Als je een organisatie start, moet je een rechtsvorm kiezen. Dit is een juridische vorm die je kiest voor je organisatie.
Kies een rechtsvorm die het best past #
In het algemeen kies je een vereniging als mensen samen maatschappelijke activiteiten willen ondernemen, zoals bijvoorbeeld bij een sport- of buurtvereniging. Een stichting richt men meestal op om een ideëel doel te behalen of zich daarvoor in te zetten. Denk aan diverse goede doelen stichtingen.
Verschil stichting en vereniging #
Tussen beide rechtsvormen bestaan verschillen en voor beiden gelden andere regels. Een stichting richt je verplicht op via de notaris en schrijf je in bij KVK. Bij een vereniging hoeft dat niet altijd. Het wordt wel aangeraden. Op die manier beperk je de hoofdelijke aansprakelijkheid van de bestuurders.
Soorten verenigingen #
- Vereniging met volledige rechtsbevoegdheid, waarbij de vereniging aansprakelijk is, de bestuurders zelf meestal niet.
- Vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid
- Schrijf je de vereniging in bij KVK? Dan is in eerste instantie de vereniging aansprakelijk. Daarna zijn de bestuurders privé aansprakelijk.
- Schrijf je de vereniging niet in bij KVK? Dan zijn de bestuurders direct privé aansprakelijk.
Een vereniging heeft leden. Een stichting niet, die heeft alleen een bestuur. De leden van de vereniging kiezen het bestuur. Daardoor heeft een vereniging in de praktijk een meer democratisch karakter, maar gaat besluitvorming moeizamer omdat leden bij belangrijke besluiten ook een stem hebben. Bij een stichting beslist het bestuur.
Bij een stichting zijn bestuursleden niet persoonlijk aansprakelijk. De stichting is volgens de wet namelijk een rechtspersoon, wat de stichting aansprakelijk maakt.
Er zijn uitzonderingen op deze regel. Bestuurders zijn namelijk wel aansprakelijk bij wanbestuur/ onbehoorlijk bestuur.
Wanbestuur #
Als je jouw taak als bestuurder onbehoorlijk vervult, dan kan de rechtspersoon de schade op jou verhalen. Dit heet ‘interne bestuurdersaansprakelijkheid’. Dit kan alleen bij een ‘ernstig verwijt’.
Voorbeeld: wanbestuur vereniging
De vrijwillige penningmeester geeft aan dat hij het zo druk heeft gehad met zijn werk dat het opmaken van de jaarstukken is vertraagd. Het is een gerespecteerde vakcollega, waarvan niemand weet dat hij gokschulden heeft. Na een jaar komt het bestuur erachter dat de bankpas is gebruikt voor forse privé-uitgaven. De leden stellen de bestuursleden aansprakelijk. Ze hebben onvoldoende waarborgen ingebouwd om misbruik te voorkomen
Voorbeeld: wanbestuur stichting
Je brengt de stichting in de problemen doordat je een lening tegen een te hoge rente hebt afgesloten.
Voor meer informatie kijk op www.kvk.nl of www.ondernemersplein.kvk.nl.