Neem deel aan het Online vragenuur met bestuur en maak kennis met Mandy Römkens op 22 april.
Jeugdwerk Limburg
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Betekenis Allergenenwet voor vrijwilligersorganisaties

Werk je met eten bij een jeugd- of jongerenorganisatie? Let dan op, want vanaf 13 december is er iets nieuws: de Allergenenwet. Als jullie onverpakt eten geven of verkopen, zoals in een sportkantine of bij een evenement, moet je iets extra’s doen. Dit geldt ook voor plekken als buurthuizen, landschapswinkels of voedselbanken.

Wat zijn eigenlijk allergenen?

Simpel gezegd, allergenen zijn bepaalde eiwitten in eten waar sommige mensen ziek van worden. Denk aan buikpijn of erger. Vooral voor mensen met een voedselallergie is dit belangrijk. Er zijn 14 soorten allergenen waar je op moet letten:

  1. Gluten (in granen zoals tarwe of haver)
  2. Ei
  3. Vis
  4. Pinda’s
  5. Noten (zoals amandelen en walnoten)
  6. Soja
  7. Melk (ook lactose)
  8. Schaaldieren
  9. Weekdieren
  10. Selderij
  11. Mosterd
  12. Sesamzaad
  13. Sulfiet (een soort conserveermiddel)
  14. Lupine (een soort boon)

Wat betekent dit voor jouw organisatie?

Als je alleen verpakte snacks verkoopt, geen zorgen. De allergenen staan al op de verpakking. Maar als je onverpakt eten hebt, zoals tosti’s of frituursnacks, moet je actie ondernemen.

Je hebt twee opties:

  1. Schriftelijke of elektronische info: Hang bijvoorbeeld een lijst in de keuken of achter de bar met allergeneninformatie van wat je verkoopt. Of zet het bij je menu.
  2. Mondelinge info: Als iemand vraagt naar allergenen, geef dan mondeling uitleg.

Het NOC*NSF en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hebben een handige lijst gemaakt voor sportkantines. Dit kan een voorbeeld zijn voor jouw organisatie. Verkoop je iets anders? Check dan zelf of er allergenen in zitten en voeg het toe aan de lijst.

Voorbeelden van eten met mogelijke allergenen:

  • Tosti’s
  • Onverpakt snoep
  • Broodje bapao
  • Knakworst, rookworst, gehaktbal
  • Gefrituurd eten
  • Broodjes
  • Sauzen (zoals mosterd of mayonaise, maar ook Maggi en bouillon)
  • Hapjes op de bar (nootjes, kaas, worst)
  • Wijn en port
  • Melkproducten in koffie of chocomel
  • Eieren

Dus, heb je te maken met eten in je organisatie? Zorg dat je de allergenen kent en vertel het aan je gasten. Zo houden we het veilig en gezellig voor iedereen!

Bron: NOV / NVWA / NOC*NSF, met aanpassingen

Bekijk ook de website: NVWA (Nationale Voedsel en Waren Autoriteit) – Allergenenwet

Updates en nieuwtjes

contact-jeugdwerk-limburg

Heb je vragen of wil je eens kennismaken?
Bel dan het bovenstaande nummer of stuur een mail naar info@jeugdwerklimburg.nl.

Blijf op de hoogte

Ontvang praktische informatie, handige tips en interessante nieuwtjes over het jeugd- en jongerenwerk in Limburg direct in je mail.