Neem deel aan het Online vragenuur met bestuur en maak kennis met Mandy Römkens op 22 april.
Jeugdwerk Limburg
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Week tegen pesten 2023

De slogan van de Week Tegen Pesten 2023 is ‘Goed voor elkaar!’. Zijn jullie goed voor elkaar? Dan hebben jullie het goed voor elkaar! Samen zorg je voor een gezellig en veilig groepsklimaat, niet alleen op school maar ook binnen organisaties in het jeugd- en jongerenwerk. Want overal waar mensen samenkomen, is het belangrijk dat niemand gepest wordt.

Doe ook mee van 25 t/m 29 september met de Week Tegen Pesten en maak een goede start in het nieuwe schooljaar, waarin je met elkaar zorgt voor een fijne en veilige school en een respectvolle werkomgeving binnen je jeugd- en jongerenorganisatie.

Website: Week tegen pesten

Uiteindelijk moeten we het samen doen

Goed zijn voor elkaar; het klinkt eenvoudiger dan het is. Soms botst het, zo ook in het jeugd- en jongerenwerk. Als groepsleider werk je met jongeren die je niet zelf hebt uitgekozen. Jongeren met overeenkomsten, maar ook veel verschillen. Toch moeten ze het samen doen. Het goede nieuws is: Samenleven kun je leren.

Maar hoe doe je dat met elkaar? Dat is een gezamenlijke opdracht. Iedereen in het jeugd- en jongerenwerk heeft daarin een verantwoordelijkheid en kan op een positieve manier bijdragen aan het goed met elkaar omgaan. Oftewel: het vormen van een fijne groep waarin pesten geen ruimte krijgt.

Het jeugd- en jongerenwerk als oefenplaats (naast de school)

In een veilige omgeving kunnen jongeren oefenen in respectvol met elkaar omgaan. Dat daar soms spanning bij komt kijken, kan ongemakkelijk zijn, maar ook verrijkend; want zonder schuring geen glans. Het laat de diversiteit zien van onze samenleving. Verschillen horen bij een gezonde gemeenschap. Juist de omgang met leeftijdsgenoten die anders zijn of anders denken helpt jongeren om onderlinge verdraagzaamheid te ontwikkelen en pesten tegen te gaan. Dit vraagt oefening en ruimte om fouten te mogen maken. Dat is nodig om een sociaal veilige omgeving te creëren. En juist van fouten maken leer en ontwikkel je samen.

De rol van de groepsleider

Groepsleider zijn betekent zoveel meer dan alleen activiteiten begeleiden. Je leert jongeren ook hoe je met elkaar omgaat, welk gedrag wel en niet acceptabel is en wat het betekent om als burger onderdeel te zijn van de samenleving. In een veilige omgeving kunnen jongeren hiermee oefenen. Als groepsleider heb je hierin een belangrijke rol.

Je vormt jongeren met alles wat je doet en laat:

  • Welk gedrag laat je zien?
  • Hoe ga je om met ongewenst gedrag?
  • Hoe maak je lastige onderwerpen bespreekbaar?

Je houding en handelen als groepsleider zijn een belangrijke sleutel voor morele educatie. Als je jongeren tolerantie en verantwoordelijkheid wil bijbrengen, dan ben je daarin zelf een voorbeeld. Om jongeren verantwoordelijkheid te laten nemen hebben ze jouw vertrouwen nodig. Ook het vertrouwen om fouten te mogen maken. Want goed zijn voor elkaar vraagt oefening en gesprek. Daarom is het heel belangrijk hier samen bij stil te staan:

  • Hoe maken we het veilig voor elkaar om te vallen en op te staan?

De Week Tegen Pesten biedt gratis hulpmiddelen, inspiratie en activiteiten, passend bij het thema, om jou als groepsleider hierbij te ondersteunen. Doe mee en werk samen met je jongeren aan een respectvolle en veilige omgeving!

Bekijk ook onze tips om pesten tegen te gaan in de veiligheidsmap.

Updates en nieuwtjes

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.