
Wanneer je tijdens zomeractiviteiten de barbecue aansteekt, is het belangrijk om bepaalde veiligheidsrichtlijnen te volgen. Deze maatregelen zijn er om zowel vrijwilligers als deelnemers te beschermen tegen verbrandingen en te voorkomen dat iemand ziek wordt van het eten.
Laat de BBQ buiten staan #
Het is belangrijk om te onthouden dat een BBQ strikt bedoeld is voor gebruik buitenshuis. Ook al zorgt een plotselinge regenbui voor een uitdaging tijdens je feestje, verplaats de BBQ nooit naar binnen. Dit is echt levensgevaarlijk. De rook die een BBQ produceert, bevat koolmonoxide, een uiterst giftige stof. In een afgesloten ruimte kan deze koolmonoxiderook zich ophopen, wat ernstige gezondheidsproblemen of zelfs dodelijke gevolgen kan hebben. Dus houd de BBQ altijd buiten, wat er ook gebeurt.
Veilig achter de BBQ #
- Zet de barbecue op een veilige afstand van schuttingen, heggen, partytenten, tuinmeubels, en andere objecten. Dit helpt brandgevaar te verminderen.
- Zorg dat vooral kleinere kinderen een veilige afstand bewaren van de barbecue en dat er altijd een volwassene toezicht houdt.
- Houd ook huisdieren altijd op veilige afstand van de barbecue.
- Verplaats de barbecue nooit terwijl deze aan staat. Dit kan gevaarlijk zijn.
- Zorg voor een blusmiddel in de buurt, zoals een emmer zand, voor het geval dat er een klein brandje ontstaat.
- Draag beschermende kleding zoals een schort om je te beschermen tegen spatten en vonken. Barbecue niet met een ontbloot bovenlijf of kleding die snel in brand vliegt.
- Barbecue niet op het balkon om rookoverlast voor jezelf en buren te voorkomen en het risico op koolmonoxidevergiftiging te vermijden.
- Gooi asresten niet direct weg na het barbecueën. Laat ze eerst volledig afkoelen om brandgevaar te voorkomen.
- Gebruik barbecuetangen voor het veilig plaatsen en omdraaien van het vlees op de barbecue.
Checklist per soort barbeque #
Hier zijn checklists voor verschillende soorten barbecues en vuurkorven, bedoeld om veiligheid te waarborgen:
Checklist BBQ en Vuurkorf:
- Plaats de barbecue of vuurkorf op een vlakke ondergrond om stabiliteit te garanderen.
- Wees voorzichtig met licht ontvlambare kleding in de nabijheid van het vuur.
- Houd altijd een emmer water of zand bij de hand voor noodgevallen.
- Zorg dat kinderen en huisdieren altijd op een veilige afstand blijven.
- Dek na gebruik de barbecue of vuurkorf af met zand om het vuur veilig te doven.
Checklist Elektrische BBQ:
- Wees alert op regen; water en elektriciteit kunnen kortsluiting veroorzaken.
- Controleer regelmatig het warmte-element op roest en slijtage om onveilige situaties te voorkomen.
Checklist Gas BBQ:
- Controleer de datum op de gasfles om te verzekeren dat deze nog veilig te gebruiken is.
- Inspecteer de gasslang regelmatig op gaatjes om gaslekken te voorkomen.
- Zet de gasfles altijd rechtop voor een correcte en veilige werking.
- Steek de barbecue aan direct nadat je het gas hebt opengedraaid om gasophoping en mogelijke ontvlamming te vermijden.
Meer informatie vind je op brandweer.nl
Het vlees op de barbecue met houtskool #
Bij het barbecueën met houtskool is het belangrijk om rekening te houden met de vrijkomende Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s). Deze schadelijke (kankerverwekkende) stoffen kunnen ontstaan wanneer organisch materiaal, zoals vlees, bij hoge temperaturen verbrandt.
Om te voorkomen dat PAK’s op je vlees terechtkomen, is het essentieel om te wachten met het grillen tot de houtskool bedekt is met een laagje witte as en er geen vlammen meer zichtbaar zijn. Dit vermindert het risico dat de schadelijke stoffen op het eten komen. Het is ook aan te raden om een veilige afstand te houden tussen het rooster en de kolen, idealiter zo’n 25 tot 40 centimeter.
Daarnaast is het belangrijk om te letten op verbrande stukjes vlees, vis of groente. Deze verkoolde delen kunnen een hogere concentratie PAK’s bevatten en zijn beter te vermijden. Kies bij voorkeur voor minder vette ingrediënten en dep gemarineerd vlees of vis droog voordat je het gaat roosteren. Dit vermindert de kans dat vet in het vuur druppelt en hierdoor schadelijke stoffen ontstaan.
Van binnen rauw #
Bij het barbecueën is het belangrijk om aandacht te schenken aan het gelijkmatig garen van het vlees, met name voor dikkere stukken zoals kippenpoten. Dit is om het risico op voedselvergiftiging te verminderen. Want soms lijkt vlees van buiten gaar, terwijl het van binnen nog rauw is. Wat gevaarlijk kan zijn omdat bacteriën op het vlees, vis of kip zich snel vermenigvuldigen bij temperaturen boven de 10 °C.
Om dit te voorkomen, kun je overwegen om dikkere stukken vlees vooraf kort te koken. Hierdoor verminder je het aantal bacteriën en zorg je ervoor dat het vlees ook van binnen goed gaar wordt. Let er dus op dat je het vlees niet te lang van tevoren uit de koelkast haalt en bewaar wat je niet direct gebruikt op een koele plaats.
Daarnaast is het belangrijk om kruisbesmetting te voorkomen. Gebruik altijd schone keukenmaterialen en vermijd het terugleggen van bereid vlees op een bord waar eerder rauw vlees op heeft gelegen. Gebruik bij voorkeur ook een schoon mes voor het snijden van bereid vlees om verdere besmetting te voorkomen.
Vlees moet gaar zijn #
Het vlees mag op de barbecue niet verbranden en het moet door en door gaar zijn voordat het gegeten wordt. Het vlees is pas gaar als het van binnen niet meer rood is.
Tip: Een handige manier om te controleren of vlees gaar is, is door te kijken naar hoe het reageert op druk. Als je op het vlees drukt en het veert terug, duidt dit er meestal op dat het gaar is. Een ander teken van gaarheid is het verschijnen van helder vleessap. Als er helder sap uit het vlees komt wanneer je erin snijdt of erop drukt, is dit een goede indicatie dat het vlees gaar is. Voor extra zekerheid kun je het vlees doorsnijden en de binnenkant bekijken voordat je het serveert.
Koude en warme gerechten #
Bij het serveren van eten tijdens een barbecue of ander evenement is het essentieel om koude en warme gerechten, evenals rauwe en bereide ingrediënten, strikt van elkaar te scheiden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat salades, vers fruit en stokbrood niet in contact komen met rauw vlees, zoals kippenpoten. Als rauw vlees in de buurt van bijvoorbeeld een salade wordt geplaatst, kan dit leiden tot besmetting met salmonella.
Salmonella
Salmonella is een bacteriesoort die in dieren voorkomt en via voedsel op mensen kan worden overgedragen. Deze bacterie kan symptomen veroorzaken zoals diarree, buikpijn en koorts. Vooral rauw vlees, rauwe eieren, en ongewassen groente en fruit zijn bekende bronnen van salmonellabesmetting.