Neem deel aan het Online vragenuur met bestuur en maak kennis met Mandy Römkens op 22 april.
Jeugdwerk Limburg
Zoek
Sluit dit zoekvak.

YOAST breadcrumbs

Scherp! Twee keer kijken laat je Scherp!er zien

Soms merk je dat de sfeer in de groep op de clubavond niet heel erg fijn is. Je kunt er de vinger niet op leggen. “Scherp!” is een interactieve workshop die zich richt op het verbeteren van het groepsklimaat binnen jeugd- en jongerenorganisaties.

Deze workshop is er in twee varianten: voor jongeren en voor leidinggevenden. Bij de jongerenworkshop worden onderwerpen zoals vooroordelen, discriminatie en groepsdynamiek behandeld, waarbij de focus ligt op zelfreflectie en groepsdiscussie. De leidingworkshop focust op het thema ‘respect’ en biedt inzichten en praktische tools om positief bij te dragen aan het groepsklimaat.

Voor wie is de training bedoeld?

Deze training is ontworpen voor zowel jongeren als leiding binnen jeugd- en jongerenorganisaties. Het is ook zeer relevant voor medewerkers van welzijnsorganisaties, scholen en gemeentelijke instanties die werken met jeugd- en jongerengroepen.

Doel en resultaat van de training

Het doel van “Scherp!” is het creëren van een positief en respectvol groepsklimaat. Deelnemers leren over de impact van hun eigen houding en gedrag op de groep, en krijgen handvatten om een inclusieve en ondersteunende omgeving te bevorderen.

Voor Jongeren vanaf 12 jaar:

Het doel van ‘Scherp!’ voor jongeren is om hen bewust te maken van hun eigen vooroordelen en discriminatie binnen de groep. De training stimuleert reflectie over hun plaats en rol in de groep, en de kernwaarden die belangrijk zijn voor een positieve groepsdynamiek.

Na deelname aan deze workshop hebben de jongeren een beter begrip van hoe vooroordelen en discriminatie de groepsdynamiek beïnvloeden. Ze leren belangrijke zelfreflectievaardigheden en strategieën om een inclusieve en respectvolle groepsomgeving te bevorderen. Naast dat er serieuze thema’s aangekaart worden is er ook voldoende ruimte voor ontspanning en humor.

Voor Leiding:

De training ‘Scherp!’ voor leiding richt zich op het verbeteren van het groepsklimaat door leiderschapsvaardigheden te versterken. Deelnemers leren over het belang van hun houding en acties met betrekking tot respect en hoe deze de groepsdynamiek beïnvloeden.

De deelnemende groepsleiders krijgen inzicht in hoe ze begeleidingstips, praktische werkvormen, spellen en activiteiten kunnen toepassen binnen de groep ter voorkoming van een negatief klimaat of bij het ingrijpen als de sfeer even niet zo prettig is.

Duur en structuur

 • Scherp! voor jongeren vanaf 12 jaar: Workshop van 2 uur.
 • Scherp! voor leiding: Workshop van 2,5 uur.

Certificering

Er is geen specifieke certificering voor deze workshop.

Poster

Hieronder vind je de officiële poster van Scherp! Hang hem op in je clubgebouw, aula, hal enzovoorts en vraag hiermee aandacht voor het thema ‘respect hebben voor elkaar’.

 • Duur: Jongeren 2 uur en leiding: 2,5 uur
 • Certificering: Geen
 • Aantal Deelnemers: Maximaal 12 per sessie
 • Kosten:
  • Voor leden: €99 per organisatie
  • Voor niet-leden: €395 per organisatie
 • Aanvraagtijd: Minimaal 4 weken voor de gewenste workshopdatum

Vanuit het project Respect On Venray is in samenwerking met Jong NL Limburg Scherp! ontstaan. De training wordt gegeven door de adviseurs van Jeugdwerk Limburg.

Boek deze training

Vul hieronder je gegevens in en wij nemen binnen 48 uur contact met je op om alle details samen met je door te nemen.

Gerelateerde trainingen

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.