Kern met Pit is een jaarlijkse wedstrijd georganiseerd door Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM). Via de wedstrijd Kern met Pit worden bewonersgroepen uitgedaagd om hun idee voor de leefomgeving binnen een jaar te realiseren. Wie dat voor elkaar krijgt, ontvangt het predicaat Kern met Pit en duizend euro.
De beste ideeën mogen deelnemen aan de wedstrijd. Ben je eenmaal binnen, dan opent dat deuren. Gedurende het uitvoeringsjaar staat KNMH voor je klaar met tips en met contacten in hun netwerk.
Heb jij een idee voor je leefomgeving? Kern met Pit wordt jaarlijks georganiseerd. De inschrijving voor de editie 2024 start op 1 september en loopt tot en met 1 november 2024.
Wie kan meedoen?
Meer dan tweeduizend bewonersgroepen hebben de afgelopen edities met succes aan Kern met Pit deelgenomen. Denk daarbij aan het aanleggen van een speeltuin, het restaureren van een molen, het opzetten van een museum over de plaatselijke historie, het uitzetten van een educatieve route in een natuurgebied of het organiseren van een groot theater waar het hele dorp aan mee doet. Maar misschien heb jij een nog veel beter idee om jouw leefomgeving te verbeteren!
Prijzen
Wie binnen een jaar zijn idee voor de leefomgeving gerealiseerd heeft, ontvangt het predicaat Kern met Pit en duizend euro. Maar er is meer! Per provincie kiezen ze een trofeewinnaar en deze twaalf trofeewinnaars dingen weer mee naar de Gouden Pit ter waarde van maar liefst 3.000 euro.
Inschrijving en selectie
Vanaf 1 september tot 1 november 2023 kun je je als bewonersgroep weer inschrijven voor Kern met Pit editie 2024. Nu werken de deelnemers van editie 2023 aan de uitvoering van hun droom voor de buurt..
Beoordelingscriteria
Per provincie kunnen maar een beperkt aantal projecten meedoen. Om definitief mee te doen als Kern met Pit, moet jullie project dus onderscheidend zijn en opvallen. Adviseurs kijken dan onder andere naar de volgende criteria:
- Mate van verbetering van de directe leefomgeving (ruimtelijk/sociaal/cultureel);
- Mate van zelfwerkzaamheid: de bewonersgroep voert zelf haar project uit, al dan niet met ondersteuning van derden;
- Mate van duurzaamheid, draagvlak en continuïteit (tijd, milieu, sociaal, economisch en ecologisch);
- Mate van originaliteit en innovativiteit;
- Moeilijkheidsgraad (fysiek/organisatorisch/financieel);
- Voorbeeldfunctie, uitstraling naar derden en puur subjectieve aspecten zoals charme en aantrekkelijkheid;
- Financiële haalbaarheid.