Meld je aan voor de Algemene Ledenvergadering Werkplan & Begroting 2025 op 5 september!
Jeugdwerk Limburg
Search
Close this search box.
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Week tegen eenzaamheid

26 september - 2 oktober

Tijdens de Week van de Eenzaamheid draait alles om verbinding maken en het verschil maken in iemands leven. Eenzaamheid is een gevoel dat ons allemaal kan treffen, ongeacht leeftijd, achtergrond of levensfase. Het goede nieuws is dat jij vandaag, met een klein gebaar, iets kunt betekenen voor iemand die zich eenzaam voelt. Jouw actie kan een wereld van verschil maken.

Ga aan de slag als vrijwilliger

Een simpele manier om bij te dragen tijdens de Week van de Eenzaamheid is door vrijwilligerswerk te doen. Dit kan zo simpel zijn als het bezoeken van een eenzame buur, een vriendelijke glimlach delen met een voorbijganger, of deelnemen aan een buurtactiviteit. Het draait allemaal om het creëren van contacten en het laten weten dat er om iemand wordt gegeven.

Als je op zoek bent naar mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen, zijn er platforms zoals nlvoorelkaar.nl en wehelpen.nl waar je oproepen kunt vinden van mensen die behoefte hebben aan gezelschap of hulp bij kleine klusjes.

Als jongere kun je ook deelnemen aan de Maatschappelijke Diensttijd (MDT), waarbij je jouw talenten ontdekt terwijl je iets goeds doet voor anderen. Dit biedt niet alleen de kans om nieuwe mensen te ontmoeten, maar ook om waardevolle levenservaring op te doen.

Doe mee als vrijwilliger organisatie

Daarnaast kunnen jeugd- en jongerenorganisaties binnen lokale gemeenschappen een belangrijke rol spelen tijdens de Week van de Eenzaamheid. Organiseer inspirerende activiteiten waar iedereen aan kan deelnemen, zoals een wandelactie, creatieve workshops, of gezellige bijeenkomsten. Samen plezier hebben en betekenisvolle momenten delen is een krachtig middel tegen eenzaamheid.

Dus, steek de handen uit de mouwen en doe mee aan de Week van de Eenzaamheid. Laten we samen werken aan een warmere, meer verbonden samenleving waarin niemand zich alleen hoeft te voelen. Samen kunnen we het verschil maken!

Actieprogramma Eén tegen eenzaamheid

De Week tegen Eenzaamheid wordt in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid georganiseerd. Een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om eenzaamheid in Nederland te verminderen.  Zodat meer mensen meedoen in de samenleving en zij het gevoel hebben dat zij ertoe doen.

Hulpmiddelen en tips voor organisatoren

Organiseer je een activiteit? Coördineer je de Week tegen Eenzaamheid in je gemeente? Op deze pagina vind je praktische hulpmiddelen en ondersteuning. Kun je iets niet vinden of wil je overleggen? Neem contact op met het programmateam Eén tegen eenzaamheid via weektegeneenzaamheid@minvws.nl.

Gegevens

Begin:
26 september
Einde:
2 oktober
Evenement Categorie:
Site:
https://www.eentegeneenzaamheid.nl/week-tegen-eenzaamheid/