Het thema verzekeringen houdt besturen van vrijwilligersorganisaties voortdurend bezig. De grote vraag is welke verzekeringen je nu wel of niet moet afsluiten. Een groot deel van die onduidelijkheid is nu weggehaald met een gezamenlijk initiatief van de Rijksoverheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), met als doel dat alle vrijwilligers in Nederland tijdens hun werk verzekerd zijn.
Dit heeft ertoe geleid dat de meeste gemeenten inmiddels lokale vrijwilligersverzekeringen hebben afgesloten. Ongeveer 300 gemeenten hebben zich via de VNG verzekerd. Daarnaast hebben 100 gemeenten een vrijwilligersverzekering via andere aanbieders en een kleine minderheid van de gemeenten heeft (nog) niets.
Andere aanbieders die wij bij Limburgse gemeenten tegenkomen zijn Vrijwilligersnet Nederland, Meeùws Verzekeringen en AON Risk Solutions. Alle Limburgse gemeenten hebben inmiddels een collectieve vrijwilligersverzekering afgesloten.
Informeer bij je gemeente welk pakket bij welke aanbieder is afgesloten. Op de website van de aanbieder vind je alle verdere details. De aangeboden vrijwilligersverzekeringen verschillen niet veel van elkaar.
Voor wie is de vrijwilligersverzekering?
Het doel van de Vrijwilligersverzekering of Vrijwilligerspolis is de risico’s van vrijwilligers bij de uitoefening van hun taken te verzekeren. Kortweg: de vrijwilligers vrijwaren van ‘toestanden’. Verder is er een module opgenomen waarbij ook organisaties gevrijwaard worden van risico’s en aansprakelijkheden van en voor hun vrijwilligers.
Via het gemeentefonds krijgen gemeenten geld voor het betalen van de kosten van deze verzekering. Voor vrijwilligersorganisaties zijn hieraan geen kosten verbonden.
Ook aanmelden of registreren van vrijwilligers voor de verzekering is niet nodig, want de verzekering geldt voor álle vrijwilligers in de gemeente, die in enig organisatorisch verband onverplicht en onbetaald werkzaamheden verrichten ten behoeve van anderen en/of de samenleving waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend. De verzekering geldt ook voor een vrijwilliger uit een verzekerde gemeente die in een onverzekerde gemeente vrijwilligerswerk gaat doen.
Meer informatie?
Voor meer informatie over de vrijwilligersverzekering, ook wel vrijwilligerspolis genoemd, kan je terecht in onze veiligheidswijzer. Hierin leggen we je alles haarfijn uit. Maar je kan natuurlijk ook bij ons terecht voor advies.