Je kijkt vast al uit naar de vakantieperiode om samen met de kids de leukste activiteiten te ondernemen. Van speurtochten en zeskampen tot waterspellen en spannende uitjes; de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar tijdens een actieve dag zullen de kinderen ongetwijfeld honger krijgen. Je zou dan kunnen kiezen voor de gebruikelijke snacks zoals friet, chips, en snoep, maar waarom niet eens kiezen voor gezondere opties?
Met 16% van de Nederlandse kinderen tussen 4 en 20 jaar die kampen met overgewicht (Cijfers over overgewicht, 2022), ligt hier een belangrijke kans voor jeugdwerkorganisaties. Door gezonde snacks aan te bieden, kun je een positieve invloed uitoefenen op hun eetgewoonten. Niet alleen door ze fysiek actief te houden, maar ook door hen lekkere en meer gezonde alternatieven aan te bieden.
Ben jij benieuwd naar smakelijke alternatieven voor de gebruikelijke snacks? Hieronder delen we enkele suggesties voor gezonde snacks die niet alleen voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden en prijsvriendelijk. Ze vallen zeker in de smaak bij de jeugd.
Budgetvriendelijke en praktische tips voor gezonde snacks
Chips, ijsjes en snoep liggen voor de hand om als tussendoortje aan te bieden aan kinderen/jongeren. Maar een lekker fris, fruitig en/of sappig alternatief is misschien nog wel lekkerder!
Cornetto | Perenijsje | Fruitspiesjes |
Broodje frikandel | Broodje knakworst | Volkorenbroodje ei |
Poffertjes | Friet zonder zout | Groente frietjes |
Chips | Popcorn | Notenmix |
Cola | Fruitsap | Ranja zonder suiker |
Plaats een grote kist appels, een kom bananen, bakjes druiven, snoeptomaatjes of komkommerstukjes in het zicht of bij de ingang. Want zien doet eten! Ga er mee rond in de speeltuin of tijdens een groepsavond. Lekker verfrissend, dorstlessend én gezond.
Vul een waterdispenser of glazen waterkan met vers koud water en voeg stukjes fruit toe. Denk aan aardbeien, limoen en blauwe bessen, of citroen, munt en komkommer. Fris, smaakvol en een lekker alternatief voor frisdrank!
Maak eens een heerlijk goedgevulde maaltijdsoep in plaats van een barbecue, of kies voor een vegetarische maaltijd in plaats van een gerecht met vlees. Een wrap met roomkaas light wat sla en stukjes kipfilet of falafel zijn ook altijd erg lekker. Zo blijven de energieniveaus hoog en zijn er ook meer blije buikjes!
Wist je trouwens dat een broodje ei – naast dat het goedkoper én een gezonder alternatief is – ook veel gemakkelijker te maken is? Geen gedoe met frituren of warmhouden, maar gewoon een ei koken of bakken. Snel en simpel!
Tijdens het ontbijt en lunch kun je een mix aanbieden van verschillende soorten bruin brood. Zo leren kinderen ook andere smaken kennen dan dat ze gewend zijn én is het een voedzamer alternatief.
In plaats van popcorn of chips zou je een broodstengel kunnen aanbieden. Een knapperige lekkernij die zorgt voor een vol gevoel. Het is niet alleen handiger om uit te delen tijdens kindervakantiewerk of op kamp. Maar ook heb je geen gedoe meer met vettige handen of popcornkorrels die overal belanden.
Bekijk ook zeker eens deze gezonde lunchrecepten van het voedingscentrum.
Maak er een beleving van
Ga bij een lokale boer op bezoek. Je kan er bessen, aardbeien, peren of appels plukken, ideaal voor een gezellig en leerzaam uitje. Vraag meteen of je 2e keus groente of fruit mag meenemen voor een lekkere soep, uitgebreide salade of maak zelf jam van het fruit.
Ook kan je er een leuke activiteit rond organiseren. Wat dacht je van mozzarella- of fruitspiesjes maken, smoothies of een lekkere mocktail. Een poke bowl of zelf ijsjes maken doen het ook altijd goed. De kinderen kunnen je helpen met het snijden en bereiden van alles, wat een gezellige en interactieve bezigheid is voor jong en oud. Hang er nog een wedstrijd- of kampvuurelement aan en je hebt een win-win situatie: een gevulde middag én maag.
Gooi de restjes niet weg!
Gebruik restjes als basis voor een volgende maaltijd. (Op-)Gebakken aardappelen, pannenkoeken met restjes fruit erin of een goedgevulde omelet met groente als maaltijd zijn allemaal voorbeelden waarin restjes verwerkt zijn. Ook kan je overgebleven groente verwerken in een groentesoep of maak wentelteefjes van overgebleven ouder brood.
Veel plezier met experimenteren!
Gezond eten hoeft niet saai te zijn en met een beetje creativiteit kun je zorgen dat zowel de jeugd als de leiders uitkijken naar de maaltijden en gezonde snacks. Probeer nieuwe dingen uit, geniet van de reacties en onthoud dat elke stap richting een gezondere levensstijl een positieve impact heeft. Veel plezier met het maken van mooie herinneringen en gezonde keuzes deze vakantie!