Algemeen
Volgens de Warenwet moet iedereen die in een bedrijf werkt waar eet- en drinkwaren worden bereid, een HACCP-training of instructie volgen die is afgestemd op zijn werkzaamheden. Dit is nodig, want de meeste gevallen van voedselvergiftiging of voedselinfectie worden veroorzaakt door onoplettendheid of onwetendheid. In de wet is vastgelegd dat mensen die zich bezighouden met het bereiden of behandelen van eet- en drinkwaren moeten nagaan welke risico’s deze handelingen kunnen hebben voor de gezondheid van gasten. Tijdens de mondelinge HACCP-training leert u op een eenvoudige manier hoe u de Hygiënecode voor de Horeca goed kunt toepassen in je organisatie.
Voor wie is de training
Iedereen die zich bezighoudt met het bereiden of behandelen van eet- of drinkwaren. Dus ook bij verenigingen en stichtingen. Zij moeten op het gebied van voedselhygiëne een training hebben gevolgd.
Waar staat HACCP voor
HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Bij het verwerken van voedingsmiddelen kunnen er dingen misgaan, wat de veiligheid van ons eten in gevaar brengt. Bedrijven die voedsel produceren of verwerken moeten mogelijke risico’s beschrijven in een voedselveiligheidsplan. Dit is een HACCP-plan. Alle voedselverwerkers zijn verplicht een HACCP-plan op te stellen. HACCP valt onder de Europese wetgeving.