Meld je aan voor de Algemene Ledenvergadering Werkplan & Begroting 2025 op 5 september!
Jeugdwerk Limburg
Search
Close this search box.

Start Week van de veiligheid

Van 9 t/m 15 oktober (week 41) organiseert Platform Veilig Ondernemen de Week van de Veiligheid. Met dit jaar als thema Agressie en Geweld. Maar ook voor jou als organisatie in het jeugd- en jongerenwerk is een veilige omgeving van belang.

Samen Sterk voor een Veilige Omgeving

Vrijwilligersorganisaties dragen een grote verantwoordelijkheid voor de veiligheid van hun vrijwilligers en deelnemers. Bij Jeugdwerk Limburg begrijpen we dat maar al te goed. Daarom ondersteunen we organisaties bij het ontwikkelen van hun veiligheidsbeleid. Ons doel? Vrijwilligers helpen om hun activiteiten en omgeving veiliger te maken. Dit komt niet alleen de kwaliteit van de activiteiten ten goede, maar ook de werkomstandigheden van vrijwilligers zelf. In een wereld waar veiligheid steeds belangrijker wordt, reiken we antwoorden aan om risico’s te minimaliseren.

Dit doen we op de volgende manieren:

Werkmap

In de Veiligheidswerkmap wordt de sociale en fysieke veiligheid beschreven. De map biedt handvatten aan vrijwilligers, waarmee zij de veiligheid binnen hun organisatie kunnen waarborgen. De onderwerpen in de map zijn verdeeld over de onderwerpen: wet- en regelgeving, organisatie, bedrijfshulpverlening, de omgang met elkaar, gebouw en buitenterrein, activiteiten, verkeer en voedsel.

Bekijk de veiligheidswijzer

Toolkit In veilige handen en VOG

In opdracht van het Ministerie van Justitie is het project ‘In Veilige Handen’ ontwikkeld door Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) met als doel het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag binnen een vrijwilligersorganisatie. Dit gaat over pesten, seksuele intimidatie, agressie en/of discriminatie.

Wil je graag deze training boeken? Klik hier!

Veiligheidsvignet

Een veilige organisatie draagt bij aan een goed imago. Vrijwilligers zullen er graag willen werken en ouders/verzorgers vertrouwen hun kinderen er graag aan toe! Wil je weten hoe je organisatie er qua veiligheid voor staat? Doe dan vrijblijvend de veiligheidscheck. Neem hiervoor (of voor meer informatie) contact op met Jeugdwerk Limburg op info@jeugdwerklimburg.nl of bel (0475) 31 51 51.

Interactieve beleving Scherp!

Vanuit het project Respect On Venray is de interactieve beleving ‘Scherp!’ samen met JongNL Limburg ontwikkeld. In deze interactieve beleving maken jongeren en vrijwilligers kennis met het thema Respect en hoe dit speelt binnen hun groep.

Bekijk de SCHERP training

Praktijkgerichte scholingen

Jeugdwerk Limburg verzorgt diverse praktijkgerichte scholingen rondom het thema Veiligheid, denk aan BHV, voedselveiligheid, omgaan met ongewenst gedrag en Handelen bij een ongelukje.

Bekijk het schoingsaanbod

Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)

De overheid wil met de wet voorkomen dat wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, zelfverrijking, misbruik van posities en andere ongewenste activiteiten verenigingen en stichtingen schaden.

Wat betekent de nieuwe wet voor jou? Klik hier voor meer informatie

Updates en nieuwtjes

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.