Ontdek op 27 mei hoe je inclusief jeugdwerk bevordert in een inspirerende sessie met het Verwey Jonker Instituut.
Jeugdwerk Limburg
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe zorg je dat je iedere jongere aanspreekt in je communicatie?

Inclusieve communicatie voor jeugdwerkorganisaties

Als jeugdwerkorganisatie wil je dat elke jongere zich betrokken en gewaardeerd voelt. Een belangrijk onderdeel hiervan is hoe je communiceert. En zorgen dat jouw boodschap iedereen bereikt en begrepen wordt, vooral in een gemeenschap zo divers als die in Limburg, kan dan best een uitdaging zijn. Niet iedereen praat of begrijpt op dezelfde manier, dus hoe pak je dit dan goed aan? Dit blog geeft praktische tips om je communicatie inclusiever te maken.

Gebruik begrijpelijke taal

Het is belangrijk dat iedereen begrijpt wat je zegt. Veel kinderen en hun ouders spreken misschien niet vloeiend Nederlands als eerste taal. Hou tevens in je achterhoofd dat ook laaggeletterdheid een rol speelt. In Limburg heeft bijna 13% van de mensen tussen 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. In steden als Heerlen, Kerkrade, Venlo en Roermond ligt dit percentage zelfs hoger dan 16%.

Zorg ervoor dat je taalgebruik eenvoudig en toegankelijk is. Praat rustig en articuleer duidelijk. Vermijd jargon en complexe uitdrukkingen die misverstanden kunnen veroorzaken. Overweeg ook om belangrijke informatie in meerdere talen beschikbaar te stellen, als jouw regio hier om vraagt.

Hou het simpel zorg dat al je teksten op taalniveau B1 of B2 zijn geschreven. Dit maakt je communicatie toegankelijker voor iedereen. In dit blog vind je handige tools om in eenvoudige taal te leren schrijven.

Inclusief beeldmateriaal

Beeldmateriaal waarin jongeren zich herkennen

De afbeeldingen en visuals die je gebruikt, kunnen sterk bijdragen aan hoe welkom mensen zich voelen. Weerspiegelen de foto’s of illustraties op je posters, flyers en andere promotiematerialen echt de diversiteit van je gemeenschap? Staan daar jongeren op in diverse soorten en maten?

Zorg dat je beeldmateriaal jongeren van diverse etniciteiten, culturen en mogelijkheden laat zien. Als je bijvoorbeeld een flyer maakt voor een zomerkamp, kies dan foto’s waarop kinderen van verschillende achtergronden samen activiteiten ondernemen. Dit helpt om een omgeving te scheppen waarin iedere jongere zich herkend en welkom voelt..

Omgaan met genderidentiteit en seksuele oriëntatie

Vroeger bestonden alleen de termen hetero of homo, lesbisch of bi. Tegenwoordig zijn die grenzen veel minder strikt. En wellicht is het makkelijker om in de zwart-wit categorie te blijven denken, van “oh je bent geen vrouw, dus dan ben je man”. Maar in die wereld leven we allang niet meer. Sommige jongeren voelen zich niet thuis bij de labels ‘jongen’ of ‘meisje’. Zij noemen zichzelf misschien liever ‘non-binair’, ‘cisgender’ of gebruiken andere termen.

Als jeugdwerkorganisatie of begeleider heb je, naast de ouders, een belangrijke rol in het doorbreken van taboes, onzekerheid en schaamte rondom seksuele geaardheid en genderidentiteit. Voer open gesprekken met de jongeren in jouw groep, zodat zij zich geaccepteerd en veilig voelen om zichzelf te zijn.

Een belangrijk aspect hiervan is het vragen naar en respecteren van de voornaamwoorden die iemand prefereert, zoals ‘hij’, ‘zij’, ‘hen’, of andere opties. In onze tabel hieronder vind je de diverse voornaamwoorden die gebruikt kunnen worden in het Nederlands om te verwijzen naar personen van verschillende genderidentiteiten, of als neutrale term als het geslacht niet bekend is of als algemene aanduiding.

onderwerp (enkelvoud)onderwerp (enkelvoud)bezit (enkelvoud)
Manhij (informeel: ie), die, diegene, degenehem (informeel: ’m), die, diegene, degenezijn, (die) z’n, diens
Vrouwzij, ze, die, diegene, degenehaar (informeel: ze, d’r, ’r), die, diegene, degenehaar, (die) d’r, dier
Non-binair persoondie, hen, diegene, degenedie, hen, diegene, degenediens, hun
Algemene verwijzingdie, diegene, degenedie, diegene, degenediens, hun
Bron: taaladvies.net

Wat betekent LHBTQIA+?

Tijdens de puberteit denken veel jongeren na over wie ze zijn (hun identiteit) en tot wie zij zich aangetrokken voelen. LHBTQIA+ staat voor verschillende manieren waarop mensen zichzelf zien en voelen over wie ze leuk vinden. Dit kan zijn hetero (jongens die meisjes leuk vinden en andersom), homo (jongens die jongens leuk vinden), lesbisch (meisjes die meisjes leuk vinden), bi+ (mensen die meer dan één geslacht leuk vinden), transgender (mensen die zich niet identificeren met het geslacht waarmee ze geboren zijn), panseksueel (mensen die verliefd worden op een persoon ongeacht het geslacht), aseksueel (mensen die geen seksuele aantrekking voelen), en queer (mensen die zich niet specifiek identificeren met één label). Op deze pagina van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) lees je er meer over.

Inclusieve communicatie gaat verder dan alleen woorden

Het is belangrijk dat je communicatie echt aansluit bij de belevingswereld van alle jongeren met wie je werkt, en ook hun ouders. Dit betekent dat je rekening houdt met hun verschillende culturele, sociale en persoonlijke achtergronden. Door aandacht te besteden aan onze diverse samenleving en dit zichtbaar te maken in je communicatiematerialen, creëer je een omgeving waarin elk kind en elke ouder zich herkend en gewaardeerd voelt.

Dit doel bereik je niet alleen met woorden. Het gaat ook om de manier waarop je interactie hebt met de jongeren, de activiteiten die je organiseert, en de verhalen die je deelt. Zorg ervoor dat de thema’s en materialen die je gebruikt herkenbaar en relevant zijn voor kinderen uit diverse groepen. Dit bevordert niet alleen hun zelfvertrouwen, maar versterkt ook het gevoel van saamhorigheid binnen je organisatie.

Meer informatie

Wil je zelf meer leren over seksualiteit en gender, of wil je een jongere binnen jouw groep ondersteunen? Kijk dan hieronder voor meer informatie:

Project ‘Onbeperkt Jeugdwerk!’: Waar elk kind kan meedoen

Dit artikel is onderdeel van ons project “Onbeperkt Jeugdwerk!”, dat zich richt op het creëren van een open en toegankelijk jeugdwerk waar niemand wordt buitengesloten. Het doel is om ervoor te zorgen dat iedereen, ongeacht afkomst, lichamelijke of geestelijke beperkingen, seksuele geaardheid of financiële status, de kans krijgt om volwaardig deel te nemen aan jeugdactiviteiten.

Ontdek meer over project Onbeperkt Jeugdwerk. Of neem deel aan het gesprek op 27 mei en ontdek hoe je inclusief jeugdwerk bevordert tijdens een inspirerende digitale sessie in samenwerking met het Verwey Jonker Instituut.

Updates en nieuwtjes

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.