Ontdek op 27 mei hoe je inclusief jeugdwerk bevordert in een inspirerende sessie met het Verwey Jonker Instituut.
Jeugdwerk Limburg
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Energiebesparingstips die je zelf makkelijk kan uitvoeren

Besparen op energie is een belangrijk onderwerp dit jaar, vanwege de stijgende gasprijzen. Bij Jeugdwerk Limburg streven we ernaar dat energiebesparing voor iedereen haalbaar is. Met kleine en grote aanpassingen in en rondom je pand, clubhuis of jongerenhonk kun je echt het verschil maken. Alle beetjes helpen en daarom delen wij graag handige energietips waarmee je zelf aan de slag kunt gaan.

Neem deze energietips ter harte en ga aan de slag met energiebesparing. Je draagt niet alleen bij aan een beter milieu, maar het kan ook aanzienlijke besparingen opleveren op je energierekening. Doe je mee?

De groenste energie, is de energie die je niet verbruikt

Om energie te besparen, is het belangrijk om inzicht te krijgen in jouw energieverbruik. Gelukkig zijn er energieverbruiksmanagers die jou hierbij kunnen helpen. Deze systemen variëren van eenvoudige displays aan de muur tot handige websites en apps. Je kunt real-time zien hoe je energieverbruik daalt wanneer je bijvoorbeeld de verwarming lager zet of de verlichting uitschakelt. Het werkt echt verslavend! Ga dus zelf experimenteren met het energieverbruik van jouw organisatie.

Vervang oude apparaten voor nieuwe energiezuinige modellen

Het vervangen van oude apparaten kan een grote impact hebben op je energieverbruik. Denk bijvoorbeeld aan de vaatwasser of televisies die langdurig aanstaan. Zelfs als je al jaren dezelfde koelkast hebt, kan een model met energielabel C al interessant zijn. Bovendien kun je nieuwe apparaten vaak leasen. Dus waarom niet meteen overstappen naar een energiezuinige koelkast met energielabel A?

Zet stand-by apparaten écht uit

Het uitschakelen van stand-by apparaten is een eenvoudige manier om energie te besparen. Dit kun je gemakkelijk doen met behulp van een stekkerdoos of aan/uitschakelaar. Vaak blijven computers de hele dag aanstaan, net als koffiezetapparaten, broodroosters, waterkokers, printers, audioapparatuur etc, zonder dat we het doorhebben Let er dus op dat je deze apparaten volledig uitschakelt wanneer je ze niet gebruikt. 

En vergeet ook de oplader van je mobiel niet! De oplader van je mobiel verbruikt stroom zolang deze in het stopcontact zit. Haal hem er dus uit zodra je mobiel vol is. Dat betekent dus ook dat het niet handig is om je mobiel de hele nacht aan de lader te hangen, want zo lang duurt het niet om dat ding op te laden. 

Isoleer verwarmingsleidingen voor efficiënter gebruik

Verwarmingsleidingen verliezen vaak veel warmte. Een slimme manier om dit te voorkomen, is door deze leidingen te isoleren in onverwarmde ruimtes, zoals kruipruimtes, de cv-ruimte en de vliering. Op die manier wordt de warmte alleen afgegeven waar deze gewenst is. Vergeet ook niet de leidingen in weinig gebruikte ruimtes te isoleren. Let wel op dat je per ongeluk geen waterleidingen isoleert, dit vergroot namelijk de kans op legionella.

Sluit ook de gaten in muren of vloeren bij leidingen af. Leidingen van je verwarming of je waterleiding komen vaak uit de muur of de vloer. Zorg dat je de naden en kieren bij leidingen goed afsluit, zodat het niet kan tochten. Hiervoor kun je compressieband, glaswol, steenwol of natuurlijke materialen zoals vilt, vlaswol, kokos of sisal gebruiken.

Slim omgaan met tocht en kou

Door naden en kieren lekt veel warmte naar buiten. Gelukkig kun je de meest voorkomende naden en kieren eenvoudig en betaalbaar dichten met compressieband, siliconenkit of metselspecie.

Ook zit er vaak speling tussen je buitendeur en de vloer, waardoor koude lucht zomaar je woning binnen kan stromen. Het loont dan ook het meest om je voor – en achterdeuren te isoleren, bijvoorbeeld met een dorpelstrip of tochtstopper.

Wist je al dat ook deurdrangers bijdragen aan energiebesparing? Door deuren niet onnodig open te laten staan, houd je de kou buiten. Met een deurdranger valt de deur namelijk automatisch dicht. Via de brievenbus komt eveneens vaak kou en tocht naar binnen. Een tochtwerende borstel achter de brievenbus voorkomt dit. Wil je het simpeler? Een plastic zak vastmaken met tape werkt ook prima.

Daarnaast sluiten soms niet alle ramen en deuren even goed af. Gelukkig zijn ramen en deuren goed te isoleren door de kieren te dichten. Gebruik hiervoor materiaal dat flexibel mee kan bewegen, zoals tochtbanden. Voor de niet-flexibele kieren in ramen en deuren kun je tochtstrips gebruiken. Tip: gebruik flexibel materiaal met een zelfklevende strook.

Maar denk ook eens aan een vloerkleed. Vloerkleden zorgen voor extra comfort, de kou trekt minder snel op vanuit de grond en de hitte ontsnapt minder snel.

En over het algemeen geldt: houd deuren zo veel mogelijk gesloten en bedek ramen, en indien nodig deuren, met gordijnen. Zo kun je warmte langer vasthouden in een ruimte, waardoor je energie efficiënter gebruikt. Let er wel op dat de gordijnen bij een raam de radiator niet bedekken, en dat er geen meubels voor de radiator staan zodat de warmte vrijuit de ruimte in kan gaan.

Hebben jouw ramen geen dubbel glas?

Voorzetramen zijn speciale ramen die voor bestaand glas geplaatst worden. Hierbij blijft het huidige kozijn intact, maar vermindert tocht en warmteverlies. Voorzetramen kun je zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant monteren. Je kunt er vrij eenvoudig eentje zelf maken. Op de website natuurenmilieu.nl kun je meer informatie vinden. Ook op YouTube staan genoeg instructiefilmpjes. Ben je een handige klusser? Ga samen met een paar buren of vrienden aan de slag…

Bespaar energie met je CV-ketel

De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstellingen van 80ºC, maar werken efficiënter op een lagere temperatuur. Je kunt dit zelf aanpassen naar bijvoorbeeld 50ºC. Zo gedaan én je bespaart direct op je gasverbruik! Maak gebruik van de handleidingen op deze website.

Infraroodpanelen: Efficiënte verwarming voor kortstondig gebruik

Wil je een specifieke ruimte tijdelijk en snel verwarmen voor bijvoorbeeld een korte bijeenkomst? Overweeg dan de aanschaf van een infraroodpaneel. Infraroodpanelen warmen binnen 10 minuten op en verwarmen de mensen in de ruimte in plaats van de lucht. Dit bespaart energie in vergelijking met het inschakelen van radiatoren, die vaak 1-2 uur nodig hebben om een ruimte te verwarmen. Houd er echter rekening mee dat je een infraroodpaneel niet de hele dag aan laat staan, tenzij je zonnepanelen hebt, omdat ze relatief veel elektriciteit verbruiken.

Waterzijdig inregelen van radiatoren voor optimaal comfort

Ben je enthousiast geworden over energiebesparing? Neem dan de volgende stap en laat een technisch bedrijf je radiatoren waterzijdig inregelen. Maar liefst 75% van de verwarmingssystemen is niet goed ingeregeld, wat leidt tot een onbalans en onregelmatige verwarming in het pand. Want warm water wordt dan niet gelijkmatig verdeeld over de radiatoren in het pand, met energieverlies en een oncomfortabel binnenklimaat als gevolg.

Vervang gloeilampen en TL-verlichting door energiezuinige LED-lampen

Een simpele en effectieve manier om energie te besparen, is door gloeilampen en TL-verlichting te vervangen door energiezuinige LED-lampen. Een LED-lamp verbruikt maar liefst 80% minder stroom en gaat 25 keer langer mee dan een traditionele gloeilamp. Met gemiddeld 6 branduren per dag gaan LED-lampen gerust 10 jaar mee. Dit bespaart niet alleen energie, maar ook veel arbeid doordat lampen minder vaak vervangen hoeven te worden. Ook TL-verlichting en spaarlampen kunnen eenvoudig worden vervangen door LED-verlichting. En maak je geen zorgen over de kleur van het licht, want LED-lampen zijn verkrijgbaar in allerlei tinten, soorten en maten.

Maar ook gebruik van lichtsensoren. Lichten die aanspringen zodra je een ruimte binnenkomt en weer uit gaan als je binnen bent, zijn een stuk efficiënter dan lichten die de hele avond (of zelfs nacht) blijven branden.

Een constante temperatuur

Het is beter om de verwarming constant op een lage temperatuur te houden, dan hem steeds aan en uit te zetten. Als je het toch warmer wil hebben verhoog de temperatuur dan steeds een beetje, en niet in één keer heel veel.

Muren die nog niet geïsoleerd zijn?

Zet grote meubelen tegen de muren die niet goed geïsoleerd zijn. Een grote boekenkast bijvoorbeeld kan al een boel schelen. Denk ook aan het plaatsen van reflecterende radiatorfolie achter de verwarming (zodat de warmte niet in de muur gaat zitten, maar de kamer in kaatst). Het plaatsen van een radiatorventilator helpt namelijk om de warmte de kamer in te blazen, zodat het niet op 1 plek blijft hangen.

Subsidie voor groendaken bij bepaalde gemeenten

Bij sommige gemeenten kun je subsidie krijgen voor het aanleggen van een groendak. Dit is interessant wanneer jouw organisatie een plat dak heeft. Een groendak stimuleert niet alleen de biodiversiteit, maar heeft ook een extra isolerende werking. Hierdoor hoef je mogelijk jouw platte dak niet extra te isoleren. Let wel op dat jouw dakconstructie stevig genoeg is.

Heb jij nog energiebesparende tips die hier zeker bij moeten staan?

Laat het ons weten en stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Doe mee aan onze enquête!

We willen graag inzicht krijgen in jouw uitdagingen, zodat we je kunnen helpen naast de besparingstips die we al geven. Met jouw antwoorden kunnen we meer concrete tips en advies bieden, waardoor jouw organisatie uiteindelijk meer geld overhoudt. Waardoor je dit geld weer kan investeren in andere activiteiten, mensen of verbeteringen rondom jullie pand. Doe je mee? Alvast bedankt voor je deelname!

Vul de enquête in

Updates en nieuwtjes

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.