Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Week tegen pesten 2025

22 september 26 september

Week tegen pesten

Het thema van 2025: ‘Kijk ’s door een andere bril en zie: je klas is een team’.

Als kinderen en jongeren zich verbonden voelen met hun groep, hun begeleiders en de organisatie, heeft dat een positief effect op hun welzijn én gedrag. Ook binnen het jeugdwerk blijkt: waar verbondenheid is, wordt minder gepest.

Het begint vaak klein, maar verhalen delen kan snel omslaan naar schadelijk gedrag zoals roddelen, buitensluiten of pesten. Dit kan grote gevolgen hebben voor degene waarover het gaat, maar ook voor de sfeer en veiligheid binnen jouw groep.

De slogan van deze week tegen pestem is: ‘Kijk ’s door een andere bril, en zie: je klas is een team’.
Vervang klas eens door groep, club of vereniging, en de boodschap blijft overeind: Iedereen hoort erbij en draagt bij.

Als jeugdwerker of vrijwilliger heb jij hierin een belangrijke rol. Door een veilige en warme sfeer te creëren, laat je kinderen zien dat ze gezien en gewaardeerd worden. Dat versterkt het groepsgevoel en voorkomt uitsluiting of pestgedrag.

Dus… zet die ‘bril van verbondenheid’ eens op. Kijk anders naar je groep. En werk samen aan een plek waar iedereen zich thuis voelt.

Als groepsleider heb jij een belangrijke rol

Soms botst het nu eenmaal, ook in het jeugd- en jongerenwerk. Als groepsleider werk je met jongeren die je niet zelf hebt uitgekozen. Jongeren met overeenkomsten, maar ook veel verschillen. Toch moeten ze het samen doen. Maak daarom dit onderwerp bespreekbaar binnen je team en zorg samen voor een veilige, respectvolle omgeving waar iedereen met plezier aan kan deelnemen.

Groepsleider zijn betekent namelijk zoveel meer dan alleen activiteiten begeleiden. Je leert jongeren ook hoe je met elkaar omgaat, welk gedrag wel en niet acceptabel is en wat het betekent om als burger onderdeel te zijn van de samenleving. Een veilige omgeving waarin jongeren hiermee kunnen oefenen.

Je vormt jongeren met alles wat je doet:

  • Welk gedrag laat je zien?
  • Hoe ga je om met ongewenst gedrag?
  • Hoe maak je lastige onderwerpen bespreekbaar?

Je houding en handelen als groepsleider zijn dus een belangrijke sleutel voor morele educatie. Als je jongeren tolerantie en verantwoordelijkheid wil bijbrengen, dan ben je daarin zelf een voorbeeld. Om jongeren verantwoordelijkheid te laten nemen hebben ze jouw vertrouwen nodig. Ook het vertrouwen om fouten te mogen maken. Want goed zijn voor elkaar vraagt oefening en gesprek.

Het jeugd- en jongerenwerk als oefenplaats (naast de school)

In een veilige omgeving kunnen jongeren oefenen in respectvol met elkaar omgaan. Dat daar soms spanning bij komt kijken, kan ongemakkelijk zijn, maar ook verrijkend; want zonder schuring geen glans. Het laat de diversiteit zien van onze samenleving. Verschillen horen bij een gezonde gemeenschap.

Juist de omgang met leeftijdsgenoten die anders zijn of anders denken helpt jongeren om onderlinge verdraagzaamheid te ontwikkelen en pesten tegen te gaan. Dit vraagt oefening en ruimte om fouten te mogen maken. Dat is nodig om een sociaal veilige omgeving te creëren. En juist van fouten maken leer en ontwikkel je samen.

Handvatten om pesten te signaleren en tegen te gaan

De Week Tegen Pesten biedt gratis hulpmiddelen, inspiratie en activiteiten, passend bij het thema, om jou als groepsleider hierbij te ondersteunen. Doe mee en werk samen met je jongeren aan een respectvolle en veilige omgeving!

Als Jeugdwerk Limburg hebben wij de training “Omgaan met ongewenst gedrag tijdens activiteiten” ontwikkelt waarin je leert objectief naar kinderen en tieners te kijken. Met de aangereikte tips kun je beter reageren op voor jou moeilijke situaties, hetgeen de sfeer in de groep ten goede zal komen.

Meer informatie over week tegen pesten kun je op deze website bekijken.