Meld je aan voor de Algemene Ledenvergadering Werkplan & Begroting 2025 op 5 september!
Jeugdwerk Limburg
Search
Close this search box.

Happertjes voor de Week van de opvoeding

In 2023 organiseert het Nederlands Jeugdinstituut van 2 tot en met 8 oktober weer de Week van de Opvoeding. Het thema is net als vorig jaar ‘samen delen, samen weten’. De Week draait om ontmoeting en uitwisseling van kennis met, voor en door ouders, medeopvoeders en professionals.

Week van de opvoeding

Voor elke opvoeder is het belangrijk om verbinding te maken, met elkaar als opvoeders, maar ook met anderen uit de omgeving die bij de opvoeding betrokken zijn. Door kennis en ervaringen te delen, creëren we een hechtere gemeenschap. En door samen te delen weten we meer. Daarom is het thema van dit jaar “samen weten, samen delen”.

De Week van de Opvoeding staat meestal in het teken van opvoeden en ouderschap. Maar ook draait het om de ontmoeting en uitwisseling van kennis tussen ouders, medeopvoeders en andere professionals in het jeugd-en jongerenwerk. Bij het opvoeden van een kind sta je er namelijk niet alleen voor. It takes a village.

Website: Week van de opvoeding

Lastige situaties

Daarom is ook binnen het Jeugdwerk opvoeden zo’n belangrijk thema. Omdat je soms als vrijwilliger voor lastige situaties komt te staan met ouders/verzorgers. De angel zit vaak in de communicatie. Hoe en wanneer maken we situaties bespreekbaar? Wanneer informeren we ouders en waarover? Wanneer bespreken we een situatie met leiding onderling? Mogen we feedback geven op elkaar en zo ja hoe en wanneer? Houden we ouders zover mogelijk weg, of halen we ze juist dichterbij voor extra handen én gratis advies?

Happertjes-spel om het gesprek aan te gaan

Om die reden hebben Jeugdwerk Limburg, JongNL Limburg, Scouting Limburg en Speeltuinwerk Limburg in 2021 gekozen voor het ontwikkelen van een Happertjes-spel. Een speelse, laagdrempelige manier om de communicatie makkelijker op gang te brengen. En ook dit jaar is het Happertje een perfecte methode om het gesprek met elkaar aan te gaan. Want iedereen heeft een verhaal om te delen. Een verhaal waarmee je anderen kunt inspireren. Of een verhaal waar we met elkaar van kunnen leren.

Hoe werkt het?

Het Happertje bestaat uit acht vakken met elk een afbeelding van een thema. En bij ieder thema: onderwerpen, openingszinnen en vragen die je verder kunnen helpen. Het spel kun je spelen met de leiding onderling, leiding met kinderen, kinderen onderling en ook kunnen kinderen het samen met hun (groot-)ouders of verzorgers spelen! 

Updates en nieuwtjes

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.