Neem deel aan het Online vragenuur met bestuur en maak kennis met Mandy Römkens op 22 april.
Jeugdwerk Limburg
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Organiseer een veiling om fondsen te werven

Als je aan fondsenwerving denkt voor jouw jeugd- of jongerenorganisatie, schiet het organiseren van een veiling dan wel eens door je hoofd? Het zou wel moeten! Want het biedt jou als jeugd- en jongerenorganisatie de kans om zowel financiële middelen te vergaren, als betrokkenheid binnen de gemeenschap te vergroten.

Waarom is een veiling interessant?

 1. Gemeenschapsbetrokkenheid: Het organiseren van een veiling kan lokale bedrijven inspireren om items of diensten te doneren voor je evenement. Denk aan een restaurantcheque voor een romantisch diner, een heerlijke appeltaart van de buurtbakker, of zelfs een voetbalclinic gegeven door een plaatselijke professional. Dit versterkt niet alleen je banden met lokale ondernemingen, maar laat ook zien dat je organisatie midden in de gemeenschap staat.
 2. Fondsenwerving: Veilingen hebben enorm potentieel om geld op te halen. Deelnemers krijgen niet alleen de kans om waardevolle items te verwerven, maar ook om een nobel doel te steunen. Mensen zijn vaak bereid meer te betalen als ze weten dat hun geld naar een goed doel gaat.
 3. Unieke items: Veilingen bieden de mogelijkheid om unieke en exclusieve items te presenteren, van gesigneerde sportmemorabilia tot bijzondere ervaringen zoals een ballonvaart of een backstage tour bij een lokaal evenement. De aanwezigheid van aantrekkelijke items vergroot de aantrekkingskracht van je veiling.

Hoe organiseer je een succesvolle veiling?

Een succesvolle veiling organiseren vergt iets meer dan het organiseren van een carwash of een sponsorloop. Het vereist planning, voorbereiding en de juiste aanpak. Gelukkig hebben we een handig stappenplan opgesteld dat je moeiteloos kunt volgen.

 1. Stel een team samen: Kies een toegewijd team van vrijwilligers om je te helpen bij de organisatie. Zorg voor duidelijke rollen en verantwoordelijkheden.
 2. Bepaal het doel: Stel een concreet doelbedrag vast dat je wilt ophalen tijdens de veiling. Dit zal je helpen bij het plannen en promoten van het evenement.
 3. Vind een locatie: Kies een geschikte locatie, afhankelijk van de omvang van je veiling. Het kan bij jou op locatie, in veen zaal, buurthuis, of zelfs online plaatsvinden.
 4. Items verzamelen: Begin met het verzamelen van items om te veilen. Benader lokale bedrijven en vraag of ze items willen doneren voor de veiling. Leg uit hoe hun bijdrage je jeugd- en jongerenorganisatie zal helpen. Zorg ervoor dat je de donaties divers houdt om een breed publiek aan te trekken. Dit kunnen kunstwerken, gesigneerde sportmemorabilia, ervaringen zoals diners of rondleidingen, of zelfs zelfgemaakte goederen zijn.
 5. Promotie: Gebruik sociale media, lokale nieuwskrantjes, Nextdoor en je netwerk om je veiling te promoten. Laat mensen weten waarom ze moeten deelnemen en benadruk de unieke items die beschikbaar zullen zijn.
 6. Online optie: Overweeg om een online veilingcomponent toe te voegen voor degenen die niet fysiek aanwezig kunnen zijn. Dit vergroot je publiek en biedt meer kansen om geld in te zamelen.
 7. Het evenement: Zorg ervoor dat het veilingevenement zelf aantrekkelijk en boeiend is. Overweeg om een veilingmeester in te huren die de opbrengst kan verhogen, maar iemand met een vlotte babbel kan natuurlijk ook. En zorg voor entertainment en eten en drinken.
 8. Dankbaarheid: Vergeet na afloop niet om alle donateurs en deelnemers te bedanken. Laat hen weten hoeveel hun bijdragen hebben bijgedragen aan het succes van je veiling.

Voorbeelden van te veilen items

Een succesvolle veiling staat of valt vaak met de aangeboden items. Hier zijn enkele fantastische ideeën om je jeugd- en jongerenorganisatie te helpen bij het samenstellen van een aantrekkelijke veiling:

 • Gesigneerde sportmemorabilia: Denk aan gesigneerde truien, voetballen of dergelijke van lokale sportsterren. Dit zijn waardevolle verzamelobjecten voor sportfans.
 • Kunst en creaties: Bijvoorbeeld items van lokale kunstenaars, glasblazers, edelsmeden, illustrators of andere ambachten kunnen zeer gewilde items zijn. Maar denk ook eens aan workshops die deze creatievelingen kunnen geven aan iemand. 
 • Diner of leservaringen: Bied diners aan met lokale beroemdheden, zoals de burgemeester of een bekende vlogger, privélessen van lokale experts.
 • Exclusieve merchandise: Verkoop merchandise die specifiek voor je organisatie is gemaakt, zoals t-shirts, mokken, of petten. Het is een simpele manier om je merk te promoten.
 • Diensten: Bied diensten aan zoals tuinieren, schoonmaken, of huisdierenoppas door getalenteerde vrijwilligers. Veel mensen zouden blij zijn om wat extra hulp te krijgen.
 • Veilingskavels door de jeugd zelf: Laat de jongeren in je organisatie zelf items of diensten doneren om te veilen. Dit kan hun betrokkenheid vergroten en hen waardevolle vaardigheden leren.
 • Gemeenschapspakketten: Stel pakketten samen met items en diensten gedoneerd door lokale bedrijven. Dit kan variëren van een spa-pakket tot een culinaire tour door de stad.
 • VIP-tickets voor evenementen: Denk aan concerten, sportwedstrijden of theateroptredens. VIP-tickets geven de koper een speciale ervaring.
 • Dinerbonnen: Restaurantcheques voor lokale eetgelegenheden zijn altijd populair. Je kunt ook contact opnemen met restaurants om te vragen of ze een diner willen doneren.
 • Weekendjes weg: Vraag lokale hotels of vakantiehuizen om een weekendverblijf te doneren. Dit kan een geweldige hoofdprijs zijn.
 • Workshops en cursussen: Denk aan kookworkshops, fotografiecursussen, of zelfs muzieklessen. Lokale docenten kunnen bereid zijn om hun expertise te delen.
 • Spa- en wellnesspakketten: Wellness is altijd in trek. Overweeg spa- of wellnesspakketten als veilingitems.
 • Exclusieve rondleidingen: Bied rondleidingen aan in lokale attracties, musea of historische locaties met een gids.
 • Unieke verzamelobjecten: Als er lokale verzamelaars zijn, kunnen ze mogelijk waardevolle items doneren, zoals zeldzame boeken, postzegels, lego, strips of munten.
 • Inrichtingsartikelen: Lokale meubelwinkels kunnen meubels of decoratieve items doneren.
 • Kleding en modeaccessoires: Denk aan modeboetieks die kleding of accessoires willen doneren.
 • Muziekinstrumenten: Ook muziekinstrumenten kunnen aantrekkelijke veilingitems zijn.
 • VIP-ervaringen: Bied unieke VIP-ervaringen aan, zoals een meet-and-greet met een lokale beroemdheid, een backstage tour bij een evenement, of een ballonvaart.
 • Outdooravonturen: Avontuurlijke veilingitems zoals ziplinen, raften, of mountainbiketochten kunnen adrenalinejunkies aantrekken.

Vergeet niet dat de sleutel tot een succesvolle veiling is om items aan te bieden die aansluiten bij de interesses van je doelgroep. En omdat veel lokale ondernemers de gemeenschap vaak een warm hart toedragen is het zeker de moeite waard zijn om ze te benaderen en te vragen of ze bereid zijn om items te doneren of kortingen te geven voor je veiling.

De veiling is meer dan alleen een evenement; het is een krachtige motor voor actie.

Als vrijwilliger in het jeugd- en jongerenwerk begrijp je als geen ander hoe belangrijk die actie is. Het ophalen van fondsen via een veiling betekent directe steun voor de jongeren die je begeleidt, waardoor je hun leven verrijkt met waardevolle ervaringen en kansen. Dus steek die handen uit de mouwen en ga aan de slag! Verzamel die geweldige veilingitems, betrek lokale bedrijven, en laat je gemeenschap zien dat jij en je organisatie vastberaden zijn om het verschil te maken. Elke veilingbod brengt je dichter bij je doel en geeft jongeren de kansen die ze verdienen. Succes!

Updates en nieuwtjes

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.