Neem deel aan het Online vragenuur met bestuur en maak kennis met Mandy Römkens op 22 april.
Jeugdwerk Limburg
Zoek
Sluit dit zoekvak.

YOAST breadcrumbs

Training Iedereen doet MEE

Binnen reguliere (sport)verenigingen nemen steeds meer kinderen en (jong)volwassenen deel die extra begeleiding nodig hebben. Dit vereist een andere houding en deskundigheid van de groepsleiders, omdat kinderen met beperkingen zoals autisme, ADHD of een lichte verstandelijke beperking ander gedrag kunnen vertonen dan verwacht.

De training ‘Iedereen doet MEE’, verzorgd door Iedereen kan Sporten Midden-Limburg, is ontwikkeld om trainers, coaches en begeleiders van reguliere sport- en scoutingclubs te leren hoe ze kinderen met ADHD, autisme of een lichte verstandelijke beperking op een plezierige manier kunnen laten meedoen.

In deze training krijg je inzicht in de kenmerken van deze beperkingen en leer je effectieve strategieën om deze kinderen en jongvolwassenen te ondersteunen.

Voor wie is de training bedoeld?

Deze training is ideaal voor vrijwilligers bij sport- en scoutingverenigingen die meer willen leren over het inclusief maken van hun activiteiten. Het is vooral nuttig voor hen die werken met kinderen en jongvolwassenen die extra begeleiding nodig hebben.

Doel en resultaat van de training

Ze gaan aan de slag vanuit praktijkvoorbeelden die je als deelnemer zelf kunt aandragen. Waar je in de praktijk tegenaan loopt staat centraal. Tijdens de training ga je dieper in op de oorzaken van bijzonder gedrag en geeft de trainer informatie over autisme, ADHD en een lichte verstandelijke beperking.

Ook geven ze tips over hoe je negatieve aandacht kunt ombouwen naar positieve. Daarbij maken ze de vertaling naar het geven van sporttrainingen of het begeleiden van activiteiten. En uiteraard koppelen ze dit aan de lokale situatie van jouw organisatie.

Na afloop van de training zul je:

  • Gedrag herkennen dat kan wijzen op een beperking zoals ADHD, autisme of een lichte verstandelijke beperking.
  • Weten hoe je negatieve aandacht om kunt buigen naar positieve interacties.
  • Praktische tips en technieken kunnen toepassen voor het begeleiden van kinderen met een beperking tijdens sport- en scoutingactiviteiten.

Duur en structuur

De training omvat twee bijeenkomsten van elk 2,5 uur. Deze sessies worden in overleg met de vereniging gepland en op locatie uitgevoerd. De training wordt geleid door een instructeur van MEE. Je kunt gewoon in je dagelijkse kleding komen.

Certificering

Er is geen specifieke certificering verbonden aan deze training.

Training aanvragen

Aanmelden voor de training kan via de website van De Meent Groep. Je hoeft hiervoor geen trainingsaanvraag in te dienen bij Jeugdwerk Limburg.

Houd er rekening mee dat deelname op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt is. Na je aanmelding ontvang je een bevestigingsmail met de adresgegevens van de locatie (dit kan even duren). Als de training vol is, kom je op een wachtlijst te staan.

  • Aantal deelnemers: Maximaal 12 per training.
  • Kosten: Subsidie mogelijk via lokaal Sportakkoord tot 2026.
  • Aanvraagtijd: Neem contact op met de MEE organisatie in jouw regio voor planning en organisatie.

 

Subsidie vanuit lokaal Sportakkoord

Voor de bekostiging van de training kun je als vereniging tot 2026 nog gebruikmaken van een subsidie vanuit het lokaal Sportakkoord. Het aanvragen van deze subsidie kan de sportadviseur van de gemeente voor je vereniging doen.

MEE ondersteunt mensen met een beperking zodat zij mee kunnen doen in de samenleving. Dat doen ze onder andere door het versterken van de eigen kracht en het vergroten van de zelfredzaamheid. Daarnaast zetten zij hun kennis en ervaring in om de samenleving beter in te richten voor mensen met een beperking.

Boek deze training

Vul hieronder je gegevens in en wij nemen binnen 48 uur contact met je op om alle details samen met je door te nemen.

Gerelateerde trainingen

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.