Meld je aan voor de Algemene Ledenvergadering Werkplan & Begroting 2025 op 5 september!
Jeugdwerk Limburg
Search
Close this search box.

Organiseer een Vrijheidsmaaltijd op 5 mei!

Vrijheidsmaaltijd - vrijheidssoep


In heel Nederland vieren we op 5 mei vrijheid. Dit doen we ook met Vrijheidsmaaltijden. De Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij gasten spreken over vrijheid en onvrijheid. Thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven.

De maaltijden zijn er in alle vormen en maten; groot of klein, met lokale hapjes, culinaire hoogstandjes of andere bijzondere gerechten.

Doe ook mee en organiseer een Vrijheidsmaaltijd in jouw buurt

Wil je ook zo’n etentje organiseren? Hier zijn wat ideeën:

  • Maak contact in de buurt: Nodig buurtgenoten uit om aan te schuiven en elkaar beter te leren kennen. Zet grote tafels neer, buiten of binnen. Praat samen over vrijheid.
  • Soep buiten je bubbel: Nodig mensen uit die je normaal niet snel zou ontmoeten. Bijvoorbeeld jong met oud, of mensen uit verschillende buurten en culturen.
  • Organiseer een Potluck: Vraag of iedereen zijn lievelingseten meeneemt. Het zelf meegebrachte gerecht is het toegangsbewijs. Zo wordt de maaltijd echt gedeeld. Misschien is het iemands lievelingsgerecht, een familierecept of een gerecht met een bijzondere herinnering.
Vrijheidsmaaltijd

Vrijheidssoep

Chefs Nadia Zerouali en London Loy maakten al eerder de recepten voor de Vrijheidssoep: een makkelijke en smaakvolle soep die perfect is om met anderen te delen en het gesprek over vrijheid op gang te brengen. Dit jaar is de eer aan Chef en tv-presentator Nick Toet, bekend van zijn eigen YouTube-kanaal EtenMetNick en het televisieprogramma Taarten van Babel. Ook kun je de maaltijd aanvullen met bijvoorbeeld allerhande andere lekkernijen uit andere culturen.

Iedereen kan meedoen, ook jij!

Organiseer een activiteit rond 5 mei met als thema ‘vrijheid’. Tijdens deze activiteit gaan mensen in groepjes met elkaar in gesprek onder het genot van een kom vrijheidssoep. Deze soep kun je kosteloos bij ons bestellen. Om het gesprek op gang te helpen kun je gesprekskaarten met vragen downloaden vanaf de website van 4 en 5 mei.

Tips voor een geslaagde vrijheidsmaaltijd:

  • Bestel op tijd de gratis soep. Mail naar info@jeugdwerklimburg.nl met de naam van je organisatie en hoeveel je nodig hebt.
  • Nodig mensen uit die elkaar nog niet kennen.
  • Betrek andere verenigingen, clubs, de vluchtelingenopvang of het buurthuis.
  • Vraag de gemeente of ze willen helpen.
  • Vraag of mensen ook zelf eten willen meenemen uit andere culturen.

Meer weten? Meer informatie over dit initiatief vind je op www.4en5mei.nl onder Vieren > Vrijheidsmaaltijden.

Updates en nieuwtjes

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.