Neem deel aan het Online vragenuur met bestuur en maak kennis met Mandy Römkens op 22 april.
Jeugdwerk Limburg
Zoek
Sluit dit zoekvak.

YOAST breadcrumbs

HACCP training

Volgens de Warenwet moet iedereen die in een bedrijf werkt waar eet- en drinkwaren worden bereid, een HACCP training of instructie volgen die is afgestemd op zijn werkzaamheden. Dit is nodig, want de meeste gevallen van voedselvergiftiging of voedselinfectie worden veroorzaakt door onoplettendheid of onwetendheid. In de wet is vastgelegd dat mensen die zich bezighouden met het bereiden of behandelen van eet- en drinkwaren moeten nagaan welke risico’s deze handelingen kunnen hebben voor de gezondheid van gasten.

Daarom is de HACCP-training een onmisbare schakel voor iedereen die betrokken is bij de bereiding of behandeling van voedsel in jeugd- en jongerenorganisaties, buurthuizen en stichtingen. Deze uitgebreide training biedt diepgaande kennis over voedselveiligheid, hygiëneprincipes en essentiële richtlijnen voor veilige voedselbereiding en omgang.

Voor wie is de training bedoeld?

Deze cursus is specifiek gericht op iedereen die zich bezighoudt met het bereiden of behandelen van eet- of drinkwaren. Dus ook bij verenigingen, buurthuizen en stichtingen. Nagenoeg alle jeugd- en jongerenwerk-organisaties hebben wel activiteiten op het programma staan, waarbij voedsel wordt bereid en aan deelnemers en vrijwilligers wordt verstrekt. Denk maar aan de zomerkampen -of bivakken, het vrijwilligersfeest of de barbecue tijdens een activiteit. 

Doel en resultaat van de training

Deze training biedt een grondig begrip van HACCP-principes en praktische vaardigheden voor het veilig omgaan met voedsel.

Tijdens de HACCP-training leer je alle aspecten die essentieel zijn voor de voedselveiligheid. Je krijgt instructies en training over de juiste werkwijze en procedures, zodat je weet hoe je veilig met voedsel omgaat. Zoals de juiste indeling en hygiënische aspecten die ervoor zorgen dat voedsel niet besmet raakt. Hoe je goede persoonlijke hygiëne kunt waarborgen, zoals regelmatig handen wassen en het dragen van schone kleding. Waar je op moet letten bij inkoop van producten. En je leert hoe je de juiste temperaturen kunt handhaven om bederf en groei van schadelijke bacteriën te voorkomen.

Andere belangrijke onderwerpen die aan bod komen zijn kruisbesmetting, bereiding van gerechten, ongediertebestrijding, het presenteren en serveren van voedsel, en de juiste omgang met levensmiddelenafval.

Duur en structuur

De training omvat verschillende modules die de volgende onderwerpen behandelen:

 • Training en Instructie: Deelnemers krijgen basisprincipes van HACCP en hoe deze toe te passen in hun specifieke werkomgeving.
 • Inrichting Keuken: Focus op het optimaliseren van de keukeninrichting voor veilige voedselbereiding.
 • Persoonlijke Hygiëne: Belangrijke praktijken voor persoonlijke hygiëne om kruisbesmetting te voorkomen.
 • Inkoop en Ontvangst Goederen: Procedures voor de inkoop van veilige voedingsmiddelen en het correct ontvangen en controleren ervan.
 • Schoonmaak en Temperatuurbeheersing: Schoonmaakprotocollen en het beheersen van voedseltemperaturen om de groei van schadelijke bacteriën te beperken.
 • Opslaan Producten en Kruisbesmetting: Richtlijnen voor het veilig opslaan van voedingsmiddelen en het voorkomen van kruisbesmetting.
 • Bereiden Gerechten en Ongediertebestrijding: Veilig koken en het beheersen van ongedierte in de keuken.
 • Presenteren en Serveren, Levensmiddelenafval: Veilige presentatie en servering van voedsel en correcte omgang met voedselafval.

Certificering

Na het afronden van de training en een succesvolle schriftelijke toets met meerkeuzevragen, ontvangen deelnemers een HACCP Certificaat van Deelname.

Aanvraag training

De HACCP training is essentieel voor een veilige en gezonde voedselbereiding en -behandeling binnen je organisatie. Vrijwilligers kunnen direct bij een van de 2 organisaties de training boeken. Je hoeft hiervoor geen trainingsaanvraag in te dienen bij Jeugdwerk Limburg.

Meer informatie en inschrijfmogelijkheden vind je op de websites van SHO Horeca en Sociale Hygiëne.

 • Duur: Afhankelijk van de gekozen leervorm.
 • Certificering: HACCP Certificaat van Deelname.
 • Aantal deelnemers: Minimum 6, maximum afhankelijk van de workshop.
 • Kosten: Verschillen per aanbieder.
  • Klassikaal (1 dag) via SHO: € 295,- excl. btw
  • E-learning via SHO: € 195,- excl. btw
  • Schriftelijke thuisstudie via SHO: € 225,- excl. btw
  • Mondeling via Sociale Hygiëne: € 229,- (incl. online proefexamens, excl. certificeringskosten, dagarrangement en nieuwe Hygiënecode voor de Horeca 2016)
 • Aanvraagtijd: Direct beschikbaar zonder aanvraag bij Jeugdwerk Limburg.

 

Meer informatie en inschrijfmogelijkheden vind je op de websites van SHO Horeca en Sociale Hygiëne.

 • SHO Horeca Opleidingen: SHO is al sinds 1983 de toonaangevende opleider in de horecabranche. Met een rijke ervaring in de sector biedt SHO niet alleen uitgebreide opleidingen, maar ook gedegen advies op het gebied van Sociale Hygiëne, drank- en voedselveiligheid, en bedrijfsveiligheid. Het docententeam van SHO staat bekend om zijn vakbekwaamheid, passie en betrokkenheid en spreekt de taal van de horeca. Bij SHO staat samenwerking centraal – samen met jou zetten ze zich in voor een veilige werkomgeving en een aangename ervaring voor gasten.

 • Academie Sociale Hygiëne: Bekend als de meest voordelige horecaopleider van Nederland, biedt Academie Sociale Hygiëne een betaalbare weg naar expertise in de horeca. De focus ligt op het aanbieden van kwalitatieve opleidingen tegen een scherpe prijs, zonder in te leveren op de kwaliteit en effectiviteit van de trainingen.

Deze opleiders garanderen een grondige en praktische training in voedsel- en drankveiligheid en zijn een uitstekende keuze voor organisaties die hun kennis op dit gebied willen vergroten en hun veiligheidsstandaarden willen verbeteren.

Boek deze training

Vul hieronder je gegevens in en wij nemen binnen 48 uur contact met je op om alle details samen met je door te nemen.

Gerelateerde trainingen

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.