Meld je aan voor de Algemene Ledenvergadering Werkplan & Begroting 2025 op 5 september!
Jeugdwerk Limburg
Search
Close this search box.

Leiding geven aan groepen

Ben je net begonnen als groepsleider of ben je al een tijdje actief en op zoek naar meer diepgang in je rol? Onze training “Leiding Geven aan Groepen” is dan perfect voor jou. Of je nu nieuw bent of al ervaring hebt, deze training helpt je om je vaardigheden verder te ontwikkelen en nog meer plezier uit je rol te halen.

Als beginnende groepsleider loop je vaak mee met ervaren collega’s. Dit is een geweldige manier om het vak te leren. Maar soms heb je de behoefte om dieper in te gaan op bepaalde aspecten van leiderschap. Deze training biedt je die kans. Ook als je al langer meeloopt en op zoek bent naar extra verdieping, is deze training geschikt.

In deze training tackelen we diverse uitdagingen waar je als leider tegenaan loopt. Denk aan het stellen van grenzen, het vinden van de juiste balans in begeleiding, en hoe je effectief communiceert met je groep. We kijken naar jouw eigen houding en gedrag voor de groep. Hoe kom je over? Hoe ga je om met afleidingen, zoals je telefoon? En hoe bied je extra ondersteuning aan kinderen die dat nodig hebben?

De training behandelt essentiële onderwerpen zoals:

 • Effectief leidinggeven aan groepen.
 • Het ontwikkelen van uitdagende programma’s.
 • Interactie met jeugd verbeteren.
 • Participatie stimuleren en positief omgaan met kinderen en jongeren.

Je leert door te doen. Tijdens de training ga je actief aan de slag met oefeningen en scenario’s die je helpen te ontdekken wat voor soort leider je bent. Door een mix van interactieve leermethoden en praktische kennis op te doen, zorgt deze training ervoor dat je met vertrouwen en nieuwe inzichten terugkeert naar je groep.

Voor wie is de training bedoeld

Deze training is perfect voor alle vrijwilligers die een leidende rol spelen in activiteiten voor kinderen en tieners vanaf 10 jaar. Het is ontworpen om zowel nieuwe groepsleiders te ondersteunen die net beginnen, als ervaren leiders die hun vaardigheden en aanpak willen verbeteren. Of je nu net start met leidinggeven of al langer meedraait, deze training biedt waardevolle inzichten en technieken om je leiderschapsstijl verder te ontwikkelen en te verfijnen.

Doel en resultaat van de training

Deze training is gericht op het versterken van je leiderschapsvaardigheden en het verbeteren van de samenwerking binnen je team. Na afloop van de training zul je merken dat het leidinggeven aan je groep soepeler verloopt en dat je in staat bent om creatiever en innovatiever te programmeren. Dit draagt bij aan een verrijkte ervaring voor zowel jezelf als de groep waarmee je werkt.

Je leert niet alleen over de basis van leidinggeven, maar ook over hoe je je houding en benadering kunt aanpassen aan verschillende groepsdynamieken en individuele behoeften. Het ontwikkelen van een sterke lichaamstaal, zoals een krachtige houding, doelgericht oogcontact, en diepere ademhaling, zal eveneens onderdeel zijn van deze training. Hierdoor sta je steviger in je schoenen, kun je beter communiceren en je grenzen op een respectvolle manier aangeven.

Belangrijke aandachtspunten van de training zijn:

 • Het begrijpen en toepassen van effectieve leiderschapsstijlen.
 • Het ontwikkelen van een aansprekend en passend activiteitenprogramma voor je groep.
 • Het verbeteren van interactie met de jeugd en het bevorderen van hun participatie.
 • Het verkrijgen van inzichten in gedragsaspecten die speciale aandacht vereisen en leren hoe hiermee om te gaan.

Na afloop van de training heb je een duidelijk beeld van wat leiderschap inhoudt en wat jouw unieke stijl van leiden is. Je zult beter in staat zijn om je aan te passen aan verschillende situaties, effectief te communiceren met je groep, en een positieve impact te hebben op hun ontwikkeling en welzijn. Met de opgedane kennis en vaardigheden kun je nieuwe, boeiende activiteiten ontwikkelen die zowel uitdagend als plezierig zijn voor de kinderen en jongeren waarmee je werkt.

Duur en structuur

De training ‘Leidinggeven aan Groepen’ is opgebouwd uit meerdere interactieve sessies, verspreid over drie afzonderlijke dagdelen van 2 uur, elk met een eigen focus en doelstelling.

 1. Dagdeel 1: Motivatie en Teamspirit
  • Hier ligt de focus op het opbouwen van een sterke teamgeest en het verkennen van motivatie binnen het team.
  • Vragen die aan bod komen zijn onder andere: Hoe moedig je elkaar aan? Hoe creëer je een positieve groepsdynamiek?
 2. Dagdeel 2: Leidinggeven
  • Dit deel richt zich op de kernaspecten van leiderschap.
  • Belangrijke vragen: Hoe spreek je elkaar aan op verantwoordelijkheden? Hoe handhaaf je discipline op een respectvolle manier?
 3. Dagdeel 3: Programmeren
  • De focus ligt op het ontwikkelen van interessante en aantrekkelijke programma’s voor de groep.
  • Discussiepunten: Hoe ontwerp je activiteiten die zowel educatief als leuk zijn? Hoe betrek je kinderen actief bij het programma? Hoe krijg je de kinderen rustig zonder te hoeven schreeuwen?

Kennismakingsgesprek en Terugkombijeenkomst

 • Voorafgaand aan de training is er een kennismakingsgesprek van ongeveer 1 uur met alle deelnemers om de individuele leerdoelen en vragen vast te stellen.
 • Na een bepaalde periode wordt een terugkombijeenkomst van 2 uur aangeboden om de voortgang te bespreken en eventuele vervolgvragen te beantwoorden.

Gedurende de training worden verschillende werkvormen ingezet zoals individuele oefeningen, groepsoefeningen en rollenspellen. Deze activiteiten zijn bedoeld om de deelnemers te helpen hun houding en leiderschapsrol binnen een groep te ontwikkelen en te versterken. Deze gestructureerde aanpak zorgt ervoor dat deelnemers uitgebreid de kans krijgen om nieuwe vaardigheden te leren en toe te passen, zowel in theorie als in de praktijk.

Certificering

Er is geen formele certificering verbonden aan deze training.

 • Duur: 1 kennismakingsgesprek + 3 dagdelen (elk 2 uur) + optionele terugkombijeenkomst.
 • Certificering: Niet van toepassing.
 • Aantal Deelnemers: Min. 2 personen en max. 12 personen
 • Kosten: € 99,00 voor leden, € 395,00 voor niet-leden per organisatie.
 • Aanvraagtijd: Minimaal 4 weken voor aanvang.

De training wordt gegeven door de adviseurs van Jeugdwerk Limburg.

Boek deze training

Vul hieronder je gegevens in en wij nemen binnen 48 uur contact met je op om alle details samen met je door te nemen.

Gerelateerde trainingen

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.