Meld je aan voor het Online vragenuur met het bestuur op 7 oktober!
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Happertje spelen in de Week van de opvoeding 2021

De Week van de Opvoeding staat in het teken van opvoeden en ouderschap. Hierbij draait het om de ontmoeting en uitwisseling van kennis tussen ouders, medeopvoeders en professionals. Bij het opvoeden van een kind sta je er namelijk niet alleen voor.

Wat is goede opvoeding? Wat vind je belangrijk in het ouderschap en wat doet het met je? De Week van de Opvoeding vindt ieder jaar plaats om ouders te stimuleren met elkaar in gesprek te gaan en hun eigen omgeving te betrekken. Zo voelen zij zich eerder gesteund en krijgen zo het gevoel dat zij er niet alleen voor staan. Denk aan steun door buren, vrienden, de school en lokale opvoedprofessionals zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Website week van de opvoeding: Meer informatie

Door en voor wie?

De Week van de Opvoeding is van en voor iedereen die zich bezighoudt met opvoeden. Iedereen kan meedoen aan de Week van de Opvoeding door zelf een activiteit te organiseren of een activiteit te bezoeken.

Thema 2021: ‘Vertel eens….’.

‘Vertel eens …’ is de uitnodiging om met elkaar het gesprek aan te gaan. Want iedereen heeft een verhaal om te delen. Een verhaal waarmee je anderen kunt inspireren. Of een verhaal waar we met elkaar van kunnen leren

Vrijwilligerswerk

Als vrijwilliger lever je een positieve en preventieve bijdrage aan de opvoeding van jeugd. Scouting, als onderdeel van het methodisch jeugdwerk, vormt niet voor niets de derde leeromgeving. Om jou of ouders in je vereniging bij die opvoeding te ondersteunen, ontwikkelen wij elk jaar samen met Jongnl Limburg, Jeugdwerk Limburg en Speeltuinwerk Limburg iets moois om opvoeders in het zonnetje te zetten.

De relatie met ons project “Betrokkenheid ouders/verzorgers

Soms kunnen situaties met ouders / verzorgers als lastig worden ervaren. Dit kan zowel gelden voor de verzorgers als ook voor de vrijwilligers. Dit schuilt vaak in de communicatie. Hierbij gaat het om vragen als: Hoe en wanneer maken we situaties bespreekbaar? Wanneer informeren we ouders en waarover? Wanneer bespreken we een situatie met leiding onderling? Mogen we feedback geven op elkaar en zo ja hoe en wanneer? Houden we ouders zover mogelijk weg, of halen we ze juist dichterbij voor extra handen én gratis advies? 

Lastige situaties

Binnen het Jeugdwerk is dit een interessant thema. Als vrijwilliger kom je soms voor uitdagende situaties te staan met ouders/verzorgers. De angel zit vaak in de communicatie. 

  • Hoe en wanneer maken we situaties bespreekbaar?
  • Wanneer informeren we ouders en waarover?
  • Wanneer bespreken we een situatie met leiding onderling?
  • Mogen we feedback geven op elkaar en zo ja hoe en wanneer?
  • Houden we ouders zover mogelijk weg, of halen we ze juist dichterbij voor extra handen én gratis advies?

Concreet

Op 20 juli had Jeugdwerk Limburg met JongNL Limburg, Scouting Limburg en Speeltuinwerk Limburg een gesprek over wat we gaan doen rond dit thema. We streven naar iets wat bruikbaar is in de opvoeding, bij de communicatie, wat speels is en daarmee de (communicatie)vaardigheden bevordert. Resultaat: we gaan dit jaar ‘Happertjes’ maken!

Wat is het?

Het Happertje bestaat uit acht vakken met een plaatje van een thema. Daarnaast komt er een ‘handleiding’ met de speluitleg. En bij ieder thema: onderwerpen, openingszinnen en vragen die je kunnen helpen. Dit spel kun je spelen met de leiding onderling, leiding met kinderen, kinderen onderling of misschien wel als spel voor kinderen met (groot-)ouders!

Heb je interesse om mee te denken? Stuur dan een e-mail naar info@jeugdwerklimburg.nl en we helpen je verder.

Updates en nieuwtjes

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.