Digitale uitwisselingsbijeenkomst: Vraag het de Expert – Alles over WBTR en jouw organisatie op 24 juni!
Jeugdwerk Limburg
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Week van de RI&E

12 juni @ 08:00 16 juni @ 17:00

Week van de RI&E

Van 12 tot en met 16 juni is het weer tijd voor de 9e editie van de Week van de RI&E. Dit is hét moment waarop overheid, arbodeskundigen, adviseurs, opleiders en brancheorganisaties in heel Nederland aandacht vragen voor de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Deze week is een initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en heeft als doel om het belang van een veilige en gezonde werkomgeving onder de aandacht te brengen.

Wat is RI&E precies?

De Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) is een belangrijk hulpmiddel voor organisaties om de veiligheid en gezondheid op de werkplek te waarborgen. Het proces bestaat uit twee delen:

  1. Inventarisatie van risico’s: Dit houdt in dat je alle mogelijke risico’s binnen je organisatie in kaart brengt. Denk aan fysieke gevaren, zoals onveilige apparatuur, maar ook psychosociale risico’s zoals werkdruk en ongewenst gedrag.
  2. Evaluatie en plan van aanpak: Nadat de risico’s zijn geïnventariseerd, wordt er een plan gemaakt om deze risico’s te beheersen en te verminderen. Dit kan variëren van het aanpassen van werkplekken tot het invoeren van veiligheidsprotocollen.

Waarom is de RI&E belangrijk?

Een goed uitgevoerde RI&E helpt om ongevallen en gezondheidsproblemen te voorkomen. Het zorgt ervoor dat zowel werknemers als vrijwilligers in een veilige omgeving kunnen werken. Voor jeugdwerkorganisaties betekent dit dat je niet alleen de fysieke veiligheid van de kinderen en vrijwilligers waarborgt, maar ook zorgt voor een gezonde en ondersteunende werkomgeving.

Tijdens de Week van de RI&E kun je in het hele land deelnemen aan verschillende activiteiten en sessies die je meer inzicht geven in hoe je een effectieve RI&E kunt uitvoeren en implementeren in jouw organisatie. Dit is een geweldige kans om je kennis te vergroten en praktische tips te krijgen om de veiligheid binnen jouw organisatie te verbeteren.

Jeugdwerk Limburg doet dit in de vorm van een handig stappenplan in de Veiligheidswijzer. Bekijk hoe je zelf de risico’s in kaart kan brengen kan brengen met behulp van het stellingenspel en discussiekaarten.