
Als je met een groep buitenactiviteiten onderneemt, vooral in de zomer, is de kans groot dat je te maken krijgt met insecten. Insectenbeten zijn dan ook bijna onvermijdelijk. Het is belangrijk om te weten hoe je insectenbeten kunt voorkomen en hoe je deze moet behandelen.
Voorkomen van insectenbeten #
- Insecten worden aangetrokken door zoetigheid. Zorg ervoor dat kinderen na het eten of drinken van zoete dingen hun handen en mond schoonmaken.
- Citronellaolie of citroensap kan insecten op afstand houden.
- Draag in de zomer en tijdens avondactiviteiten zoveel mogelijk bedekkende kleding, zoals lange broeken en mouwen.
Let op! Smeer kleine kinderen niet in met middeltjes waar DEET (zie bijsluiter) in zit, daar kunnen zij het benauwd van krijgen.
Behandeling van jeuk en zwelling #
- Een washandje met ijsblokjes kan helpen tegen jeuk en zwelling.
- Een gaasje met azijn op de beet vermindert jeuk.
- Producten zoals Azaron, AfterBite pen en Nestosyl zijn effectief. Vermijd menthol-poeder bij kleine kinderen.
Verwijderen van een angel #
- Verwijder een bijen- of hommelangel zo snel mogelijk zonder op de huid te drukken, om verspreiding van gif te voorkomen. Gebruik een pincet of je nagels.
Omgaan met allergische reacties #
Als iemand niet alleen op de plek waar hij gestoken is een bultje krijgt, maar ook op andere plaatsen, dan kan de persoon allergisch zijn.
- Let op symptomen zoals benauwdheid, flauwvallen, zwelling van lippen of oogleden. Zoek medische hulp bij deze symptomen.
- Neem direct contact op met een arts bij steken in mond, neus of hals, omdat de zweling ervoor kan zorgen dat diegene geen lucht meer kan krijgen.
- Ook bij tekenbeten die een rode plek veroorzaken neem je direct contact op met een arts. Die rode plek (vaak een kring) kan erop wijzen dat het diertje een besmettelijke ziekte bij zich heeft gedragen. Zie ook ‘Teken en de ziekte van Lyme’.