Op 10 juni hadden we een inspirerend gesprek met Freek Emonts, voorzitter van Jeugdwerk Limburg. Freek is ook actief als secretaris bij de Jeugdcontactraad Buggenum en lid van de Dorpsraad Buggenum. In het interview vertelt hij openhartig over de invoering van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) binnen de jeugdwerkorganisatie en de uitdagingen en successen die hij daarbij heeft ervaren.
De WBTR is een belangrijke wet voor alle organisaties met een bestuur, waaronder ook jeugdwerkorganisaties. Deze wet is gericht op goed bestuur en transparantie, en stelt strikte eisen aan hoe besturen moeten werken. Het is van groot belang dat organisaties de WBTR goed begrijpen en toepassen, omdat het een directe impact heeft op de manier waarop ze werken en beslissingen nemen.
Veel gestelde vragen over de WBTR
Tijdens het interview behandelt Freek diverse vragen die een goed inzicht geven in de praktische toepassing van de WBTR en de invloed ervan op jeugdwerkorganisaties. Hieronder vind je een opsomming van de vragen die aan bod komen in het gesprek:
- Kun je jezelf kort voorstellen en vertellen wat jouw rol is binnen het bestuur?
- Voor de kijkers die het wellicht nog niet kennen, kun je kort uitleggen wat de WBTR precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is?
- Wat was jullie belangrijkste doel om de WBTR binnen de organisatie op te nemen?
- Welke stappen hebben jullie genomen om de WBTR binnen de organisatie door te voeren?
- Welke obstakels zijn jullie tegengekomen bij het doorvoeren van de WBTR?
- Welk positief effect hebben jullie ervaren na het doorvoeren van de WBTR?
- Heeft de WBTR invloed op de dagelijkse gang van zaken van de organisatie waar jij deel van uitmaakt?
- Hoe zorg je dat vrijwilligers betrokken blijven bij de naleving van de WBTR?
- Wat zou je willen veranderen of verbeteren aan de huidige WBTR-richtlijnen?
- Wat is jouw persoonlijke visie op de impact van de WBTR voor de lange termijn?
Wat kan je verwachten van het interview?
Freek deelt zijn inzichten en ervaringen, waardoor duidelijk wordt hoe belangrijk de WBTR is voor een goed functionerende organisatie. Het gesprek biedt waardevolle lessen en praktische tips voor iedereen die met jeugdwerk bezig is.
Wil je er direct mee aan de slag gaan? Gebruik dan het handige WBTR stappenplan dat Freek ook aankaart tijdens het interview.
Heb je na het interview nog vragen over de WBTR?
Meld je dan aan voor onze gratis digitale informatieavond “Vraag het de expert – alles over de WBTR en jouw organisatie.” Deze sessie wordt geleid door mr. Yvonne Vleeshouwers van Frenken, Moers & Heerings Notarissen. Zij staat klaar om al je vragen over de WBTR te beantwoorden en je te helpen begrijpen wat deze wet betekent voor jouw organisatie.