Meld je aan voor het Online vragenuur met het bestuur op 7 oktober!
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

OERR Herfst Knutsel ideeën

Knutselen herfst ideeen

Heerlijk, herfst! Lekker struinen in het bos en ravotten door de bladeren. En zoveel mooie dingen om te zien onderweg: glanzende kastanjes, gekke eikeldopjes, bladeren in alle kleuren van de regenboog. Neem alleen wat je nodig hebt mee en maak er met deze tips mooie knutsels van. OERRR geeft je de beste herfst knutsel ideeën! Je vindt ze op de website van Natuurmonumenten.

Herfst knutselen - veren standaard maken

Verenstandaard

Veren zijn hartstikke mooi. Knutsel een verenstandaard zodat ze extra kunnen schitteren!
Vogels hebben een lekker dik verenpak om zichzelf warm te houden en om mee te kunnen vliegen. En die veren verliezen ze nog weleens. Als je buiten loopt vind je daarom ook vaak veren. En die zijn vaak hartstikke mooi. Geef ze daarom een mooi plekje in je kamer of in de vensterbank door een verenstandaard te maken.

Dit heb je nodig:

  • Gevonden veren
  • Stukje hout of een steen
  • IJzerdraad
  • IJzertang

Zo maak je het verenstandaard:

  1. Ga lekker naar buiten en ga op zoek naar mooie veren op het strand of bij de vijver in de buurt bijvoorbeeld.
  2. Knip een stuk ijzerdraad af met de ijzertang. 
  3. Pak je houtje of steentje erbij en wikkel een deel van het ijzerdraad om het hout of de steen. Zorg dat het ijzerdraad er strak omheen zit zodat het niet losraakt.
  4. Buig het ijzerdraad goed vast en hou nog een stukje draad over.
  5. Draai het uiteinde van de draad rond. Je zult zien dat het draad een soort “springveer” wordt. Maak een paar rondjes zodat het puntje van je veer er precies in geduwd kan worden. 
  6. Zet je veer in de “springveer” vast.

Geef je veer een mooie plek!

Herfst knutselen - dromenvanger maken

Dromenvanger maken

Elke nacht heerlijk dromen! Is dat geen goed idee? Dat vonden de indianen ook. Daarom bedachten ze de dromenvanger. Nare dromen worden opgevangen in het web zodat alleen de leuke dromen overblijven. Een dromenvanger maken en versieren is leuk om zelf te doen!

Een dromenvanger maken doe je met:

  • Een buigzame, dunne tak
  • Mooie veren, schelpen, takjes, bloemetjes, zaadhulsjes enz
  • Touw
  • Lijm
  • Eventueel gekleurd lint of touw om de dromenvanger mee te versieren

Zo maak je jouw dromenvanger:

Haal de schors en de zijtakjes van de tak af. Buig de tak tot een ring en maak de uiteinden aan elkaar vast met wat touw. Neem daarna een lange draad en knoop die goed vast aan de ring. Span de draad naar de overkant van de ring en wikkel deze eromheen. Herhaal dit nog een paar keer zodat er een web ontstaat. Je kunt het web van je dromenvanger versieren door bijvoorbeeld schelpjes of bloemetjes door de draad te rijgen. Doe een druppeltje lijm op het schelpje of het kraaltje, dan blijft het goed zitten.

Onderaan de dromenvanger knoop je een paar draden of koordjes. Knoop hier de veren, takjes, en bloemetjes aan vast. Je kunt eventueel eerst kralen door de draad rijgen om het extra mooi te maken. Hang de dromenvanger boven je bed. Moet jij eens opletten hoe fijn je gaat dromen!

Herfst knutselen - kastanjes beschilderen

Kastanjes beschilderen

Ga op zoek naar kastanjes! Maak er echte herfstschatten van door ze te verven.

Wat heb je nodig om kastanjes te versieren?

  • Kastanjes (eikels of mooie bladeren kunnen natuurlijk ook).
  • Witte verf & dun penseeltje – je kunt ook een witte fineliner gebruiken.

Kastanjes verven doe je zo:

Bedenk een mooi patroon hoe je de kastanje wilt versieren en zet dit met je penseel of een fineliner op de kastanje. Alles mag! Laat de kastanjes na het verven even drogen en leg ze op een mooi plekje neer. Nog leuker: maak een herfsttafel van alle herfstschatten die je hebt gevonden!

Herfst knutselen - winvanger maken

Maak een windvanger

Hoor je de wind waaien? Je hoort hem nog beter met een windvanger. Als het waait, maakt hij een gezellig tokkelend geluid. Een windvanger maken doe je eenvoudig zelf met wat mooie stokken, touw en verf om je stokken te versieren.

Dit heb je nodig:

  • Drie stevige takken van ongeveer gelijke lengte – deze gebruik je voor het ophangsysteem.
  • Een stuk of 7 gladde takken/stokken. Het liefst van dood hout zodat ze een beetje hol klinken als je er tegenaan tikt.
  • Versierspullen: verf, gekleurd touw enz.

Een windvanger maken doe je zo:

  1. Versier je stokken met verschillende kleuren touw en verf.
  2. Maak vervolgens het ophangsysteem door de 3 stevige takken met elkaar te verbinden met touw.
  3. Hang alle versierde takken aan de ‘dwarsbalken’.
  4. Zoek een mooi plekje in de wind en hang je windhanger op!
Braakballen pluizen

Braakballen pluizen

Een uil eet onder andere muizen. Hij eet ze met huid en haar op! Zijn maag kan de botjes en haren niet goed verteren, daarom spuugt de uil deze als bal (braakbal of uilenbal) uit. Als je de braakbal van een uil uit elkaar pluist, kom je daarom schedeltjes en botjes van muizen tegen.

Dit heb je nodig voor uilenballen pluizen:

  • Braakbal (hieronder leggen we uit waar je deze vandaan kunt halen)
  • Wit papier
  • Pincet
  • Vergrootglas
  • Zwart papier en lijm
  • Eventueel plastic handschoentjes

Uilenballen pluizen maar!

Pluis met het pincet de bal uit elkaar. Plak vervolgens de botjes op een zwart papier zodat je ze goed kan zien. En? Weet je welke muis de uil gegeten heeft? Vergeet niet na het pluizen goed je handen te wassen of gebruik plastic handschoentjes.

Hoe kom je aan een braakbal?

  • Bij de boer: Sommige boeren hebben een uilenkast in de schuur hangen. Zij vinden het fijn als de kerkuil de muizen op de boerderij wegvangt. Deze uil spuugt zijn ballen in de kast uit.
  • In de natuur: Ransuilen hebben vaak een vaste plek in een spar of dennenboom. Als je zo’n plek kent, kun je onder de boom vaak braakballen vinden.
  • In de dierentuin of vogelpark: In een dierentuin of vogelpark worden soms ook uilen gehouden. Je kunt daar vragen of je een braakbal mag hebben.
  • In het bos: Weet je een bos waar bosuilen wonen? Dan kun je daar gaan speuren. Jammer genoeg liggen ze niet op een vaste plek omdat de bosuil de bal vaak al vliegend uitspuugt. Maar soms heb je geluk!
Herfst knutselen - afdrukken maken in klei

Afdrukken maken in klei

De natuur zit vol met allerlei structuur! Ga samen op zoek naar schatten: bobbelige takken, bladeren in gekke vormen of bijvoorbeeld zachte veertjes. Je kunt alles gebruiken om er een mooie afdruk mee te maken in klei.

Wat heb je nodig:

  • klei (het maakt niet uit welke klei je gebruikt);
  • eventueel een roller;
  • takjes, blaadjes, stenen; alle buitenvondsten zijn geschikt.

Een afdruk maken in klei doe je zo:

Rol de klei uit tot een mooie lap of boetseer een plak met je handen. Maak hem ongeveer een centimeter dik, zodat je een mooie afdruk kunt maken. Nu ga je aan de slag met je vondsten. Druk ze in de klei en kijk samen welke structuurtjes je met de verschillende vondsten in de klei kunt stempelen. Kun je de vondsten nog herkennen?

Tip: heb je klei gebruikt die hard wordt na het drogen? Snij dan mooie vormen uit van de afdrukken en maak er hangertjes van. Dit doe je door er een klein gaatje in de klei te maken. Als de klei eenmaal is opgedroogd, kun je hier een touwtje doorheen halen.

OERRR is een initiatief van Natuurmonumenten waarbij kinderen van 0 t/m 12 jaar op avontuur gaan in de natuur en leren hoe zij de natuur kunnen helpen.

Oproep spelactiviteiten en/of groepsspellen

Heb jij met je organisatie een super toffe (spel-)activiteit gedaan afgelopen zomer of een groepsspel gespeeld waarbij jullie het grootste plezier hebben gehad? Deel je ervaring of je speltip met ons en laat anderen hetzelfde plezier beleven! Via dit formulier kun je deze met ons delen.

Updates en nieuwtjes

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.