Digitale uitwisselingsbijeenkomst: Vraag het de Expert – Alles over WBTR en jouw organisatie op 24 juni!
Jeugdwerk Limburg
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Huis-aan-huis: Inzamelen maar!

Heb je er ooit bij stilgestaan hoeveel oude spullen nog waarde hebben? Van gebruikte inktpatronen tot oude kleren en telefoons, veel van wat we als ‘afval’ beschouwen, kan eigenlijk een flinke bijdrage leveren aan de clubkas.

In dit artikel ontdek je hoe je met een eenvoudige inzamelingsactie van alledaagse items niet alleen de financiën van je club een boost geeft, maar ook een stap zet richting duurzaamheid. We lopen door wat je nodig hebt, hoe het in zijn werk gaat, en wat het kan opleveren. Bereid je voor op praktische tips en inspirerende voorbeelden van hoe jouw vereniging of club op een slimme en leuke manier extra inkomsten kan genereren.

Wat heb je nodig?

Bij het opzetten van een inzamelingsactie om de clubkas te spekken, zijn er verschillende soorten items die je kunt verzamelen. Hier is een lijst van veelvoorkomende objecten die vaak nog waardevol kunnen zijn:

 1. Gebruikte Inktpatronen: Deze worden vaak weggegooid, maar kunnen nog een aardig bedrag opleveren. Veel bedrijven en instellingen zijn bereid om ze te doneren.
 2. Afgedankte Elektronica: Oude computers, mixers, en andere elektronische apparaten bevatten vaak waardevolle materialen die gerecycled kunnen worden.
 3. Oude Tijdschriften: Deze kunnen worden verkocht aan verzamelaars of worden gebruikt voor creatieve projecten. Maar ook kan je voor oud papier per kilo een mooi bedrag krijgen.
 4. Kleding: Vooral kleding die nog in goede staat is, kan worden doorverkocht of gedoneerd aan liefdadigheidsinstellingen.
 5. Telefoons: Oude mobiele telefoons kunnen worden gerecycled of verkocht, afhankelijk van hun staat.
 6. Kerstbomen: Na de feestdagen kun je kerstbomen inzamelen voor recycling, vaak in samenwerking met de lokale gemeente.
 7. Oud IJzer: Dit kan variëren van kleine huishoudelijke apparaten tot grotere metalen voorwerpen. Oud ijzer kan vaak worden verkocht aan recyclingbedrijven.

Hoe gaat dit in z’n werk?

Sommige dingen kun je op een rommelmarkt niet kwijt, maar ze zijn nog steeds geld waard. Vraag mensen om bovengenoemde spullen te schenken aan de vereniging. Zij kunnen deze inzenden en ontvangen een vergoeding. Vrijwilligers kunnen langs de deur deze ophalen of op een centraal punt deze inleveren, bijvoorbeeld bij de lokale supermarkt. 

Voorbeeld van de praktijk: de carnavalsjeugdraad organiseert een “flessenactie”. Kinderen gaan langs de deuren om statiegeld flessen op te halen. Kratten of flessen alles is welkom. De kinderen brengen de opbrengst naar de supermarkt en hebben een mooie zakcent verdient voor de vereniging!

Wat levert dit op?

Oud papier€ 30 – € 50 per 1.000 kilo
Oud ijzergemiddeld € 0,17 op per kg
Kleren20 cent per kilo – 25 cent per kilo 
Telefoonsgemiddeld € 6,- per telefoon
Cartridgesgemiddeld 75 cent per cartridge
Statiegeldflessen25 cent per PET-fles
KerstbomenOverleg met de gemeente en maak een deal. Zo kreeg in Drenthe een vereniging 1 euro per boom! https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/129829/Verenigingen-halen-kerstbomen-op-om-clubkas-te-spekken

Enkele handige tips

 • Geef vooraf bij de PR aan voor welk doel de actie is
 • Maak als jullie langs de deuren gaan de dag tijdig bekend, als ook de inleverpunten
 • Zorg voor voldoende vrijwilligers
 • Een aanhanger kan ook handig zijn! Zeker met een goede geluidsinstallatie dat trekt nog meer aandacht en maakt deze dag nog gezelliger!
 • Bekijk ook zeker het artikel Organiseer een markt of braderie voor meer tips.

Updates en nieuwtjes

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.