplanken, messen en schalen, goed schoon en droog te maken. Dit helpt om te voorkomen dat bacteriën via kruisbesmetting op andere voedingsmiddelen terechtkomen.

Na het bereiden van vlees en eieren is het extra belangrijk om grondig schoon te maken. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak bacteriën die ziektes kunnen veroorzaken.

Aanrecht en keukengerei #

Nadat je rauw vlees hebt bereid, is het belangrijk om alle gebruikte materialen eerst af te spoelen met heet water en ze daarna klaar te zetten voor de afwas. Als je dezelfde materialen meteen weer voor iets anders wilt gebruiken, was ze dan grondig af met sop en heet water.

Om niet steeds tussendoor te hoeven afwassen tijdens het koken, is het praktisch om meerdere snijplanken te gebruiken. Zo kun je een gebruikte snijplank, na deze afgespoeld te hebben, bij de afwas zetten en een schone snijplank pakken.

Tips voor keukenhulpmiddelen

Keukenhulpmiddelen zoals gardes, staafmixers of blikopeners kunnen lastiger zijn om schoon te maken. Daarom is het slim om ze eerst in een handwarm sopje te zetten voordat je ze afwast. Door ze een tijdje te laten weken, wordt het makkelijker om ze grondig schoon te maken. Zorg ervoor dat deze hulpmiddelen volledig droog zijn voordat je ze weer opbergt.

Vaatdoekjes #

Vaatdoekjes worden voor allerlei klusjes gebruikt. Hierdoor raken deze behoorlijk besmet met bacteriën, die zich in de vochtige doekjes eenvoudig kunnen vermenigvuldigen. Spoel vaatdoekjes daarom na gebruik altijd goed uit, wring ze uit en hang ze op om te laten drogen. Pak regelmatig schone vaatdoekjes en doe de vuile in de was; 60°C in de wasmachine met een totaalwasmiddel.

Tip: Gebruik vaatdoekjes alleen voor het schoonmaken van bijvoorbeeld aanrecht en tafel. Niet voor vuile klussen zoals de vloer, gemorst vleesnat of melk. Daarvoor kun je het beste keukenpapier gebruiken.

Sponsjes #

In de keuken worden vaak sponsjes gebruikt, maar deze kunnen problematisch zijn omdat ze lang vochtig blijven en moeilijk volledig te reinigen zijn. Dit kan leiden tot een toename van bacteriën. Daarom is het beter om geen sponsjes te gebruiken in de keuken. Als je toch iets nodig hebt voor schrobwerk, overweeg dan het gebruik van schuurlapjes. Deze drogen sneller en zijn daardoor minder vatbaar voor bacteriegroei.

Afval #

Het is belangrijk om keukenafval, zoals verpakkingsmaterialen, fruit- en aardappelschillen, weggesneden groentedelen en etensresten, snel op te ruimen. Dit soort afval kan ongedierte aantrekken en biedt een goede omgeving voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Gooi afval daarom direct weg in een goed afgesloten vuilnisemmer, en plaats deze niet te dicht bij de kookgelegenheid.

Beperk contact met de afvalbak tijdens het koken

Elke keer dat je de afvalbak aanraakt, kunnen er bacteriën op je handen komen, zowel van het afval als van de bak zelf. Probeer daarom het aanraken van afval en de afvalbak te beperken. Het is handig om tijdens het koken het afval op te sparen en het dan in één keer weg te gooien, in plaats van telkens apart. Zo verminder je het contact met bacteriën.

Na contact met het afval of de afvalbak is het belangrijk om je handen te wassen. Maak ook regelmatig de afvalbak schoon, vooral het deksel dat vaak wordt aangeraakt. De grote gft-bak kan het beste buiten staan. Als dit niet mogelijk is, kan het soms beter zijn om het afval niet te scheiden. Bewaar ook geen restjes eten als je deze niet gekoeld kunt bewaren.

Deel dit artikel :
  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Pinterest
Heb je vragen hierover? Neem dan contact op.

How can we help?

Geüpdatet op 19 juni 2024
(Voor)bereiden gerechten – Hygiëne(Voor)bereiden gerechten – Ontdooien
Inhoudsopgave
  • Aanrecht en keukengerei
  • Vaatdoekjes
  • Sponsjes
  • Afval

Volg ons online:

Facebook-f Linkedin-in Instagram

Kenniscentrum

  • Veiligheidswerkmap
  • Programmatips
  • Trainingen
  • Bivak- en kampaccommodaties
  • Maatschappelijke organisaties

Projecten

  • Alle projecten
  • Veiligheid binnen handbereik!
  • Onbeperkt jeugdwerk
  • Krachtige vrijwilliger organisaties

Over

  • Over Jeugdwerk Limburg
  • Ontmoet het team
  • Onze samenwerkingspartners
  • Contact
  • Beheer je FLITS!-abonnement
Download Mediakit

DOE MEE

  • Word lid
  • Alle leden
  • Evenementen agenda
  • Voeg als partner een event toe
  • Voeg een review toe

© 2002-2024 Jeugdwerk Limburg | Algemene voorwaarden | Privacy beleid | Cookie verklaring

Beheer toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}