Ontdek op 27 mei hoe je inclusief jeugdwerk bevordert in een inspirerende sessie met het Verwey Jonker Instituut.
Jeugdwerk Limburg
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Sporten voor groepen

In dit artikel bespreken we we een diversiteit aan sportactiviteiten, speciaal ontworpen om groepsdynamiek en teamgeest te versterken.

Van het vernieuwende ‘Voetbal Anders’, waarbij spelers zowel binnen als buiten de lijnen actief zijn, tot het dynamische Trefbal, waar behendigheid en strategie samenkomen. We verkennen ook de klassiekers zoals Basketbal, Hockey, Voetbal en Volleybal, elk met hun unieke spelregels en tactieken.

Deze spellen zijn niet alleen leuk en uitdagend, maar bevorderen ook samenwerking, communicatie en sportiviteit onder de deelnemers. Of je nu een sportliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar leuke groepsactiviteiten, deze sporten bieden voor ieder wat wils.

Voetbal, maar dan anders

Nodig

  • Voetbal
  • Linten

De tieners vormen twee teams die al voetballend tegen elkaar gaan spelen op een met linten afgebakend terrein van 30 bij 12 meter. De doelen zijn drie meter breed. Er wordt globaal gespeeld volgens de geldende voetbalregels, met dit verschil dat de helft van de spelers van elk teams zich buiten het veld bevindt. De spelers buiten de lijnen mogen de bal binnen het veld trappen, maar ze mogen niet binnen de lijnen komen en geen doelpunten maken. En de terreinspelers mogen met de spelers buiten het veld samenspelen. Het is even wennen, maar bij voetbal anders is het dus opletten geblazen.

Een uitdaging voor de voetballiefhebbers.

Trefbal

Twee groepen tieners nemen elk aan een kant van de scheidslijn plaats. Vijf meter aan weerszijden van deze lijn is de achterlijn. De spelers moeten proberen met de bal een speler in het andere vak te raken. Een speler die geraakt is moet buiten het veld gaan staan. Weet echter een speler de bal met beide handen op te vangen, dan mag hij direct teruggooien of hij mag de bal naar een speler van het eigen team buiten het veld overgooien, die dan weer terug in het spel mag komen. Gooien bij dit spel mag alleen met beide handen tegelijk en vanachter het hoofd. Zoals een ingooibal bij voetbal.

Basketbal

Basketbal is een sport waarbij twee teams proberen zoveel mogelijk punten te scoren in een basket (ring met netje aan een bord) en daarbij proberen de tegenstander hierbij af te stoppen en de bal af te pakken. Alles uiteraard volgens de basketbal spelregels en de regels voor fouten bij basketbal.

Het voortbewegen van de bal en de spelers binnen het basketbalveld gebeurt door te stuiteren met de bal tijdens het lopen, rennen en stilstaan. Medespelers bewegen vrij door het veld en volgens een aantal specifieke spelregels voor basketbal. Door te passen (gooien) naar elkaar kan er richting basket worden gewerkt en uiteindelijk worden gescoord.

Hockey

Hockey is een spel waarbij twee teams van elk elf spelers tegen elkaar spelen. Alle spelers hebben een stick. Met die stick slaan, pushen en stoppen ze de bal. Je mag de bal alleen met de platte kant van je stick spelen en dus niet met je lichaam. De bal moet binnen de lijnen van het veld blijven. Het doel van het spel is meer doelpunten scoren dan de tegenstander.

Voetbal

Voetbal is een spel waarbij twee teams tegen elkaar spelen. Wie het eerst scoort bij de ander heeft een punt. Er wordt gespeeld met de voeten, maar ook het hoofd wordt gebruikt, benen, borst en schouders. Een bal met handen of armen raken mag niet, behalve de keeper, die mag in het eigen doelgebied wel de handen gebruiken.

Voetbal is een spel waar veel en goed moet worden samengespeeld. Het is een spel van aanvallen en verdedigen, maar de rollen in het veld zijn wel verschillend. Er zijn verschillende specialisten, zoals aanvallers, verdedigers en middenvelder.

Volleybal

Volleybal is een balsport wat met de handen wordt gespeeld op een veld van 18 x 9 meter met een net ertussen. Twee teams, bestaande uit 6 personen proberen de bal over het net naar de tegenpartij te krijgen en daar punten te scoren.

Inspireer andere organisaties en deel jouw favoriete programmatips!

Heb jij leuke ideeën voor activiteiten waarmee andere jeugdwerkorganisaties hun programma kunnen vullen? Stuur je opzet in via de suggestiespagina en wij publiceren alle programmatips in onze digitale bibliotheek (bieb)!

Updates en nieuwtjes

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.