Meld je aan voor de Algemene Ledenvergadering Werkplan & Begroting 2025 op 5 september!
Jeugdwerk Limburg
Search
Close this search box.

Iedereen wordt aandeelhouder!

Wat heeft jouw organisatie op de planning staan? Een grote verbouwing, een geheel nieuw clubgebouw, nieuwe zonnepanelen of toch speelvoorzieningen? Bij deze investeringen is het leuk om iedereen aandeelhouder te maken!

Onderstaand voorbeeld is de aanpak van gemeenschapshuis ‘t Patronaat in St. Joost. Dit voorbeeld is op iedere organisatie toe te passen. Wil je advies over de aanpak hiervan? Neem gerust contact op met ons

Korte handleiding van de aandelenactie van Stichting Gemeenschapsbelangen St. Joost

We willen iedereen in de gelegenheid stellen om één of meerdere aandelen te kopen voor de nieuwe inrichting van ’t Patronaat.  Hieronder de antwoorden op enkele vragen, die je kunnen worden gesteld of die je misschien zelf ook wel hebt.

Waarom deze actie?

De meeste inventaris van het gemeenschapshuis is versleten, zoals de keuken, de barmeubels, gordijnen en het meubilair. Voor zover spullen nog bruikbaar zijn, passen ze meestal niet in het gebouw of is het aantal te klein. We moeten dus heel veel nieuw aanschaffen. Op de begroting van …….. euro komen we nog ruim ……., euro tekort, die we met fondswerving en sponsoring bij elkaar willen krijgen. De aandelenactie is onze sponsoractie. Iedereen (particulieren, bedrijven, verenigingen, enz.) kan aandelen kopen.

Na aankoop is de nominale waarde van de aandelen 0 euro.

Wat is de tegenprestatie?

 • Bij elk aandeel krijgt de koper vier consumptiebonnen voor de openingsactiviteit(en).
 • Alle kopers worden desgewenst op de sponsorlijst geplaatst. Deze lijst krijgt een prominente plek in ’t Patronaat en wordt doorlopend gepubliceerd op de website www.sintjoas.nl.
 • Ook worden de sponsors bij de opening van ’t Patronaat in de pr genoemd.
 • Ondernemers, die vier of meer aandelen kopen, worden steeds met bedrijfslogo vermeld.
 • Voor deze ondernemers wordt medio 2015 een sponsor-netwerk-bijeenkomst georganiseerd.

Mensen vinden 25 euro wel erg veel

Dat kan natuurlijk! Men kan het geld niet missen, of men wil het er gewoonweg niet aan kwijt. Het maakt niet uit. Elke kleinere bijdrage is nét zo welkom! Ben daar dankbaar voor en leg het ook zo uit.

Er worden vragen gesteld waar je geen antwoord op weet

Dat kan natuurlijk. Bijvoorbeeld iemand vraagt iets over het gebouw of de activiteiten die in het gebouw (kunnen) worden gehouden. Of een ondernemer wil graag met iemand praten over een mogelijke sponsoring. Of iemand wil op een andere manier iets voor ’t Patronaat (gaan) betekenen. Biedt aan dat iemand van het bestuur of de sponsorcommissie contact kan opnemen. Noteer de naam en de vraag en geef dit door aan de sponsorcommissie.

De administratie

 1. Ga behoedzaam om met de set van 20 aandelen. Deze 20 aandelen vertegenwoordigen een waarde van € 500,–.
 2. Vraag aan de koper of hij het aandeel op naam wil of anoniem wenst te blijven. Zo ja, noteer dan naam op het aandeel en op het strookje. Zo nee, dan kruis anoniem aan op het strookje. Voorts het bijgevoegde register invullen, tw naam of anoniem.
 3. Na verkoop het aandeel afscheuren en aan de koper overhandigen tegen ontvangst van €25,- per aandeel.
 4. Vooral geen aandelen aan anderen overhandigen zonder goede vastlegging.
 5. Bij terugkomst alles weer inleveren met een goede en sluitende administratie.
 6. Als mensen geen aandelen wensen te kopen maar wel een financiële bijdrage willen doen is dat uiteraard altijd mogelijk. Elke bijdrage hoe klein dan ook is welkom. Neem daarvoor een aparte beurs, envelop, of iets dergelijks mee.
 7. Bij niet thuis het vriendelijke verzoek om later nog een keer terug te gaan. Bij weer niet thuis het adres graag doorgeven aan de sponsorcommissie, zodat later een nieuwe poging kan worden gedaan.

Website: ‘t Patronaat St. Joost

Updates en nieuwtjes

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.