Meld je aan voor de Algemene Ledenvergadering Werkplan & Begroting 2025 op 5 september!
Jeugdwerk Limburg
Search
Close this search box.

Aanpak jeugdige ondermijning

Jongeren raken soms betrokken bij illegale activiteiten om snel geld te verdienen. Dit noemen we jeugdige ondermijning. Het gaat om activiteiten waarbij de criminele wereld vermengd raakt met onze normale wereld.

Wat is er gaande?

In 2021 startte het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Limburg de ‘Task Force Jeugdige Ondermijners’, met geld van het Rijk. Deze groep richt zich op jongeren die in verleiding komen om snel geld te verdienen met criminele activiteiten, zoals drugsdealen, zorgfraude, vastgoedfraude en mensenhandel.

Het probleem van ondermijning

Ondermijning is een probleem voor ons allemaal. Jongeren worden soms met mooie beloftes of onder dwang de criminaliteit ingetrokken. Eerst lijken de taken simpel, maar al snel worden ze zwaarder en gevaarlijker. De druk en angst maken het moeilijk voor jongeren om te stoppen.

Wat doet de Task Force?

De Task Force helpt om jongeren weerbaar te maken tegen deze criminaliteit. Dit doen ze met een preventieve aanpak, zoals de Escape Game ‘Foute Centen’, het scenario ‘Voor wat, hoort wat’ bij Risk Factory Limburg-Noord en het voorlichtingsprogramma #Leerlingalert.

Communicatiecampagne: ‘Hoe geschikt ben jij om te werken als crimineel?’

Deze campagne, gestart in januari 2022, is een online test op www.crimitest.nl. Jongeren beantwoorden tien vragen en krijgen een score, een ‘crimi-naam’ en een GIF. Ze kunnen de uitkomst delen met vrienden. De test benadrukt dat niemand echt geschikt is voor een criminele carrière. Er is ook een platform voor informatie en hulp, ook voor ouders en professionals.

Het gesprek aangaan tijdens je clubavond

De crimitest is ook geschikt voor groepsactiviteiten. Jij als leiding kunt de vragen en uitkomsten gebruiken om het onderwerp met jongeren te bespreken.

Meer informatie of flyers nodig?

Voor meer informatie of gedrukte flyers over de crimitest, neem contact op met het RIEC via riec-tfjo.limburg@politie.nl. Ook kan je de training Criminelen ronselen jongeren boeken bij het RIEC.

Bron: In gesprek met Fleur Hoofs, Regionaal Informatie en Expertise Centrum Limburg: bezoek de website van het CJG043

Updates en nieuwtjes

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.