De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek waarin extra aandacht is voor relationele en seksuele vorming. Scholen in het speciaal- en basisonderwijs krijgen zo ondersteuning om een goede start te maken met deze lessen en het thema structureel op te nemen in hun school- en jaarplan. Tijdens deze week (van 31 maart tot 4 april 2025) geven deelnemende scholen les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit.
Maar niet alleen op school is dit een belangrijk onderwerp. Ook jeugdwerkorganisaties zoals sportclubs, speeltuinen, kindervakantieweken en buurtverenigingen kunnen bijdragen aan een veilige omgeving waarin jongeren respectvol met elkaar omgaan.
Kinderen en jongeren brengen veel tijd door buiten school, bijvoorbeeld bij hun voetbalclub, scoutinggroep, muziekvereniging of jeugdcentrum. Hier ontwikkelen ze sociale vaardigheden, leren ze samenwerken en ontdekken ze wie ze zijn. Hoe fijn is het als ze ook hier terechtkunnen met vragen over relaties, weerbaarheid en respectvolle omgang met elkaar?
Uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren veel vragen hebben over relaties en seksualiteit. Jonge kinderen willen weten hoe hun lichaam werkt en wat het verschil is tussen jongens en meisjes. Oudere kinderen en tieners denken na over verliefdheid, de puberteit en onzekerheden over zichzelf. Vaak vragen ze zich af:
💬 “Ben ik normaal?”
💬 “Ben ik goed genoeg zoals ik ben?”
Door als jeugdorganisatie aandacht te besteden aan respectvolle omgangsvormen, weerbaarheid en inclusie, zorg je voor een prettige en veilige omgeving voor iedereen.
De Week van de Lentekriebels kan worden gebruikt als opstart of als terugkerend project. Het is belangrijk dat relationele en seksuele vorming niet alleen tijdens deze week, maar het hele jaar door aandacht krijgt. Zo sluit de informatie altijd aan bij de leeftijd en ontwikkeling van kinderen.
Scholen en organisaties die meedoen kunnen de projectweek zelf invullen met materialen, activiteiten en gadgets. Er zijn erkende lesmethodes beschikbaar (tegen betaling), en deelnemers krijgen een kortingscode voor materialen, handleidingen en aanvullende informatie over structurele relationele en seksuele vorming.
Wil je als jeugdorganisatie meer doen met dit thema? Hier vind je informatie over hoe je de Week kunt organiseren.
Heb je ondersteuning nodig bij de organisatie van de Week van de Lentekriebels of krijg je vragen van ouders? Raadpleeg dan de GGD in jouw de regio. De GGD kan ondersteunen in de organisatie van de Week, de keuze van het lesmateriaal en helpen met het informeren en betrekken van ouders, bijvoorbeeld bij de organisatie van een ouderavond. Ook ondersteunt de GGD in het vormen van een visie en beleid rondom relationele en seksuele vorming.