De Vertrouwenscontactpersoon (VCP) is iemand binnen de organisatie waar vrijwilligers en deelnemers terecht kunnen voor vertrouwelijke gesprekken over grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten, discriminatie of seksuele intimidatie. De VCP luistert naar de betrokkenen, of ze nu slachtoffer of beschuldigde zijn, en zoekt samen met hen naar passende hulp en mogelijke acties. Daarnaast ondersteunt de VCP ook het bestuur in het ontwikkelen en uitvoeren van beleid om grensoverschrijdend gedrag binnen de organisatie te voorkomen.
Wat is het verschil tussen een vertrouwenspersoon en een vertrouwenscontactpersoon?
De termen vertrouwenspersoon en vertrouwenscontactpersoon lijken veel op elkaar; en dat veroorzaakt nogal eens verwarring. Toch is er een duidelijk verschil tussen de twee functies te onderscheiden:
- Rol en duur van begeleiding:
- Vertrouwenspersoon: Biedt langdurige begeleiding aan een slachtoffer of beschuldigde. Deze begeleiding kan uitgebreid zijn en omvat vaak ondersteuning bij officiële procedures, zoals een gang naar de tuchtcommissie of politie.
- Vertrouwenscontactpersoon (VCP): Biedt eerste opvang en heeft meestal een kortdurend contact over de hulpvraag. De VCP helpt slachtoffers of beschuldigden met het vinden van de juiste weg voor hun hulpvraag en adviseert over mogelijke vervolgstappen. De VCP is er voor zowel slachtoffers als beschuldigden.
- Opleiding:
- Vertrouwenspersoon: Heeft een specifieke, geaccrediteerde opleiding gevolgd. Er zijn verschillende organisaties die dergelijke opleidingen aanbieden.
- Vertrouwenscontactpersoon (VCP): De training voor VCP’s is gericht op de eerste opvang en het doorverwijzen. De VCP-trainingen worden regelmatig georganiseerd door bijvoorbeeld NOV (Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk).
- Verantwoordelijkheden:
- Vertrouwenspersoon: De verantwoordelijkheden kunnen uitgebreider zijn en kunnen inhouden het actief ondersteunen en begeleiden van betrokkenen gedurende het hele proces van melding en behandeling van de klacht.
- Vertrouwenscontactpersoon (VCP): Richt zich vooral op de initiële opvang en het geven van advies over de te nemen stappen. De VCP biedt geen langdurige begeleiding, maar verwijst door naar geschikte instanties of personen.
Informatie over de VCP-trainingen en verdere details kun je vinden op de website van NOV (https://www.nov.nl). Voor meer specifieke informatie of advies kun je contact opnemen met onze adviseurs.