Nagenoeg alle gemeenten hebben voor de vrijwilligersorganisaties en hun vrijwilligers die werkzaam zijn binnen de gemeente een vrijwilligersverzekering afgesloten. Vaak denken verenigingen en stichtingen dat zij daarmee hun eigen (de rechtspersoon) aansprakelijkheids- en andere verzekeringen kunnen opzeggen.
De meest gangbare vrijwilligersverzekeringen die gemeenten afsluiten zijn de VNG Vrijwilligersverzekering van Centraal Beheer en de Vrijwilligerspolis van Vrijwilligersnet Nederland. De gemeente betaalt de premiekosten en de vrijwilligersorganisaties en hun vrijwilligers zijn automatisch verzekerd. Vrijwilligersorganisaties zijn middels deze collectieve verzekering met hun vrijwilligers verzekerd tegen de risico’s waaraan ze bloot (kunnen) staan tijdens het uitvoeren van vrijwilligerswerk.
De polis geldt alleen voor de vrijwilligers die voor je werken. De polis geldt niet voor de rechtspersoon, deelnemers en bezoekers van je activiteiten. Werkgeversaansprakelijkheid en de aansprakelijkheid voor het gebouw zijn ook niet via deze polis verzekerd.
Secundaire dekking #
De vrijwilligersverzekering biedt secundaire dekking voor het onrechtmatig handelen van een vrijwilliger of organisatie. De verzekering dekt alleen schuldaansprakelijkheid.
Heeft de vrijwilliger schade? En kan hij deze schade met een andere verzekering terugvragen? Dan gaat die verzekering vóór de vrijwilligersverzekering. Dat heet ‘secundaire dekking’. Het maakt daarbij niet uit wanneer die andere verzekering geregeld is. Dit geldt voor alle verzekeringen, behalve voor de ongevallenverzekering.
Bij een ongevallenverzekering gaat het om een uitkering bij overlijden en blijvende invaliditeit. Het gaat niet (in de eerste plaats) om de kosten van een dokter, ziekenhuis of van geneesmiddelen.
Dekking vrijwilligersverzekering #
Met de vrijwilligersverzekering zijn de vrijwilligers verzekerd voor:
- Aansprakelijkheid van de vrijwilligers
- Aansprakelijkheid van de organisatie*
- Bestuurdersaansprakelijkheid
- Ongevallen
- Persoonlijke eigendommen
- Rechtsbijstand
*De Aansprakelijkheidsverzekering rechtspersonen. Wat is wel verzekerd? #
- Schade aan zaken van een ander.
- Schade aan personen.
In de polis lees je de laatste details.
Welke schade is niet verzekerd?
- Schade aan zaken van de verzekerde zelf.
- Schade door asbest.
- Genetische schade.
- Schade door transmissible spongiform encephalopathy (TSE).
- Schade aan zaken van anderen in bedrijfsruimte die de verzekerde verhuurt.
- Schade doordat bewust de regels van de overheid niet zijn gevolgd.
- Schade aan producten of de kosten van de diensten die de verzekerde zelf levert of behandelt.
- Schade doordat een verzekerde of begunstigde een misdrijf pleegt.
- Schade doordat een verzekerde alcohol, drugs of medicijnen heeft gebruikt.
- Schade doordat een vrijwilliger opzettelijk iets of niets doet.
- Schade doordat een vrijwilliger schuld heeft aan de schade.
Voorbeeld evenement #
Als een rechtspersoon een evenement organiseert, valt het risico dat samenhangt met de organisatie van dit evenement niet onder de dekking van een standaard vrijwilligersverzekering.
Voorbeeld speeltoestel #
Schade die veroorzaakt wordt door speeltoestellen is normaal gesproken niet gedekt door een vrijwilligersverzekering. Echter, als de schade het gevolg is van een fout die direct toe te wijzen is aan een vrijwilliger, dan valt deze wel onder de dekking van de verzekering.
Aanvullend bevat de Vrijwilligerspolis zes verzekeringen, waaronder Ongevallen en Persoonlijke Eigendommenverzekering, Aansprakelijkheidsverzekering voor Vrijwilligers en Rechtspersonen, Verkeersaansprakelijkheidsverzekering, Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, en Rechtsbijstandverzekering. Deze dekken diverse risico’s en situaties gerelateerd aan vrijwilligerswerk.
Het is belangrijk om te benadrukken dat het opzeggen van de eigen aansprakelijkheidsverzekering van de organisatie niet aan te raden is. Dit komt omdat een organisatie ook risico loopt voor gebeurtenissen die niet direct verband houden met vrijwilligerswerk, zoals aansprakelijkheid voor het gebouw of schade veroorzaakt door leden van de organisatie.
De Vrijwilligerspolis fungeert als een aanvullende verzekering met secundaire dekking, waarbij de eigen verzekering van de vrijwilliger voorrang heeft. Het doel is om ervoor te zorgen dat vrijwilligers bij schade niet benadeeld worden.
Meer informatie #
Voor meer gedetailleerde informatie over de specifieke dekking en voorwaarden, is het raadzaam om contact op te nemen met de betreffende gemeente of de verzekeringsaanbieders. Ook kan Jeugdwerk Limburg advies bieden bij vragen over vrijwilligersverzekeringen.
- Vraag bij je gemeente welke verzekering is afgesloten.
- Informatie over de VNG-polis vind je op deze website.
- De informatie over de polis van Vrijwilligersnet Nederland vind je op deze website.
- Informatie over de verzekeringen van Meeùws en Aon Risk Solutions vind je op de websites van de betreffende gemeenten.