Bij activiteiten in je clubgebouw komt het vaak voor dat er eten wordt bereid, variërend van kleine snacks tijdens een kinderclub tot complete maaltijden voor een vrijwilligersfeest. Ook tijdens kamp of bivak is koken een terugkerende activiteit, waarbij meerdere maaltijden per dag worden klaargemaakt. In al deze gevallen is het essentieel om hygiënisch te werk te gaan om de gezondheid en veiligheid van iedereen te waarborgen.
Naast het bereiden van voedsel is het ook belangrijk om rekening te houden met lichamelijke klachten zoals allergieën, die kunnen voortkomen uit onzorgvuldige voedselbereiding, gebrekkige persoonlijke en sanitaire hygiëne, en onvoldoende aandacht voor het binnenhuismilieu.
Als organisatie kun je dit voorkomen door bepaalde regels in acht te nemen. Veel van deze regels zijn vrij vanzelfsprekend en worden waarschijnlijk al toegepast. Het is nuttig om alles vanaf het moment van boodschappen doen tot en met de afwas systematisch te doorlopen, zodat je alle stappen van veilige voedselbereiding en -opslag meeneemt. Zo zorg je voor een veilige en gezonde eetomgeving voor iedereen.