Meld je aan voor de Digitale uitwisselingsbijeenkomst: vraag maar raak op 23 september!
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Tussendoor trek? Kies een gezonde snack

In Nederland kampt 16% van de kinderen tussen 4 en 20 jaar met overgewicht’ (Cijfers over overgewicht, 2022). Jeugdwerk Limburg zet zich in om deze zorgwekkende trend tegen te gaan door jeugdwerkorganisaties te stimuleren om gezondere voedingskeuzes te maken. Hiervoor bundelen we praktische en betaalbare voedingstips van leden en het JOGG, gericht op gemakkelijke implementatie. Deze tips zijn ontworpen om zowel tijd, geld als inspanning te besparen, terwijl ze bijdragen aan een betere voedselkwaliteit met een minimale behoefte aan instructie.
omdenken in het maken van voedselkeuzes

Samen tegen overgewicht bij jongeren

Dit project benadrukt het belang van gezonde eetgewoonten, economische toegankelijkheid, educatieve waarde en gebruiksgemak in het voedingsbeleid binnen jeugdwerkorganisaties.

Want in Nederland kampt 16% van de kinderen tussen 4 en 20 jaar met overgewicht (Cijfers over overgewicht, 2022). Jeugdwerk Limburg zet zich in om deze zorgwekkende trend tegen te gaan door jeugdwerkorganisaties te stimuleren om gezondere voedingskeuzes te maken en om te denken in het maken van voedselkeuzes door het geven van tips voor alternatieve snacks.

Hiervoor bundelen we praktische en betaalbare voedingstips van leden en het JOGG, gericht op gemakkelijke implementatie. Samen met Scouting Limburg, Speeltuinwerk Limburg en JongNL Limburg hebben wij hieruit een mooie verzameling tips samengesteld. Bij het samenstellen van de tips hebben we rekening gehouden met onderstaande criteria:

  • Zo prijsvriendelijk mogelijk (geld);
  • Zo weinig mogelijk vrijwilligers nodig (organisatie);
  • Zo lang mogelijk houdbaar (kwaliteit);
  • Zo min mogelijk instructies nodig (informatie);
  • Zo weinig mogelijk handelingen (tijd).

Alternatieve voedingsgewoonten voor jong Limburg

We vinden het belangrijk om deze uitdaging aan te gaan omdat gezonde voeding essentieel is voor de fysieke en mentale ontwikkeling van jongeren. Onze aanpak is niet alleen gericht op het tegengaan van overgewicht, maar ook op het creëren van een duurzame, gezonde levensstijl die jongeren kunnen meenemen in hun volwassenheid.

Door het bieden van toegankelijke, eenvoudige en betaalbare voedingstips willen we een positieve invloed uitoefenen op het eetgedrag van jongeren. We streven ernaar om gezonde keuzes leuk en aantrekkelijk te maken, zodat jongeren op natuurlijke wijze worden aangemoedigd om gezondere voedingsgewoonten te adopteren.

Onze focus ligt op het samenbrengen van kennis en ervaring van diverse partners om een breed scala aan tips en suggesties te bieden, die gemakkelijk te implementeren zijn in de dagelijkse praktijk van jeugdwerkorganisaties. Door samen te werken met lokale gemeenschappen, scholen en ouders, willen we een omgeving creëren waarin gezonde voeding de norm is en jongeren worden aangemoedigd om bewuste voedingskeuzes te maken.

Welke thema’s pakken we aan?

Alternatieve Voedselkeuzes

Het aanmoedigen van gezondere alternatieven voor traditionele snacks, zoals het kiezen voor fruit en groenten in plaats van chips en snoep.

Betaalbaarheid

Het waarborgen van de betaalbaarheid van gezonde voedingskeuzes, bijvoorbeeld door samenwerking met lokale boeren voor 2e keus groente en fruit.

Omgaan met voeding

Educatieve aspecten, zoals het leren waarderen en benutten van voedselresten om voedselverspilling tegen te gaan en het bezoeken van lokale boeren, om jongeren bewust te maken van voedselbronnen en voedselbereiding.

Behapbaarheid

Het creëren van voedingstips en activiteiten die eenvoudig uit te voeren zijn met minimale instructies en handelingen, zoals het maken van fruitspiesjes of het bereiden van eenvoudige, gezonde maaltijden.

Meer informatie​

Heb je tips voor dit project?

Deel ze met ons! We zijn benieuwd naar jouw suggesties om het project nog effectiever te maken.

lid
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.