Digitale uitwisselingsbijeenkomst: Vraag het de Expert – Alles over WBTR en jouw organisatie op 24 juni!
Jeugdwerk Limburg
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Streekmuseum ’t land van Peel en Maas

Maak een uitstapje van de Romeinen en de Tweede Wereldoorlog tot aan de meest recente geschiedenis. Aardbeving uit 1992 wordt zelfs nagebootst!

Bij Museum Peel en Maas in Helden beleef je de geschiedenis van de streek! Van de jager-verzamelaars, de Kelten, de Romeinen, tot aan de Tweede Wereldoorlog en de aardbeving van 1992.

Bekijk de website van Streekmuseum ’t land van Peel en Maas

80-jarige Opstand

Tijdens de 80-jarige opstand legde men in onze streek schansen aan om zich te beschermen tegen rovende bendes huursoldaten. Wat zijn schansen? Kom langs en ondervind het!

Romeinen

Ontdek de mythes rond de Gouden Peelhelm. Omringd door fraaie, lokaal gevonden archeologische vondsten, kom je oog in oog te staan met een Romeinse soldaat die deel uitmaakte van het mobiel elitekorps dat de keizer beschermde op zijn reizen. Zijn Gouden Peelhelm zorgt tot op de dag van vandaag voor mythische verhalen over diens precieze afkomst.

Tweede Wereldoorlog

Recent geopend en helemaal vernieuwd: in woord, beeld en geluid een prikkelende tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. Van de Duitse inval, de lokale razzia’s, het verzet en de verwoestingen, tot aan de bevrijding van Peel en Maas, nu 75 jaar geleden. Zo hoor je de bommenwerpers overvliegen en zie je wat het gevolg van de oorlog is voor de kerken van de regio…

In de vernieuwde Deportatiekamer veel aandacht voor de kerkrazzia. Ook ervaar je hier de beklemmende sfeer van het verblijf in een originele barak uit de Tweede Wereldoorlog. In beide ruimtes interactieve, aangrijpende persoonlijke verhalen en objecten van ooggetuigen, achterblijvers en gedeporteerden. Als bezoeker kom je letterlijk oog in oog te staan met ooggetuigen die hun vaak meeslepende verhaal vertellen.

Speciale activiteit voor kinderen

Voor kinderen is er een speciale activiteit. Ze kunnen de WOII speurtocht volgen en gaan decoderen! Kun jij de code kraken?! Dan kun je het slot van de WOII kist openen. Wie weet zit er een leuk presentje in de kist verstopt….

Ook zijn er vier documentaires over de Tweede Wereldoorlog te bekijken in het museum. De speelduur verschilt van circa tien tot circa twintig minuten. Alle films hebben betrekking op lokale geschiedenis. Koop daarnaast voor slechts 5 euro het canonboekje ‘Peel en Maas in de Tweede Wereldoorlog’!

Via deze link is ons WOII archief inzichtelijk. Dit archief wordt momenteel gearchiveerd door heemkundevereniging de Moennik. Bij de Moennik kan een afspraak gemaakt worden om materiaal te bekijken, of loop op woensdagmiddag (zonder afspraak) even binnen.

Jaren 50

Beleef op de Zolder van Horen Zeggen. Hier ervaar je even hoe het was om te leven in een tijd zonder waterleiding en elektriciteit. Laat staan dat er internet en een smartphone beschikbaar waren!

Dorpskamers

Daarnaast presenteren de gemeentelijke dorpen zich in de voormalige kloosterkamertjes op de tweede verdieping en kom je meer te weten over lokale lekkernijen en streekproducten.

Openingstijden 

  • november t/m april :  Woensdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.
  • mei t/m oktober :  Woensdag t/m zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Updates en nieuwtjes

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.