Neem deel aan de Regiobijeenkomst in Venray op 6 mei.
Jeugdwerk Limburg
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Beleef de gastvrijheid van Somalië tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd

Week van de gezonde jeugd - Somalië

In de Week voor de Gezonde Jeugd, die plaatsvindt van 10 t/m 15 juni 2024, zetten we diversiteit in de schijnwerpers. Samen met Speeltuinwerk Limburg, JongNL Limburg, Jeugdwerk Limburg, Scouting Limburg en het Provinciaal Platform voor Diversiteit, brengen we een unieke reeks activiteiten waarin we onze verschillen vieren en ons verenigen.

Want elk kind, ongeacht achtergrond of mogelijkheden, verdient het om op te groeien in een veilige speelomgeving, met toegang tot gezonde voeding en volop kansen om zich te ontwikkelen.

Deze keer nemen we je mee op een fascinerende reis naar de rijke cultuur van Somalië, een land dat bekend staat om zijn gastvrijheid, levendige tradities en kleurrijke erfgoed. Somalië, gelegen in de Hoorn van Afrika, biedt een unieke smeltkroes van invloeden die zich door de eeuwen heen hebben gevormd door handel, migratie en interactie met verschillende culturen. Het is een plaats waar oude gebruiken hand in hand gaan met de moderne levenswijze en gemeenschapsgevoel diep geworteld is in het dagelijks leven.

Spel: Ciyaar Bilow

Ciyaar Bilow is een populair Somalisch spel dat strategie en snelheid combineert. Spelers kiezen elk een getal en onthullen tegelijkertijd een aantal vingers. Als de som van de vingers overeenkomt met jouw getal, ben je de winnaar!

Zo speel je het:

  • Ga met 3 of meer spelers in een kring zitten en kies een getal tussen ‘het aantal spelers x 5’.
  • Met een hand per speler begin je het spel door je handen naast je oren te houden.
  • Roep samen ‘ciyaar bilow’ en toon tegelijkertijd een getal met je hand. Een vuist is 0, en elke vinger telt voor één.
  • Tel alle getoonde vingers bij elkaar op. De speler wiens gekozen getal het totaal is, wint de ronde!
  • Geen match? Begin opnieuw. Wel een winnaar? Dan proberen de verliezers snel hun hand weg te trekken voordat de winnaar hen tikt.

Het spel draait om plezier, snel denken en elkaar uitdagen, ideaal voor jongeren om samen te spelen en van elkaar te leren.

Somalische sambuus voor week voor de gezonde jeugd

Recept: Somalische Sambuus

Sambuus, een heerlijke snack die lijkt op de welbekende samosa, is een geliefd onderdeel van de Somalische keuken. Deze driehoekige pakketjes, gevuld met kruidig gehakt, zijn perfect voor een gezellige kookactiviteit.

Ingrediënten voor 24 stuks:

  • 500 gr gehakt (lam of rund)
  • 1 fijngesneden ui
  • 3 geperste tenen knoflook
  • 2 tl currypoeder
  • 2 el fijngehakte verse koriander
  • 2 koppen bloem (plus extra voor bestuiven)
  • 4 el olijfolie
  • 1 kop lauw water
  • Peper of 2 fijngesneden chilipepers naar smaak
  • Mespunt zout
  • Olie voor frituren

 

Bereiding:

  1. Vulling voorbereiden: Kruid het gehakt met currypoeder, peper (of fijngehakte chilipepertjes) en zout. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak het gehakt rul. Voeg de fijngesneden ui, knoflook en koriander toe aan het gehakt en bak even mee. Laat de vulling afkoelen.
  2. Deeg maken: Doe de bloem in een grote kom. Voeg het zout en de olijfolie toe. Meng het geheel door langzaam het lauwe water toe te voegen. Je hoeft misschien niet al het water te gebruiken. Kneed het geheel tot een elastisch deeg ontstaat. Verdeel het deeg in 6 gelijke ballen.
  3. Deeg uitrollen: Bestuif je werkblad met wat bloem. Pak een bal deeg en rol deze uit tot het de grootte van een groot dinerbord heeft. Snijd het uitgerolde deeg in vier kwarten.
  4. Deeg ‘bakken’: Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur. Leg een kwart deeg in de pan en bak het heel kort aan beide kanten, zonder olie, tot het net stevig is maar niet bruin.
  5. Sambuus vormen: Maak een plakkerig mengsel van bloem en water. Neem een kwart deeg en vouw de rechte zijden naar elkaar toe om een kegelvorm te maken. Gebruik het bloem-watermengsel om de randen aan elkaar te plakken, zodat er een zakje ontstaat. Vul het zakje met de gehaktvulling en gebruik het mengsel weer om de bovenkant dicht te plakken.
  6. Frituren: Verhit olie in een diepe pan. De olie is heet genoeg als een klein beetje deeg erin direct begint te bruisen. Frituur de Sambuus in porties goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Vind je het idee van frituren met kinderen een beetje spannend? Dan kun je de Sambuus ook prima in de oven bereiden. Plaats ze gewoon op een bakplaat in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius en bak ze tot ze mooi goudbruin zijn, wat ongeveer 20 minuten duurt.

Traditie: samen eten

In de Somalische cultuur is het samen bereiden en delen van maaltijden een belangrijke traditie die de gemeenschap en familiebanden versterkt. Het proces van het koken wordt vaak gezien als een gezamenlijke activiteit waarbij iedereen bijdraagt, van het kiezen en voorbereiden van ingrediënten tot het koken zelf. Het eten wordt geserveerd op een laag tafeltje of een groot kleed op de grond, waar iedereen zich omheen verzamelt. Een bijzonder element in de Somalische maaltijden is ‘canjeero’, een traditionele Somalische pannenkoek die zowel voedsel als bestek wordt gebruikt om de heerlijke stoofschotels en sauzen op te scheppen.

Na het bereiden van de heerlijke Somalische Sambuus, wanneer je klaar bent om samen met je groep aan tafel te gaan, kun je de maaltijd feestelijk inluiden door “Waan kuu dhammaaday” te zeggen. Wat letterlijk vertaald kan worden als “Het is klaar voor jou” of “Het is voor jou voltooid”. Het is een manier om iemand een aangename maaltijd te wensen. Maar een eenvoudige glimlach of knik is ook prima hoor, gezien de handeling van het delen van voedsel in Somalië op zich al als een gebaar van goede wensen wordt beschouwd.

Adiguna ka qeyb gal! (Doe ook mee!)

Duik in de sprankelende wereld van Somalië en breng een stukje van deze boeiende cultuur naar jouw groep! Waag je samen aan het vrolijke spel Ciyaar Bilaaw, en rol de mouwen op voor een kooksessie om de verrukkelijke Sambuus te maken. We zijn benieuwd naar jullie creaties en verhalen!  Deel de hoogtepunten, de lachende gezichten en natuurlijk de smakelijke resultaten met ons via #SamenGezond en #DiversiteitVieren.

Ontdek alle culturen en tradities

Dompel jezelf verder onder in de rijke tradities van de wereld met onze serie blogs. Proef van alle culturen en laat je inspireren:

Updates en nieuwtjes

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.