Meld je aan voor de Algemene Ledenvergadering Werkplan & Begroting 2025 op 5 september!
Jeugdwerk Limburg
Search
Close this search box.

Knutselen met gips

Bij het werken met gips kunnen kinderen hun creativiteit de vrije loop laten. Van het maken van vrolijke ballongezichten tot het creëren van unieke carnavalsmaskers, de mogelijkheden zijn eindeloos. Voor jonge kunstenaars is het een geweldige manier om kennis te maken met de wereld van beeldhouwen. Zij kunnen beginnen met kleinere projecten en, als ze meer ervaring krijgen, grotere uitdagingen aangaan met grotere verpakkingen gips.

Het materiaal

Gips is een delfstof. In de oorspronkelijke vorm is het voor ons onbruikbaar, maar als gebrande gips kunnen we er leuke dingen mee doen. De gips die je nodig hebt is verkrijgbaar in speciaalzaken voor verfwaren en handenarbeidartikelen.

Gips mengen

Gipspoeder wordt aangemengd met koud water. Je kunt mengen in vla – of yoghurtbekers met een inhoudsmaat van een halve liter. In de winkel zijn ook fijne flexibele bekers te koop. Om te voorkomen dat het gips zich aan de vorm vastzet, kun je hem even insmeren met vaseline of gewone slaolie. Vul de beker voor circa één derde met water en strooi het gipspoeder er langzaam in. Zodra gips en water met elkaar in aanraking komen, begint het gips te werken. Er ontstaan luchtbelletjes die naar boven stijgen, terwijl het gips naar beneden zakt. Om klonteren te voorkomen moet je wel steeds blijven roeren. Raakt de oplossing verzadigd, dan zakt het gips langzamer. Blijft het gips op het water liggen dan is het verzadigingspunt bereikt. De verhouding die je nodig hebt is ongeveer 1 deel water op 1½ deel gips. Er moet een gipspap ontstaan die niet te waterig, maar ook niet te dik is. Het bepalen van de goede dikte is een kwestie van het een paar keer doen. Voor het afmeten van het water kun je het beste een plastic bekertje gebruiken. Meet het gips af in een droge beker.

Gouden regels voor het werken met gips

 1. Leg op het werkvlak een dikke laag kranten.
 2. Werk met schoon materiaal.
 3. Maak kleine hoeveelheden tegelijk aan. Gips wordt snel hard en dat proces begint al als water en gips met elkaar in aanraking komen.
 4. Spoel nooit restjes gips door de gootsteen, want dan kan er verstopping ontstaan. Laat gipsresten hard worden en gooi ze dan weg. Harde gips laat zich gemakkelijk verwijderen uit de plastic bekers door ze even om te spoelen in water.
 5. Gooi nooit restjes bij nieuw aangemengde gips of andersom.
 6. Sluit de zak met gips goed af na gebruik. Door contact met de lucht kan de werking verminderen.
 7. Breng geen nieuwe laag gips aan op een droge gipsfiguur zonder deze eerst vochtig te maken.

Ongelukje met gips 

Wanneer er gips op het werkvlak valt, kun je de boel laten drogen. Valt het op de grond dan niet meteen gaan poetsen. Laat de gipspap hard worden en maak hem dan voorzichtig los. Als je met water gaat schoonmaken wrijf je de gips erin. Dat geldt ook voor kleding. Beter is het om met oude kleding te werken.

Gebruik van hulpmiddelen voor de vorm

Het kiezen van de juiste vorm is belangrijk; een slanke vorm is bijvoorbeeld ideaal voor een toren (een melkpak), terwijl de bodem van een yoghurtbeker perfect is voor een medaille of waxinelichthouder. Dit vermindert het overbodige snijwerk en maakt het proces soepeler.

Na het gieten en drogen kunnen de kinderen hun kunstwerken tot leven brengen door ze kleurrijk te beschilderen. Het werken met gips is niet alleen leuk, maar stimuleert ook de fijne motoriek en artistieke vaardigheden van kinderen.

Gips gieten in een ballon

Het klinkt raar, maar het kan echt. Je kunt gipsfiguren maken in gewone luchtballonnen. 

Het leuke is, dat je nooit van te voren weet wat het resultaat zal zijn. Ronde ballonnen geven heel andere vormen dan langwerpige. Uit een langwerpige ballon kun je een figuurtje maken met een lange neus. Als de figuurtjes klaar zijn kun je ze beschilderen en versieren met andere materialen zoals wol, bont  en kralen.

Benodigdheden

 • luchtballon
 • opblaaspompje
 • gips
 • water
 • mengbeker
 • maatbekertje
 • trechter
 • fles met kleine opening bijv. koffiemelkfles
 • emmer met water.

Werkwijze 

Meng de gips tot een gladde, schenkbare pap zonder klonten. Giet det gips door een trechter in de fles (tek. 1). Spoel de trechter meteen schoon in de emmer water. Blaas de ballon op en plaats deze op de gedeeltelijk met gips gevulde fles (tek. 2). Laat zo weinig mogelijk lucht ontsnappen en wees voorzichtig met de rand van de ballon, want die kan scheuren. Keer de fles met de ballon om en laat zachtjes schuddend de gips in de ballon lopen, terwijl de onderkant van de ballon op het werkvlak steunt (tek. 3). Houd de aansluiting van de ballon op de fles goed vast. Is de fles leeg, knijp dan de ballon iets onder de halsopening dicht en maak los. De ballon is nu deels gevuld met gips en deels met lucht. Stop de fles met gipsresten direct in de emmer met water dan kan hij nog eens gebruikt worden. Houd de nog steeds dichtgeknepen ballon een paar tellen verticaal; eventueel in de gips aanwezige luchtbellen stijgen dan omhoog (tek. 4). Laat nu de nog in de ballon aanwezige lucht langzaam ontsnappen tot er een beetje dikke gips mee naar buiten komt (tek. 5). Knoop dan de ballon op de gewone manier dicht. We hebben nu een bolletje geheel gevuld met gips dat veel kleiner is dan de opgeblazen ballon (tek. 6). Steun het bolletje op tafel en probeer een figuurtje te vormen door er voorzichtig in te knijpen. de ballon niet forceren of te hard te drukken (tek. 7). Als je voelt dat de gips een beetje begint op te stijven, moet je de vorm bepaald hebben. Als je in de halfharde gips blijft drukken, beschadig je het figuurtje. Houd de vorm vast tot de gips hard is. Je voelt dat det gips langzaam warm wordt. Dat is de energie die vrijkomt tijdens het hardingsproces. Is de vorm hard en afgekoeld dan kan de ballon weggeknipt worden. Het figuurtje heeft nog een paar dagen nodig om helemaal te drogen. Daarna kun je het eventueel met een fijn schuurpapiertje een beetje opschuren voor je het gaat afwerken.

Carnavalsmasker maken van gips

Masker maken met gips of gipsverband is niet moeilijk. Het maken van een carnavalsmasker is niet moeilijk en bovendien heel leuk om te doen! Met een beetje gips (of papier-mache) en een beetje geduld maak je zo’n masker gemakkelijk zelf en daarna beschilder je en decoreer je jouw masker naar eigen idee. Je kan een masker maken voor het hele gezicht of alleen oogmasker.

TIP : laat niet alleen de neusgaten vrij, maar ook de ogen.

Op de website van Susanne legt zij stap voor stap uit hoe je de leukste carnavalsmaskers met gips kan maken. Of bekijk de video hieronder.

Updates en nieuwtjes

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.