Doe mee met de digitale uitwisselingsbijeenkomst met als thema “vraag maar raak” op 25 maart.
Jeugdwerk Limburg
Search
Close this search box.

Veiligheid binnen het jeugd- en jongerenwerk

Bij Jeugdwerk Limburg staat veiligheid bovenaan onze lijst van prioriteiten. Zowel de fysieke als sociale veiligheid. Om dit te waarborgen bieden wij training en advies aan, ondersteund door onze gratis Veiligheidswerkmap. Deze werkmap bevat praktische tips en richtlijnen voor veilig jeugdwerk, in begrijpelijke taal. Van het organiseren van activiteiten en veilige voedselbereiding, tot het navigeren door de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR).

Hoe we veiligheid bevorderen:

Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid, ongeacht of je een bestuurder of een uitvoerende vrijwilliger bent. Iedereen speelt op zijn eigen manier een rol in het waarborgen van veiligheid.

Ons doel is om vrijwilligers te ondersteunen bij het creëren van veiligere omgevingen voor hun activiteiten. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op de kwaliteit van de activiteiten zelf, maar ook op de werkomstandigheden van de vrijwilligers. Daarom bieden wij diverse manieren om deze veiligheid kunnen bevorderen.

Hoe is de veiligheidswerkmap opgebouwd?

De basis van elke solide structuur is de fundering, en dat is waar de organisatie binnenkomt. Wanneer de fundamenten sterk en goed geregeld zijn, vormen ze een betrouwbaar platform waarop je verder kunt bouwen.

De activiteiten zijn de bakstenen van je bouwwerk; ze zijn de essentie van wat je doet. Met een veelheid aan activiteiten kun je ambitieus de hoogte in bouwen, maar zonder de bindende factor van een stevig vrijwilligersbeleid – het cement dat alles bij elkaar houdt – blijft je constructie kwetsbaar. Onthoud wel, het gaat niet om hoe hoog je bouwt, maar om de stevigheid en kwaliteit van je constructie.

En dan het dak: het veiligheidsbeleid. Dit is wat jou en alle vrijwilligers beschermt tegen de elementen. Hoe beter de kwaliteit van het veiligheidsbeleid, hoe beter iedereen beschermd is.

Als extra toevoeging, voor diegenen die een gebouw hebben of daar gebruik van maken, is er een speciaal hoofdstuk. Dit onderdeel is van cruciaal belang, omdat het zich bezighoudt met de fysieke ruimte waarin je activiteiten plaatsvinden.

Inhoudsopgave veiligheidswerkmap