Meld je aan voor de Digitale uitwisselingsbijeenkomst: vraag maar raak op 9 december!
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ontdek de rijke cultuur van Turkije tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd

Week voor de gezonde jeugd - Turkije

In de Week voor de Gezonde Jeugd, die plaatsvindt van 10 t/m 15 juni 2024, zetten we diversiteit in de schijnwerpers. Samen met Speeltuinwerk Limburg, JongNL Limburg, Jeugdwerk Limburg, Scouting Limburg en het Provinciaal Platform voor Diversiteit, brengen we een unieke reeks activiteiten waarin we onze verschillen vieren en ons verenigen.

Want elk kind, ongeacht achtergrond of mogelijkheden, verdient het om op te groeien in een veilige speelomgeving, met toegang tot gezonde voeding en volop kansen om zich te ontwikkelen.

Deze week staat onze culturele ontdekkingsreis helemaal in het teken van Turkije. Dit fascinerende land, bekend om zijn adembenemende landschappen en indrukwekkende historische plekken, is ook rijk aan levendige tradities en smaakvolle keuken. Gelegen op het kruispunt tussen Europa en Azië, vormt Turkije een unieke smeltkroes van culturen en invloeden, met verhalen die diep geworteld zijn in de oudheid.

 Spel: Tavşan Kaç Tilki Tut (Haas en Vos)

Een spannend spel waarin de vos de haas probeert te tikken terwijl de andere spelers, die in een kring staan, proberen te voorkomen dat de haas binnendringt. Als de haas toch binnenkomt, wisselen de vos en de haas van rol. Een nieuw paar wordt gekozen als de haas getikt wordt. Dit spel is niet alleen leuk, maar bevordert ook snel denken, behendigheid en teamwork.

Recept: Mantar Kurabiye (Turkse Champignonkoekjes)

Deze charmante koekjes zijn een hit op elke tafel en brengen een glimlach op ieders gezicht. Hier is hoe je ze maakt:

Ingrediënten:

  • 150 gram roomboter
  • 110 gram poedersuiker
  • 1 ei
  • 30 gram Turkse yoghurt
  • 100 gram zonnebloemolie
  • 400 gram bloem
  • 7 gram vanillesuiker
  • 8 gram bakpoeder
  • 110 gram maïzena
  • 3 gram zout
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 1 dopje van een frisdrankflesje

Bereiding:

  1. Voorbereiding: Begin met het voorverwarmen van je oven op 200 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier zodat je koekjes niet blijven plakken.
  2. Botermengsel: Smelt de roomboter kort in een pannetje op laag vuur of in de magnetron. Zorg ervoor dat de boter niet te heet wordt. In een grote mengkom, klop je de gesmolten boter samen met de poedersuiker tot een luchtige, romige massa. Dit kun je doen met een vork of een handmixer op een lage stand.
  3. Voeg toe: Breek het ei in het botermengsel en roer goed door. Voeg daarna de Turkse yoghurt en zonnebloemolie toe en mix alles tot het goed gemengd is. Het is belangrijk dat je tussendoor blijft roeren zodat er geen klontjes ontstaan.
  4. Droge ingrediënten: In een aparte kom, meng je de bloem, vanillesuiker, bakpoeder, maïzena en zout samen. Voeg dit droge mengsel geleidelijk toe aan je natte ingrediënten, terwijl je blijft roeren. Je doel is om een zacht, maar niet plakkerig deeg te krijgen. Als het deeg nog aan je vingers plakt, kun je een klein beetje meer bloem toevoegen.
  5. Vorm de koekjes: Neem kleine stukjes deeg en rol deze tussen je handen tot bolletjes ter grootte van een walnoot. Druk ze lichtjes plat en leg ze op de bakplaat.
  6. Champignoneffect: Doe het cacaopoeder in een klein schaaltje. Gebruik het dopje van een fles om in het cacaopoeder te dopen, en druk het vervolgens lichtjes in het midden van elk deegbolletje om het ‘champignoneffect’ te creëren. Zorg ervoor dat je niet te hard drukt, zodat de koekjes niet barsten.
  7. Bakken: Zet de oven nu terug naar 150 graden Celsius en bak de koekjes ongeveer 40 minuten. Ze hoeven niet veel te kleuren, maar moeten wel stevig aanvoelen als ze klaar zijn.

Traditie: samen eten

Aan een Turkse tafel draait alles om gezelligheid en samen zijn. Iedereen zit rondom schalen vol met de lekkerste gerechten, klaar om samen te delen. Het samen eten, draait vooral om het moment met elkaar; genieten van elkaars gezelschap en het delen van verhalen. Ook is het gebruikelijk dat de gastvrouw of -heer gasten meer aanbiedt dan ze kunnen opeten, als teken van zorg en overvloed. Na het eten wordt de maaltijd traditioneel afgesloten met een kopje Turkse thee of koffie, wat een moment van ontspanning en gezelligheid creëert.

Om iemand smakelijk eten te wensen, zeg je “Afiyet olsun” tegen de groep. Dat is dé manier om iedereen te laten weten dat het tijd is om te genieten van die heerlijke Mantar Kurabiye.

Sen de katıl! (Doe ook mee!)

We nodigen je uit om deze spellen, recepten en tradities te verkennen en je eigen ervaringen te delen. Duik in de wereld van Tavşan Kaç Tilki Tut, bak samen Mantar Kurabiye en ervaar de vreugde van het delen van maaltijden. Deel je verhalen en foto’s op sociale media met de hashtags #SamenGezond en #DiversiteitVieren en laat ons zien hoe je de Turkse cultuur beleeft.

Ontdek alle culturen en tradities

Dompel jezelf verder onder in de rijke tradities van de wereld met onze serie blogs. Proef van alle culturen en laat je inspireren:

Updates en nieuwtjes

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.