Zorg dat je erbij bent! Meld je aan voor de Algemene Ledenvergadering Jeugdwerk Limburg op 3 juni!
Jeugdwerk Limburg
Zoek
Sluit dit zoekvak.

YOAST breadcrumbs

Criminelen ronselen jongeren – je gaat het pas zien als je het doorhebt

Deze training, georganiseerd in samenwerking met RIEC Limburg en lokale veiligheids- en zorgpartners, richt zich op het maatschappelijke probleem van criminele uitbuiting van jongeren. De sessie duurt 60 tot 90 minuten en maakt deelnemers bewust van de manieren waarop criminelen jongeren ronselen voor illegale activiteiten. Je leert de signalen te herkennen en wat jouw rol als vrijwilliger in het jeugd- en jongerenwerk kan zijn bij het tegengaan van deze praktijken.

Tijdens de training worden thematische elementen zoals drugs, oplichting en witwassen behandeld. Ook wordt er ingegaan op de psychologie achter het ronselen van jongeren door criminelen. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 1. Wat is het thema? Bespreken van de wijzen waarop jongeren benaderd worden voor illegale klusjes.
 2. Hoe vaak komt het voor? Delen van harde cijfers over de frequentie en impact van dit probleem.
 3. Hoe gaat het in zijn werk? Uitleg over de methodes van criminelen om jongeren in te palmen.
 4. Signalen oppikken: Tips voor het herkennen van signalen van criminele betrokkenheid.
 5. Waar kun je terecht? Informatie over ondersteunende organisaties.
 6. Jouw rol: Advies over wat te doen bij vermoedens en wat te vermijden.

Waarom deze training

Voor het uitvoeren van strafbare klussen ronselen criminelen jongeren, mogelijk ook leden van jouw organisatie, stichting of vereniging, die gevoelig zijn voor status en geld. Verzoeken variëren van drugs c.q. een ‘pakketje’ rondbrengen, henneptoppen knippen tot oplichting en witwassen. Er wordt hen van alles beloofd! Wat volgt is dat zij verstrikt raken in het criminele web en gedwongen worden door te gaan. Zomaar eruit stappen is er meestal niet bij.

Verkennend onderzoek wijst uit dat onder 14- /15-jarigen 6-10% al benaderd is voor criminele activiteiten, wat de urgentie van deze training onderstreept.

Voor wie is de training bedoeld?

De training is bedoeld voor professionals, ouders/verzorgers, vrijwilligers en iedereen die in contact staat met jongeren en zich bewust wil worden van de risico’s en preventiemethoden rondom criminele ronseling.

Doel en resultaat van de training

Het doel van de training is het vergroten van bewustwording en het bieden van kennis en handvaten om criminele uitbuiting van jongeren te herkennen en hier adequaat op te reageren. Deelnemers worden uitgerust met de vaardigheden om te signaleren en passend te handelen bij vermoedens van criminele betrokkenheid.

Duur en structuur

 • Duur: 60 tot 90 minuten.
 • Structuur: Interactieve bewustwordingsles met thematische elementen, presentatie met filmpjes en ruimte voor interactieve opdrachten alsook praktische tips.

Certificering

 • Geen certificering of accreditatie.

Training aanvragen

Aanmelden voor de training kan via de website van het RIEC. Je hoeft hiervoor geen trainingsaanvraag in te dienen bij Jeugdwerk Limburg.

 • Aantal deelnemers: Minimaal 10 en maximaal 100.
 • Kosten: Het programma is ontwikkeld door veiligheid (politie, justitie, gemeenten, Regionaal Informatie en Expertise Centrum) en onderwijs en wordt gefinancierd door verschillende overheidspartijen. Daarom zijn er geen kosten verbonden aan de training.
 • Locatie: Fysieke training op jouw locatie.
 • Benodigdheden: Laptop, beamer, presentatiescherm.
 • Aanvraagtijd: Je kan in overleg bepalen wanneer deze training plaatsvindt.
 • Maatwerk: Het programma kan worden uitgebreid met bijvoorbeeld de Escaperoom ‘Foute Centen’ of het spel “Strijden of snitchen”. Ook kan het worden aangepast aan de specifieke behoeften. 

 

Aanmelden voor de training kan via de website van het RIEC.

RIEC Limburg (Regionaal Informatie en Expertise Centrum) is een cruciale speler op het gebied van de bestrijding van georganiseerde criminaliteit in Nederland. Hun expertise strekt zich uit van het bieden van inzicht in criminele netwerken tot het ondersteunen van lokale overheden, organisaties en instellingen in de aanpak ervan. Meer informatie over RIEC Limburg en hun werkzaamheden is te vinden op hun website.

 

Wat maakt RIEC Limburg uniek als trainer?

 1. Diepgaande Expertise: RIEC Limburg beschikt over uitgebreide kennis en ervaring in het omgaan met georganiseerde criminaliteit en de impact ervan op de samenleving.

 2. Netwerk en Samenwerking: Als onderdeel van een landelijk netwerk werkt RIEC Limburg samen met diverse overheidsorganisaties, waaronder politie, justitie en gemeenten. Deze samenwerking verrijkt hun trainingen met een breed scala aan perspectieven en praktijkvoorbeelden.

 3. Gerichte Trainingen: RIEC Limburg ontwikkelt trainingen die specifiek gericht zijn op de uitdagingen en behoeften van de doelgroep. Hun programma’s zijn aangepast aan de realiteit van het werken met jongeren en de specifieke risico’s die zij lopen in de hedendaagse samenleving.

 4. Praktische Benadering: De trainingen van RIEC Limburg zijn niet alleen theoretisch. Ze bevatten praktische tools en direct toepasbare kennis, zodat deelnemers na de training beter zijn toegerust om hun rol in de preventie van criminaliteit te vervullen.

 5. Toegankelijkheid: De trainingen zijn laagdrempelig en toegankelijk voor een breed publiek, van professionals tot vrijwilligers, wat bijdraagt aan een breed maatschappelijk bewustzijn.

Boek deze training

Vul hieronder je gegevens in en wij nemen binnen 48 uur contact met je op om alle details samen met je door te nemen.

Gerelateerde trainingen

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.