Meld je aan voor de Algemene Ledenvergadering Werkplan & Begroting 2025 op 5 september!
Jeugdwerk Limburg
Search
Close this search box.

De lente doet zijn intrede: Leuke activiteiten voor het voorjaar!

Leuke activiteiten voor het voorjaar!

De bomen krijgen nieuwe blaadjes, de bloemetjes komen tevoorschijn, de nieuwe generatie dieren wordt geboren en de dagen worden weer steeds langer. Het voorjaar komt eraan! Wat is er nu leuker dan de start van dit nieuwe seizoen inluiden met een aantal leuke buitenactiviteiten, een schoonmaak- en/of opknapbeurt van je clubgebouw of gezellige voorjaarsactiviteiten. Ben je op zoek naar leuke inspiratie voor activiteiten in de lente?

Wij verzamelden een aantal leuke ideeën en activiteiten waarmee je het begin van de lente kunt vieren. Laat de zon maar doorkomen!

1. Activiteiten buiten in de lente

Picknicken

Picknicken is een van de leukste dingen om te doen zodra het buiten weer wat lekkerder is (lees: warmer en een zonnetje). De ingrediënten voor een geslaagde picknick zijn een picknickkleed, lekkere zelfgemaakte hapjes en drankjes en wat leuke buitenspellen.

Je eigen tuintje planten

De lente is de tijd van groeien en bloeien. Plant je eigen zaadjes, (bloem)bollen of ga je eigen fruit en/of groente telen en zie hoe het plantje, fruit en/of groente zich ontwikkelt. Leerzaam en als je je eigen fruit en/of groente kweekt heb je gelijk ingrediënten voor een gezellige picknick, kook- of bakmiddag.

Tip: Als je geen of slechts een kleine tuin hebt of geen groene vingers hebt, kun je overwegen om een moestuin in de buurt te zoeken waar je je eigen groenten en fruit kunt oogsten of plukken.

Naar de kinderboerderij

De lente is voor dieren het seizoen waarin de meeste dierenbaby’s geboren worden. Breng een bezoekje aan de kinderboerderij in de lente en je hebt dikke kans dat je deze baby’s kunt spotten. En met een beetje geluk mag je er ook mee knuffelen!

Ga op regenbogenjacht

Op een regenachtige dag kun je op zoek gaan naar regenbogen. Een regenboog heeft iets magisch! Vergeet niet om een camera mee te nemen. Dit is tevens een leuke manier om te leren over het weer en de natuur.

Zwerfafval opruimen

Het is belangrijk om mensen/kinderen te leren over het belang van het milieu en hoe je je steentje hieraan kunt bijdragen. Een leuke activiteit is om samen zwerfafval op te ruimen in de buurt of in het park. Neem handschoenen en een vuilniszak mee en ga samen op pad.

Bijkomend voordeel: op deze manier maak je mensen/kinderen bewust van de impact van afval op het milieu en leer je ze tegelijkertijd een positieve bijdrage te leveren.

2. Creatieve lente activiteiten

Stenen beschilderen

Stenen versieren is een leuke en originele activiteit om te doen.
Zoek een aantal leuke stenen, maak ze goed schoon, en versier deze met verf. Tegenwoordig zie je dat steeds meer mensen dit doen onder het mom van ‘zwerfkeien’, waarna deze worden neergelegd op plekken waar een ander ze kan vinden. Vaak kun je dan op bijvoorbeeld de bijbehorende Facebookgroep of met een bepaalde hashtag op Instagram laten zien dat je er eentje hebt gevonden.

Lente cupcakes versieren

Cupcakes versieren vindt bijna iedereen hartstikke leuk om te doen! Kies daarom eens voor een lente thema. Bestel je bakspullen binnen dit thema of maak zelf je bloemen, bloemblaadjes en vlinders om de cupcakes te decoreren. Voor inspiratie kun je natuurlijk ook een kijkje nemen op bijvoorbeeld Pinterest!

Knutselen met bloemen en planten

Maak een mooi kunstwerk van bloemen en/of planten. Je kunt ze gebruiken als stempel of plak ze in een mooie samenstelling op de ondergrond. Als je de bloemen droogt kun je er ook hele leuke kaarten van maken voor vrienden en/of familie. Of maak een mooie bloemenketting. Madeliefjes kun je hier goed voor gebruiken. Hoe? Maak een klein gat in het steeltje en maak zo het volgende bloemetje eraan vast.

Maak een insectenhotel

Insecten leggen hun eitjes graag in kleine holletjes. Je kunt hen een klein handje helpen door een zogeheten insectenhotel aan te bieden. Deze kun je kopen, maar veel leuker is het om het insectenhotel zelf te maken. Op verschillende websites en op Pinterest is hier een uitgebreid stappenplan voor te vinden. Erg leuk om te doen en je helpt de natuur een handje!

Beschilder je eigen vogelhuis

Een vogelhuis beschilderen is een heel leuke lente-activiteit. Je kunt er helemaal je creativiteit in kwijt en je hebt tegelijkertijd een leuke accessoire voor in de tuin en de vogels worden er blij van. Ben je echt creatief? Maak dan het vogelhuisje dat je gaat beschilderen ook zelf.

3. Op pad in de lente

Genieten op het water tijdens een boottocht

Zodra het weer warmer wordt, is het water een fijne plek om te vertoeven. Zo kun je ervoor kiezen om een boot te huren en lekker een stukje te gaan varen. Maar je kunt ook een wedstrijd kanovaren organiseren of bijvoorbeeld verschillende waterspellen doen tijdens je boottocht.

Ontdek de natuur op blote voeten

Een leuke manier om de natuur te ontdekken, is tijdens een wandeling op je blote voeten! In Limburg zijn er diverse speciale blotevoetenpaden. Naast dat het gewoon leuk is om eens te doen, is het ook goed voor de doorbloeding van je voeten. Door het lopen op verschillende ondergronden wordt de doorbloeding van je voeten namelijk gestimuleerd.

Ga bloemen of fruit plukken in een pluktuin

In Limburg zijn er verschillende pluktuinen te vinden waar je de mooiste bloemen en fruit kunt komen plukken. Grote kans dat er ook een pluktuin bij jullie in de buurt te vinden is. Kijk op internet voor een locatie bij jou in de buurt en ga lekker naar buiten!

Updates en nieuwtjes

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.