Vanaf 13 december zijn vrijwilligersorganisaties die onverpakte etenswaren verstrekken of verkopen, verplicht allergeneninformatie te geven aan gasten die daarom vragen. De wetgeving allergenen geldt voor alle organisatie die werken met onverpakte producten, dus ook landschapswinkels, buurthuizen, voedselbanken, sportkantines enzovoort.
Wat zijn allergenen?
Allergenen zijn eiwitten die een allergische reactie kunnen opwekken. Mensen met een voedselallergie reageren overgevoelig na het eten van allergenen waar ze allergisch voor zijn. Om welke allergenen gaat het? Van 14 voedselallergenen moet worden aangegeven of ze voorkomen in de onverpakte producten:
- gluten bevattende granen (zoals tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut)
- ei
- vis
- pinda
- noten (zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
- soja
- melk (inclusief lactose)
- schaaldieren
- weekdieren
- selderij
- mosterd
- sesamzaad
- sulfiet
- lupine
Wat betekent de nieuwe allergenenwet concreet?
Voor vrijwilligersorganisaties die alleen verpakte producten (repen chocola en verpakte frisdrank) verstrekken verandert niets. De informatie over allergenen staat namelijk al op de verpakking. Verstrekt u onverpakte producten, zoals tosti’s of frituur dan heeft de wet gevolgen. Volgens de nieuwe wet zijn sportverenigingen met een sportkantine verplicht om gasten desgevraagd te kunnen informeren over de allergenen die voorkomen in dergelijke producten. Zo zijn allergische consumenten beschermd. Volgens de wet heeft u twee mogelijkheden: u kunt ervoor kiezen om schriftelijk of (elektronisch) informatie te verstrekken, bijvoorbeeld via een allergenenlijst bij uw menukaart. Of u kiest voor mondelinge informatie als uw gasten hierom vragen.
Om u hierbij te helpen heeft NOC*NSF in samenspraak met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit een lijst van onverpakte producten opgesteld die veelal worden verkocht in in dit geval sportkantines. Op deze lijst staat bij elke product welke mogelijke allergenen hier in zouden kunnen zitten. Wij raden u aan deze lijst op een zichtbare plek in uw keuken, verstrekkingspunt of achter de bar op te hangen. Op een prijzenlijst kunt u dan volstaan met het toevoegen van de zinnen:
Heeft u een allergie? Meld het ons.
Wanneer uw (bar)vrijwilligers vragen krijgen over allergie dan kunnen zij deze informatie op de lijst delen met de gast en bij verpakte producten verwijzen naar het etiket. Het is ook mogelijk om deze lijst aan uw prijzenlijst toe te voegen op een manier dat deze leesbaar is voor de gast.
Vrijwilligersorganisaties die andere of extra onverpakte producten aanbieden dienen zelf na te gaan of deze producten allergenen bevatten en kunnen deze dan toevoegen aan de lijst.
Lijst van veel verkochte onverpakte producten in kantines die mogelijk allergenen bevatten
- Alle soorten tosti’s
- Alle onverpakte snoep
- Broodje bapao
- Knakworst, rookworst en gehaktbal
- Alle producten die gefrituurd worden
- Alle broodjes
- Alle sauzen (zoals, mosterd, mayonaise en chilisaus)
- Alle hapjes die u onverpakt op de bar plaatst (zoals nootjes, kaasblokjes en worst) of verkoopt
- Wijn en port
- Melk en koffiemelk
- Cappuccino en alle andere koffie waaraan melk is toegevoegd
- Chocomel
- Eieren
Bron: NOV / NOC*NSF, met aanpassingen
Website: NOV - Allergenenwet